Ce pot face utilizatorii platformelor online foarte mari în cazul suspendării, restricţionării sau închiderii conturilor

M.P.
Miscellanea / 25 aprilie

Ce pot face utilizatorii platformelor online foarte mari în cazul suspendării, restricţionării sau închiderii conturilor

Pe fondul primirii unor sesizări cu acest obiect, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) aduce în atenţia utilizatorilor platformelor online foarte mari mecanismele pe care le au la dispoziţie în cazul suspendării, restricţionării sau închiderii conturilor deţinute, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Există anumite restricţii pe care furnizorii platformelor online le pot impune utilizatorilor pe motiv că informaţiile furnizate de aceştia constituie conţinut ilegal sau sunt incompatibile cu condiţiile generale de utilizare ale serviciilor platformelor: restricţii privind vizibilitatea anumitor informaţii furnizate de utilizator, inclusiv eliminarea conţinutului, blocarea accesului la conţinut sau retrogradarea conţinutului; suspendarea, sistarea sau alte restricţii ale plăţilor monetare; suspendarea sau sistarea totală sau parţială a furnizării serviciului; suspendarea sau închiderea contului utilizatorului.

Platformele online au obligaţia de a furniza oricărui utilizator cărui i s-a aplicat una din restricţiile de mai sus o expunere de motive clară şi specifică, care să conţină un minim de informaţii (de exemplu: tipul restricţiei, domeniul de aplicare teritorial al deciziei şi durata acesteia; faptele şi circumstanţele avute în vedere în luarea deciziei; informaţii privind utilizarea mijloacelor automatizate în procesul decizional; trimitere la temeiul juridic sau contractual invocat; informaţii clare şi uşor de înţeles privind căile de atac la care poate recurge utilizatorul în ceea ce priveşte decizia, în special, mecanismele interne de soluţionare a plângerilor, soluţionarea extrajudiciară a litigiilor şi căile de atac judiciare). Acest lucru se aplică numai dacă furnizorul are datele de contact electronice ale utilizatorului. De asemenea, această obligaţie nu se aplică dacă informaţiile vizate constituie conţinut comercial înşelător de largă circulaţie sau dacă restricţia a fost aplicată ca urmare a unui ordin de a acţiona împotriva conţinutului ilegal emis de o autoritate relevantă.

Totodată, platformele online trebuie să pună la dispoziţia utilizatorilor acces la un sistem intern eficace de soluţionare a plângerilor, care să le permită acestora să depună plângeri, pe cale electronică şi în mod gratuit, în legătură cu deciziile luate de furnizorul platformei online, potrivit comunicatului.

Dacă utilizatorul nu este mulţumit de răspunsul primit prin sistemul intern de soluţionare a plângerilor, acesta are posibilitatea de a se adresa unui organism de soluţionare extrajudiciară a litigiilor. Aceste organisme sunt certificate de coordonatorii serviciilor digitale din ţara lor de stabilire, iar lista actualizată se poate accesa aici.

Ce şi unde reclami

Utilizatorul afectat de suspendarea/restricţionarea/închiderea contului său pe o platformă online foarte mare trebuie să se adreseze în primul rând direct platformei prin instrumentele online puse la dispoziţie de aceasta.

Dacă, în urma demersurilor realizate în cadrul platformei online în cauză, apreciază în continuare că platforma nu respectă obligaţiile de a trimite o expunere de motive sau de a oferi un mecanism de transmitere a reclamaţiilor, utilizatorul se poate adresa ANCOM cu o plângere în acest sens, însoţită de dovezi concludente (pentru fiecare pas întreprins în parte), folosind formularul dedicat. Potrivit dispoziţiilor din Regulamentul privind serviciile digitale, ANCOM poate soluţiona plângerea dacă furnizorul platformei online este stabilit în România sau poate înainta plângerea către coordonatorul serviciilor digitale din ţara de stabilire a platformei.

Informaţii cu caracter general

Începând cu anul 2024, potrivit Legii nr. 50/2024, ANCOM are rolul de coordonator al serviciilor digitale, fiind responsabilă de verificarea respectării obligaţiilor ce cad în sarcina furnizorilor de servicii intermediare stabiliţi în România. Regulamentul privind serviciile digitale se aplică tuturor serviciilor intermediare (inclusiv platformelor online) furnizate în UE; coordonatorii serviciilor digitale din fiecare stat membru al UE verifică respectarea obligaţiilor furnizorilor de servicii intermediare stabiliţi sau care şi-au desemnat reprezentantul legal în statul membru respectiv.

Comisia Europeană are competenţa exclusivă de a supraveghea şi a asigura respectarea obligaţiilor impuse doar în sarcina furnizorilor de platforme online foarte mari şi de motoare de căutare online foarte mari (VLOPSEs), iar pentru restul obligaţiilor în sarcina VLOPSEs prevăzute în Regulamentul privind serviciile digitale, competenţa este împărţită între Comisia Europeană şi coordonatorul serviciilor digitale din ţara de stabilire a VLOPSE.

Regulamentul privind serviciile digitale nu conţine instrumente de cenzură şi nu oferă temei juridic pentru evaluarea legalităţii conţinutului, însă asigură respectarea de către platformele online a drepturilor utilizatorilor la libera exprimare atunci când elimină conţinutul illegal, se mai menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3833
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2813
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8304
Gram de aur (XAU)Gram de aur464.4611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb