Aderarea României la Schengen, respinsă în Consiliul JAI

Sabin S. Brandiburu
Ziarul BURSA #Politică / 9 decembrie 2022

Aderarea României la Schengen, respinsă în Consiliul JAI

România nu va intra în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2023, în urma rezultatului votului din cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), unde votul obţinut a fost de 25 de voturi "pentru" şi 2 voturi "împotrivă". Austria s-a opus cu vehemenţă aderării Româ­niei la spaţiul Schengen, motivând că există o problemă a migranţilor şi că "Schengen nu funcţionează", iar până când aceste probleme nu vor fi rezolvate, România şi Bulgaria nu trebuie acceptate în spaţiul Schengen. Cu toate acestea, Austria a susţinut aderarea Croaţiei.

Ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, a anunţat înainte de şedinţa JAI că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.

Acesta a afirmat că veto-ul Austriei este un apel de urgenţă către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene, în vederea reducerii intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică.

Conform acestuia, circa 40% dintre migranţii care sosesc în Austria ajung acolo după ce au sosit iniţial cu avionul în Serbia, iar alţi 40% traversează România, Bulgaria, Serbia sau Ungaria pentru a ajunge în vestul Europei.

Germania, însă, a susţinut cu tărie aderarea României la Schengen şi a încercat o negociere cu Austria, afirmând că va bloca aderarea Croaţiei, în cazul în care Austria nu va dori să se ajungă la un consens. Acest lucru, însă, nu s-a întâmplat, Croaţia fiind acceptată în unanimitate.

"Nu pot înţelege poziţia Austriei în această privinţă", a declarat Nancy Faeser, ministrul german de Interne, reporterilor înainte de discuţiile cu omologii săi din UE. "Ştiu că Austria are mari dezbateri interne pe această temă", a adăugat ea. "Vom susţine Croaţia, România şi Bulgaria, toate trei", a punctat reprezentantul Germaniei. De asemenea, Olanda, deşi este de acord cu aderarea României la Schengen, a votat împotrivă, deoarece România şi Bulgaria fac parte din acelaşi pachet.

Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, a denunţat motive politice pentru refuzul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen: "'Puţinele îndoieli care rămân sunt de ordin politic şi ele subminează două fapte foarte simple: suntem mai puternici, nu mai slabi, prin extinderea Schengen. Şi, în al doilea rând, extinderea Schengen înseamnă controale mai multe şi mai bune, nu mai puţine. Aşa că sper ca bunul simţ şi o minte deschisă să prevaleze şi să putem lua decizia, dacă nu astăzi, în următoarele câteva zile. Bulgaria, Croaţia şi România sunt pregătite din punct de vedere tehnic pentru a se alătura Schengen. Au făcut ceea ce le-am cerut să facă. Au făcut chiar mai mult decât ceea ce le-am cerut să facă. Aş transmite nu doar Austriei, ci întregii lumi, că cele trei ţări candidate au făcut tot ceea ce trebuia să facă şi sunt dispuse să garanteze că frontiera noastră externă este protejată. Sunt pregătite cu tot ceea ce este nevoie pentru a lupta împotriva contrabandiştilor şi a evita traversările ilegale către Uniunea Europeană. Este nedrept să nu le dăm şansa pe care au câştigat-o şi pe care o merită".

Negocierile pentru aderarea la spaţiul Schengen vor continua. În cadrul şedinţei Consiliului Europei care va avea loc săptămâna viitoare, vor avea loc discuţii politice pe această temă. "Săptămâna viitoare în Consiliul European va avea loc o discuţie politică, ce nu poate reprezenta o decizie tehnică în privinţa Schengen", a afirmat fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu, la Digi 24. "Practic, din acest vot aflăm că tot ce au constatat tehnic experţii Comisiei Europene nu are nicio valabilitate. Asistăm la o lovitură la adresa a ceea ce ştim despre Uniunea Europeană, despre reguli şi despre solidaritate", a mai spus Cristian Diaconescu.

În urma acestui vot, mai mulţi europarlamentari români au criticat poziţia Austriei faţă de aderarea României la Schengen, discutându-se chiar şi despre o sesizare la Curtea Europeană de Justiţie.

Opinia Cititorului ( 33 )

  1. Adica, in Consiliul "VAI" de sclavii Europei! Noi si bulgarii!

    1. Ai judecat mult pana sa gasesti vinovatii?

      Nu ti-a crapat capul de atata inteligenta? 

      Ei nu au nicio vina ca Austria este condusa de cancelarul Werner von Kremlin.  

      Te-ai intrebat oare ce a cautat seful Petrom la Controceni exact inainte de votul Austriei? 

      Actuala conducere a Romaniei (cu exceptia UDMR-ului care intotdeauna joaca impotriva intereselor noastre) s-a comportat corect si profesional in privinta Schengen. 

      Slug.ile Europei. Asa este daca avem conducatori tra.da.tori si ho.ti la ce sa te astepti. Au dat resursele tarii gratis. Nationalizam Petrom! Nationalizam gazul din Marea Neagra!

      bai dar nu incetati cu slugarnicia nici fata de cele mai abjecte si ineficiente personaje=conducerea :))

      Du-te si cauta-te la mansarda! Pt tefelistii spalatii pe creier, rusii sunt cauza tuturor relelor....galactice!

      corect! si angajati tot ce nu a lucrat cu OMV ( Caprau, Krainer, Ene etc)

      Spalat pe creier esti tu, bolsevicule! Unde vezi tu Rusia mentionata in postare?

      De vina sunt cei care accepta sa fie cumparati si sa isi pateze astfel numele si tara pe care o reprezinta. O parte a fostei nomenclaturi austriece lucreaza pentru (si deci este platita de) firme rusesti. Ce vrei mai mult de atat ca sa priceapa si neuronul tau ce se intampla?  

      Ce ar fi trebuit sa faca actuala conducere in plus fata de ceea ce a facut deja? Sa il cumpere pe cancelarul Wagner von Kremlin cu gazele din Marea Neagra, sau cu padurile noastre, sau sa dea toate contractele de asfaltare a tarii la Strabag, sau poate sa semneze in locul austriacului.

      Tu ce faci pentru tara asta? Ai renuntat la orice contact cu firmele si produsele austriece?

      Sluga esti tu! Esti sluga propriei prostii! 

      "Unde vezi tu Rusia mentionata in postare?"

      "Werner von Kremlin"! Ce fumezi tefelistule, asa tare, de ai astfel de halucinatii! Ai evadat cumva de la vreo clinica? 

      medicamenteee,medicamentee

    Dupa ce mi-a trecut furia si am urmarit atent explicatiile pentru ce s-a intamplat ieri am ajuns la urmatoarea concluzie : la pachet cu Bulgaria nu intram niciodata in Schengen. Chiar daca Austria vota pentru Romania , Olanda vota contra Bulgariei si cum suntem legati de Bulgaria , nu intram nici noi.

    1. Asta-i joc de glezne, pasarea responsabilitatii si diluarea ei.

      Da. Vrajeala de grofi de doi lei.

      Si NICI un ziarist sau politician nu intreaba DE CE suntem la pachet cu Bulgaria si DE CE nu cerem individual, ca tara "suverana".

      As putea specula eu de ce: pentru ca, desi s-au bagat enorm de mult bani in securizarea granitelor, granita cu Bulgaria cel mai probabil NU e securizata la nivel de Schengen! Deci Romania, ghicesc eu, NU ar putea intra in Schengen astazi individual pentru ca nu indeplineste conditiile. 

      Astept cu interes ziaristul care afla informatia asta. 

      Daca esti atat de inteligent, atunci de ce esti atat de anonim? Astept cu interes ziaristul care afla informatia asta.

      Stai linistit ca nu ai avut nicio furie. Doar: Da, stapane! Ia sa vedem poti sa ai un pic de furie. Nationalizam Petrom! Nationalizam gazul din Marea Neagra!

      Am avut frate . Am inchis contul bancar pe care-l aveam la BCR/Erste .

      Poate tocmai de aia?

      Oricum anonimitate nu exista (ridic pălăria pentru secu de serviciu ce urmărește mesajele cu ocazia asta). 

      Daca decuplezi bularia va vota bularia imotriva noastra . La asta nu te-ai gandit.

    Sunteți mulți pe aici care muriți de grija guvernanților,dar daca fatalaii din guvern nu-și baga sânge în instalație pentru a elimina incompetentii din statul român anchilozat de corupție și incompetenta,nu vom intra in veci in Schengen cu actuala regula a unanimității. Întotdeauna va fi un stat al căror conducători nu pot fi prostiți !.

    1. Multumim din inima stapanilor! Asta inteleg de la tine. Poate le ceri fatalailor din partide si guvern si asta. Nationalizam Petrom! Nationalizam gazul din Marea Neagra!

    cred ca Romania trebuie sa isi schimbe politica externa , functie de interesele pe termen lung si mediu.

    Asta ar insemna ,  

    1- strangerea si clarificarea legaturilor cu Turcia ...( aceasta va putea deveni un partener economic mai puternic,) 

    2- strangerea unor legaturi cu tarile arabe cu care a avurt legaturi importante in trecut ( vezi studentii de la Petrol din aceste tari) 

    3- strangerea unor legaturi cu Angla , - sunt 400000 de romani acolo.  

    4- formarea diasporei ca promotori ai Romaniei in tarile in care sunt. Asta inseamna schimbarea unor ambasadori idioti ( vezi boul din Austria- trimiterea lui la Europa Libera), schimbarea unor idiorti de la cultura ( vezi ICR) 

    5-anchetarea unor hoti din multinationale - egal straini si romani ,( ptr ca anchetezi faptele - si aici sunt slava Domnului ) 

    6- educarea in spiritul ROMAN CU FRUNTEA SUS.

    etc 

    Romanii sa invete imediat sa nu mai lucreze cu cei care ii umilesc constant.

    Nu e vorba doar de austrieci.... schema Olandei (cu ING) e de tinut minte.  

    Respectul NU SE ACORDA, se castiga! Aviz amatorilor din clasa politica locala.  

    1. De la ING e foarte usor de plecat si din ratiuni pur economice,au ajuns varza,chiar si sub BCR.De la asta din urma iar pot pleca oamenii linistiti.

      ai uitat firmele olandeze de bere

    ... Probabil pt ca Rom va fi respins, cumva, livrarea petrolului din Marea Neagra?!... Ca doar fiec intrare intr-o org internat ne-a costat ceva!

    1. Asa ti-au soptit securistii la ureche ca sa accepti sa dai pe gratis resursele Romaniei.

    Romanii "facebok si social media internet"

    au avut o coliziune cu realitatea cruda,

    si nu inteleg nimic din realitatile politico-economice 

    Croatia a pus ceva pe masa de aia a fost primita!

    Romania nu a avut ce mai pune! 

    Padurile, petrolul, banca agricola s-au dat ... sa mai dea si gazul din Marea Neagra? 

    Austria merita un boicot prin firmele ei din Romania ... 

    Unde sunt cei care ne intoxicau cu " nu ne vindem tara"?

    Desteapta-te romane din somnul cel de veci ! 

    1. Tare aproape esti de adevar

      Vorbarie multa . Boicotul economic total este raspunsul . Conturi bancare inchise . Observ totusi o timiditate bolnava in cazul unei parti din media in a promova sau chiar discuta serios despre boicot economic .Banuiesc ca banii din publicitate sunt multi.

    Ho pe ei

    Prima data mergeti la toti parlamentarii romani si intrebati-i de ce nu si-au inchis inca contul la BCR / Raifaisen si nu si l-au mutat la CEC/ Transilvania...apoi de ce atat de multe contracte catre firmele austriece...ohoo si chiar stiu ei cu ce se mananca treaba numai ca au lasat sa se adune. Sa vad eu cati or arunca cu oua stricate in geamurile BCR/ OMV / Raifaisen samd...hai curajosilor. Si sa vad cum va retrageti banii de la firmele de asigurari. Inca ceva ..desi nu pare Austria a fost dintotdeauna vocea economica a Germaniei ( varful de atac) iar Ungaria vocea politica a Germaniei ( celalalt varf de atac). Asa se foloseste cea mai mare putere de cainii ei. Rusia e colonia Germaniei ( fara consumul acesteia) Rusia nu exista decat ca o tara de tarani care dau cu sapa si impusca iepuri sa traiasca. Mai mult dau baietii la stiri ca America a eliberat un mare traficant de arme care vindea Kalasnikovuri si rachete in Africa pentru o drogata. Asta in opinia mea e o bataie de joc la adresa tarilir africane: cand un drogat cetatean SUA e mai valoros decat vietile a mii de oameni pe care Kalasnikovurile alea rusesti le iau i Africa. Deasemenea in mijlocul unui razboi tu dai un militar capabil celeilalte parti inapoi oentru o drogata si o traficanta ? Rusine. Iar ca Romania care cica a ajutat la prinderea traficantului acum sa stie ca acesta e schimbat pentru o drogata ? Ce valoare au actiunile romaniei ? Cati bani a cheltuit Romania, cati bani a cheltuit Sua? Transport special cu avionu sa fie prins traficantu...trupe speciale platite sa il prinda sa il escorteze sa il yrmareasca totul pentru a fi dat la scgimb pt o drogata ... asta e ceea ce sprijina SUA ... consumul de droguri si drogatii..e o disgratie.  

    Putinisti

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb