Sondaj Gallup International: Electoratul continuă să prefere Alianţa D.A.

Cătălin Oprea
Ziarul BURSA #Politică / 29 septembrie 2005

Alianţa D.A. continuă să se situeze pe primul loc în preferinţele electoratului, astfel că 52% din intenţiile de vot se îndreaptă către democraţi şi liberali, potrivit unui sondaj realizat de Gallup International, la comanda Societăţii Academice din România (SAR). Chestionarul, dat publicităţii ieri, plasează pe locul al doilea în preferinţele alegătorilor Partidul Social Democrat (PSD) - cu 31%, căruia îi urmează Partidul România Mare (PRM) - cu 9%, Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) - cu 6%, şi Partidul Conservator (PC) - cu 0,9%.

Alina Mungiu Pippidi, preşedintele SAR, a declarat că sondajul relevă faptul că 76% dintre cetăţeni ar merge la vot da-că peste două săptămîni ar avea loc alegeri parlamentare.

Pe de altă parte, doar o treime dintre intervievaţi ştiu suficiente lucruri despre partide şi candidaţi, astfel încît să voteze în cunoştinţă de cauză.

Sondajul prezentant ieri arată că românii nu au observat o diferenţă notabilă între foştii şi actualii guvernanţi. Ei apreciază, în proporţie de 46%, că actualii conducători sînt la fel de profesionişti ca precedenţii, în vreme ce 42% spun că Guvernul Tăriceanu este la fel de corupt ca Guvernul Năstase. În acelaşi timp, 16% dintre persoanele intervievate consideră că actualii guvernanţi sînt mai profesionişti decît foştii, iar 23% cred că Executivul condus de premierul Tăriceanu este mai puţin corupt în comparaţie cu precedentul.

Specialiştii SAR apreciază că "există o mică majoritate la nivelul celor care percep actuala putere ca fiind mai puţin coruptă, dar pentru majoritatea votanţilor nu există diferenţe majore de profesionalism sau integritate între partidele de stînga şi cele de dreapta".

Potrivit aceluiaşi sondaj, 38% dintre intervievaţi au apreciat că miniştrii cu rezultate slabe trebuie remaniaţi, în timp ce numai 24% consideră că anticipatele ar rezolva problema. Totodată, 16% se pronunţă pentru schimbarea premierului, iar 4% oferă soluţii precum un guvern de tehnocraţi sau guvern prezidenţial. În ceea ce priveşte capacitatea actualului guvern de a rezolva problemele socio-economice, 44% dintre cei chestionaţi consideră că guvernul este capabil să le rezolve, iar 44% cred că Executivul nu este capabil să le soluţioneze. Restul de 12% nu au ştiut să ofere un răspuns.

Sondajul Gallup inidcă faptul că 47% dintre români apreciază că ţara noastră se îndreaptă într-o direcţie bună, iar 43% către o direcţie greşită.

Alina Mungiu Pippidi a precizat că, în comparaţie cu guvernul Năstase, la un an de guvernare, situaţia în care se află actuala putere este periculoasă. "Vine iarna şi mă tem că va creşte numărul criticilor", a subliniat domnia sa.

Sondajul Gallup a fost efectuat în perioada 7-15 septembrie, pe un eşantion de 1.050 de persoane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb