Sondaj CURS: Coaliţia de guvernare, trend descendent în intenţia de vot

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 30 mai 2023

Sondaj CURS: Coaliţia de guvernare, trend descendent în intenţia de vot

Coaliţia de guvernare PSD- PNL-UDMR se află pe un trend descendent potrivit celui mai recent sondaj CURS, efectuat săptămâna trecută pe un eşantion de 1082 respondenţi, cu o marjă de eroare a rezultatelor de +/-3%.

Potrivit respondenţilor, cetăţeni cu drept de vot, dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare, partidele din actuala coaliţie de guvernare ar aduna 56% din totalul voturilor exprimate.

Astfel, pe primul loc s-ar situa Partidul Social Democrat (PSD) cu 31% (în scădere cu 5 puncte procentuale faţă de intenţia de vot exprimată în ianuarie 2023), urmat de Partidul Naţional Liberal (PNL) - 20%, pe locul al treilea situându-se Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) - 17%.

Potrivit sondajului CURS, formaţiunile politice care ar mai trece pragul de 5% în intenţia de vot a alegătorilor sunt Uniunea Salvaţi România (USR) - 11%, Partidul Mişcarea Populară (PMP) - 5% şi Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) - 5%.

Ultimele două sunt urmate la distanţă de numai un punct procentual de SOS România (Diana Şoşoacă) - 4% şi Partidul Umanist social-liberal (PUSL) - 4%.

Se pare că trendul descendent al intenţiei de vot cu privire la partidele care compun actuala coaliţiei guvernamentală este cauzat de erodarea dată de guvernare, de greva recentă a cadrelor didactice, dar şi de bâlbâielile unor miniştri, printre aceştia numărându-se şi Marius Budăi, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, care, potrivit unui sondaj realizat de DC News, este perceput de 65,3% (4962 persoane) dintre respondenţi ca având o activitate nesatisfăcătoare.

În legătură cu revendicările profesorilor, doar 43% dintre respondenţii la sondajul CURS susţin că greva de acum este justificată, în timp ce 39% afirmă că protestul nu trebuia să aibă loc acum, iar 16% nu sunt de acord cu greva cadrelor didactive.

Din datele CURS mai reţinem că 73% dintre respondenţi susţin că ţara merge într-o direcţie greşită şi că principalele două probleme sunt cauzate de inflaţie şi preţurile la energie - 22% dintre respondenţi şi nivelul de trai, pensiile şi salariile - 21%.

Între problemele semnalate de cetăţeni, pe locurile 3 şi 4 se află criza economică/financiară - 12% şi educaţia - 11%. Corupţia şi hoţia - 8% - ocupă abia locul cinci în acest clasament, în timp ce problemele de infrastructură - surprinzător - se află doar pe ultimul loc, ele fiind semnalate de doar 1% dintre respondenţi.

95% dintre respondenţi s-au declarat afectaţi de creşterea preţurilor şi se aşteaptă ca acestea să se majoreze în continuare în următoarele luni, în special în zona comerţului alimentar, a carburanţilor, energiei şi întreţinerii.

În ceea ce priveşte încrederea mare în instituţii, pe primele trei locuri se situează pompierii (DSU/IGSU) - 77%, armata - 71%, biserica - 65%. Pe locul 4 apare în clasamentul încrederii NATO cu 43%, urmat de autorităţile locale -39% şi de Uniunea Europeană - 36%.

Procentul scăzut privind încrederea mare şi foarte mare în Uniunea Europeană este reflectat şi de răspunsul dacă ţara noastră trebuie să rămână în UE. 49% dintre respondenţi consideră că Română trebuie să rămână strâns legată de UE, în timp ce 44% afirmă că ţara noastră ar trebui să aibă o poziţie mai independentă faţă de instituţiile de la Bruxelles.

Guvernul, Preşedinţia, Parlamentul şi partidele politice se află la coada clasamentului privind încrederea cetăţenilor în instituţii. Astfel, Guvernul are doar 11%, Preşedinţia - 8%, în timp ce Parlamentul şi partidele politice câte 6%.

Lipsa încrederii în clasa politică se face simţită şi cu privire la întrebarea privind aderarea la Spaţiul Schengen. 70% dintre respondenţii la sondajul efectuat de CURS susţin că ţara noastră nu va fi primită în Schengen în cursul anului 2023.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb