• PSD ar surclasa PD-L la alegerile europarlamentare
• Sorin Oprescu şi Crin Antonescu, cei mai credibili politicieni
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, Traian Băsescu s-ar afla pe primul loc în topul preferinţelor elctoratului, cu 30,8% din opţiuni, conform unui sondaj realizat de Grupul de Studii Sociale (GSS) 2000, dat, ieri, publicităţii.
Pe locul secund se clasează Mircea Geoană, cu 24,3% din voturi, fiind urmat de liderul PNL, Crin Antonescu (20,3%), de George Becali (7,8%), de principele Radu (6,3%) şi de preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor cu 5,5%. Proporţia celor indecişi este însă foarte mare, de 26,9%, după cum relevă rezultatele cercetării.
Raportul arată că, în opinia a 50% dintre respondenţi, Traian Băsescu poate fi învins la alegerile prezidenţiale, contracandidatul cotat cu şansele cele mai mari fiind Mircea Geoană, urmat de liberalul Crin Antonescu.
Sondajul mai arată că 41,9% dintre respondenţi consideră că activitatea preşedintelui Traian Băsescu a fost "proastă", în timp ce 37% au apreciat că această activitate nu a fost "nici bună, nici proastă".
Doar 17,1% au considerat că activitatea sa a fost bună, iar 3,9% nu au ştiut sau nu au dorit să răspundă. Pe de altă parte, întrebaţi "cum ar arăta România fără Traian Băsescu" 44,6% dintre respondenţi au apreciat că "nu ar fi nicio diferenţă", 26,8% au fost de părere că România s-ar schimba în bine, iar 15% au spus că s-ar schimba în rău.
În ce priveşte reproşurile pe care i le-ar adresa preşedintelui Traian Băsescu, respondenţii au menţionat: nerespectarea promisiunilor (5%), creşterea numărului de şomeri (4,3%), sărăcia din ţară (4,2%), scăderea nivelului de trai (3,3%), dezbinarea ţării, faptul că ar fi la fel de corupt ca ceilalţi sau că ar fi un mincinos (3,2%), certurile şi scandalurile cu politicienii (2,9%), comportamentul (2,7%), criza economică sau faptul că ar fi distrus imaginea României în străinătate (2,6%).
Alte reproşuri ar fi legate de: nivelul scăzut al pensiilor (2,5%), nu-i pasă de oameni, nu a făcut nimic bun pentru ţară (2,4%), faptul că nu lasă pe altul la conducere, eşecul în lupta împotriva corupţiei (2,2%), se opune creşterilor salariale, introducerea taxei de drum, faptul că este un politician iresponsabil (2,1%), a adus PSD la guvernare (2%), afaceri personale dubioase (1,9%), certurile şi scandalurile cu presa, lipsa de diplomaţie, dosarul "Flota" (1,8%), certurile şi scandalurile cu oameni de afaceri (1,1%).
Dacă la capitolul opţiune de vot Băsescu şi Geoană conduc totuşi în preferinţele electoralului, la încredere, cei doi sunt surclasaţi de primarul Capitalei, Sorin Oprescu, şi de Crin Antonescu.
Raportul arată că Sorin Oprescu se află pe primul loc în topul încrederii electoratului cu un scor 44,7%, fiind urmat de Crin Antonescu, cu 36,2%.
La capitolul încredere, actualul preşedinte Traian Băsescu ar obţine un scor de 34,4%, fiind urmat de George Becali (32,9%), Mircea Geoană (31,7%) şi de Adrian Năstase, cu 21,1%.
Tot la acest capitol, premierul Emil Boc l-a devansat pe fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu, cu 20,1% faţă de 19,7%, după cum relevă sondajul, informează Agerpres.
În ce priveşte activitatea premierului Emil Boc, 47,5% au considerat că acesta a avut o activitate proastă, 36,6% au spus că nu a avut activitate "nici bună, nici proastă", iar 11% au considerat că acesta a avut o activitate bună în calitate de prim-ministru.
Activitatea Guvernului a fost considerată ca fiind proastă de către 46,9% din subiecţii sondajului, "nici bună, nici proastă" de către 42% şi bună, de către 6,1%.
Referitor la alegerile europarlamentare, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, 31,1% dintre români ar vota cu PSD, cu 29,6% cu PD-L şi 16,6% cu PNL.
Conform rezultatelor sondajului, pe locurile următoare se află UDMR, cu 5,9%, PRM cu 4,8% şi PNG cu 4,5%. De asemenea, 3% dintre cei chestionaţi ar vota cu Elena Băsescu şi 3% cu un alt partid.
Proporţia indecişilor este din nou foarte mare, de 32,8% după cum relevă sondajul GSS 2000.