SONDAJ Firmele de leasing estimează o creştere a finanţărilor noi

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 martie 2015

Companiile de leasing din România sunt optimiste cu privire la evoluţia afacerilor lor în prima jumătate a acestui an, 84% dintre ele estimând o creştere a finanţărilor noi în perioada menţionată, însă cu condiţia stimulării investiţiilor, potrivit unui sondaj realizat de Leaseurope, organizaţia europeană a industriei de leasing, împreună cu Invigors EMEA, specialişti în consultanta internaţională, având ca temă "Încrederea în mediul de afaceri la nivel european".

Felix Daniliuc, preşedintele Asociaţiei Societăţilor Financiare - ALB România, a declarat: "Rezultatele ultimului studiu realizat la nivelul industriei europene de leasing cu privire la nivelul de încredere în afaceri al profesioniştilor din domeniu sunt îmbucurătoare şi oferă o perspectivă pozitivă asupra evoluţiei industriei pentru anul 2015. La nivelul pieţei de leasing româneşti acest optimism este susţinut de nevoia stimulării investiţiilor, în vederea susţinerii creşterii economice, iar rolul jucat de industria de leasing în sprijinirea acestora poate deveni unul foarte important".

Potrivit sondajului, doar 7% din cei intervievaţi anticipează o scădere a finanţărilor noi în prima jumătate a anului 2015.

În ceea ce priveşte nivelul de credite neperformante, aşteptările (64%) sunt ca acestea să rămână la un nivel similar cu sondajul precedent (din iunie 2014).

De asemenea, 52% dintre participanţii la studiu nu se aşteaptă la nicio schimbare în ceea ce priveşte marjele de profit, deşi 31% estimează că marjele vor scădea în organizaţiile lor, puţin peste procentul înregistrat în sondajul precedent. Cu toate acestea, rezultatele pentru profitul net arată o îmbunătăţire uşoara, 63% din respondenţii sondajului prognozând că profiturile nete pentru afacerea lor vor creşte în următoarele şase luni, o creştere uşoară faţă de cea înregistrată în luna iunie a anului trecut, mai reiese din sondajul citat.

Jumătate din respondenţi au afirmat că organizaţiile lor au ca obiectiv creşterea afacerilor, axată în special pe domenii precum finanţarea direct de la furnizor, precum şi pe clase de active, cum ar fi maşini şi echipamente tehnologice.

La nivel european, peste 60% dintre respondenţii la sondaj sunt mai optimişti cu privire la perspectivele lor de afaceri pentru prima jumătate a acestui an. Alţi 27% au considerat că acestea vor rămâne neschimbate, în timp ce doar 12% cred că perspectivele lor de afaceri se vor înrăutăţi.

Piaţa de leasing financiar a înregistrat anul trecut un avans de 7% faţă de 2013, la 1,32 miliarde euro, susţinută de avansul segmentului auto cu 14%, la un miliard de euro, în timp ce leasingul de echipamente a avut o scădere de 11%, la 282 milioane euro, potrivit datelor ALB România.

Preşedintele Asociaţiei Societăţilor Financiare ALB România, Felix Daniliuc, a arătat că cifrele pieţei de leasing trebuie interpretate în contextul evoluţiei economiei, întrucât activele finanţate prin leasing se regăsesc în diverse ramuri ale economiei.

Daniliuc, care este şi directorul general al Raiffeisen Leasing, a punctat, recent, că piaţa leasingului are potenţial de creştere, având în vedere că deţine o pondere de 1,8% din PIB, faţă de nivelul de 3%-4% în regiune.

Anul trecut, leasingul auto a avansat cu 14%, la 1 miliard euro, pe când cel pe echipamente a scăzut cu 11%, la 282 milioane euro, iar segmentul imobiliar s-a redus cu 17%, la 42 milioane euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb