SONDAJ CNBC: Majoritatea analiştilor prevăd o victorie a lui Biden, în noiembrie

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 august 2020

Joe Biden

Joe Biden

Jumătate din cei chestionaţi se aşteaptă ca S&P 500 să scadă, în prima lună de după alegeri

Majoritatea strategilor de piaţă chestionaţi de CNBC se aşteaptă ca democratul Joe Biden să câştige în noiembrie alegerile prezidenţiale din Statele Unite, dar au opinii semnificativ împărţite în ceea ce priveşte însemnătatea deznodământului alegerilor pentru Bursa din SUA, se arată într-un articol de ieri al publicaţiei americane.

Paisprezece din cei 20 de analişti chestionaţi mizează pe victoria lui Biden asupra lui Donald Trump, iar jumătate se aşteaptă ca indicele S&P 500 să scadă în prima lună după ziua alegerilor - deşi nu toţi cei ce prevăd un declin al pieţei bursiere cred că Biden va câştiga. Cinci din cei 20 se aşteaptă la un raliu al indicelui, patru au prezis o piaţă în consolidare şi unul a refuzat să răspundă.

Opt analişti au spus că se aşteaptă la o scădere de 5% pentru S&P 500 în prima lună după alegeri - trei dintre aceştia mizând pe Biden ca preşedinte, doi pe Trump, în timp ce doi au prognozat că alegerile vor fi contestate. Doi respondenţi cred că va urma o scădere de 10% pentru S&P 500 după alegeri - unu alegându-l pe Biden drept viitor preşedinte, iar celălalt pe Trump.

Sondajul a fost realizat săptămâna trecută prin e-mail, CNBC păstrând anonimitatea analiştilor, 19 fiind din Statele Unite şi unul din regiunea Asia-Pacific.

Politicile fiscale ale lui Biden - motivul pentru care se întrevede o reacţie negativă a pieţei

Politicile fiscale propuse de democratul Joe Biden reprezintă motivul pentru care unii respondenţi văd o reacţie negativă a pieţei, în cazul în care acesta va deveni preşedinte, conform CNBC.

"Dacă Biden câştigă şi democraţii preiua controlul în Senat, prima mişcare majoră (n.r. a pieţelor de acţiuni) din 2021 va fi în jos, pe măsură ce agenda fiscală se conturează", a spus un analist.

Altul consideră că reacţia pieţei va depinde de deznodământul cursei pentru Senat: "Dacă democraţii vor câştiga Senatul şi Biden va deveni preşedinte, atunci va fi probabil mai greu ca piaţa să dezvolte un raliu, decât dacă câştigă Biden dar Senatul rămâne Republican, întrucât în acest scenariu, va fi mai puţin probabil ca el să poată să-şi urmărească necontrolat agenda fiscală".

Doar trei dintre cei 20 de participanţi la sondaj se aşteaptă la o victorie clară, necontestată a lui Trump.

Un respondent a spus că rezultatul din Florida va decide viitorul preşedinte al Statelor Unite. "Trump va avea majoritatea statelor roşii (n.r. state în care alegătorii votează predominant candidatul Partidului Republican), dar totuşi cred că va pierde în Florida ceea ce îl va conduce pe Biden către victorie", a spus analistul pentru CNBC.

În timp ce unii jucători din piaţă s-au arătat îngrijoraţi din cauza politcii fiscale a lui Biden, alţii au fost de părere că răspunsul la criza sanitară şi investiţiile propuse, în energie curată şi infrastructură, pot compensa sentimentul negativ al investitorilor, se arată în articolul prezentat de publicaţia americană.

Victoria lui Trump sau alegeri contestate

La întrebarea legată de reacţia pieţei faţă de o victorie a lui Donald Trump, 11 respondenţi au spus că S&P 500 poate urca cu 5%, în timp ce cinci au fost de părere că piaţa se va consolida. Unii au susţinut că, deşi preşedintele Trump a avut o influenţă benefică asupra pieţelor de capital în timpul primului său mandat, potenţialul de creştere în 2021 este plafonat, iar restricţiile sale privind comerţul şi imigraţia pot afecta producţia economică.

Evaluările ridicare rămân un risc mare pentru pieţe, sunt de părere analiştii chestionaţi de CNBC. În opinia lor, ştirile privind descoperirea unui vaccin împotriva Covid-19 oferă singurul spijin pentru cotaţiile situate la niveluluri record.

Conform CNBC, respondenţii s-au arătat în mod clar preocupaţi de posibilitatea contestării alegerilor. Întrebaţi despre implicaţiile unui astfel de scenariu asupra pieţelor, 11 analişti au prezis o scădere de 5-10%, iar cinci au fost de părere că declinul este posibil să fie mai mare, pentru indicele general S&P 500.

În 2000, cursa prezidenţială dintre George W. Bush şi democratul Al Gore s-a lovit de renumărarea voturilor în Florida. Curtea Supremă de Justiţie a intervenit, iar deznodământul victoriei lui Bush a venit la începutul lui decembrie - după mai bine de o lună după ziua alegerilor.

Evaluările ridicate şi incertitudinea privind pandemia de Covid-19, motive pentru perspectiva negativă asupra pieţelor

CNBC i-a chestionat pe cei 20 de observatori ai pieţei privind nivelul la care se aşteaptă ca S&P 500 să încheie anul 2020. Indicele a încheiat săptămâna trecută la un nivel record de 3.397,16 puncte.

Opt analişti au indicat un interval situat între 3.400 şi 3.600 de puncte, la finalul lunii decembrie, în timp ce cinci au mizat pe intervalul 3.000-3.200, ceea ce înseamnă un declin între 6-12%, faţă de nivelurile curente.

Evaluările ridicate şi incertitudinea privind pandemia de Covid-19 au fost motivele indicate pentru perspectiva negativă asupra evoluţiei pieţei până la finalul anului. Trei respondenţi au fost de părere că S&P 500 va încheia anul peste 3.600 de puncte, în timp ce doi au spus că va ajunge sub 3.000.

Gestionarea relaţiilor dintre Washington şi Beijing va fi diferită în cazul celor doi candidaţi

În ceea ce priveşte relaţiile cu cea de-a doua putere a lumii, analiştii consideră că sentimentul anti-China din Statele Unite se manifestă în ambele tabere (republicani şi democraţi), dar sunt de părere că gestionarea relaţiei dintre Washington şi Beijing va fi diferită în cazul celor doi candidaţi.

În opinia lor, preşedintele Trump probabil că îşi va intensifica poziţia anti-China. Dar, impactul va fi resimţit mai intens în sectorul tehnologiei, decât pe întregul front comercial.

În cazul în care Biden va deveni preşedinte, mai mulţi respondenţi se aşteaptă la o abordare moderată a relaţiilor cu China, unii fiind de părere că se vor continua demersurile privind repatrierea locurilor de muncă în Statele Unite, dar într-un mod mai puţin conflictual.

"Negocierile se vor întoarce la stilul tradiţional al diplomaţiei", a spus un analist chestionat de CNBC.

Deocamdată, îndeosebi pe fondul programelor monetare şi fiscale fără precedent implementate de autorităţile din Statele Unite pentru a susţine economia puternic lovită de pandemia de Covid-19, precum şi a câştigurilor companiilor din tehnologie, indicii pieţei Nasdaq şi S&P 500 navighează la maxime istorice.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Hahaha...gluma zilei!

    dupa ce se va intampla acest lucru USD va suferi o corectie majora, istorica.

    tendinta bearish pentru USD va lua final in primul trimestru 2022. 

    1. acest lucru implica (sau cheama corelat dupa sine) dobanzi jos sau foarte jos pana in q4/2021 sau q1/2022

    sondaj cu iz de soros ( analisti anonimi ). eu nu cred ca americanii dupa ce l-au avut pe obama sa vrea dezastrul . Trump este singurul care poate salva America .

    1. Ce dezastru risca americanii cu Biden? Eu nu vad niciun dezastru nici cu unul nici cu altul. Imi plac unele atitudini a lui Trump, dar pe multe le vad populiste si lipsite de baza in realitate. A avut noroc cu Fed-ul, care nu s-a luat dupa el sa reduca puternic dobanda inainte de pandemie. Daca-l prindea pandemia cu dobanda la 0-0,25 era deranj. Se incarca si mai tare bilantul Fed-ului care deja e obez. Sunt mai multe de spus .... Nu e Trump cel mai slab presedinte al SUA, dar nici nu vad ce salvare poate sa aduce, si de la ce?

    ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb