SONDAJ IMAS: Posesorii de economii - tot mai atraşi de investiţia într-o afacere

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 aprilie 2004

Investiţia într-o afacere este din ce în ce mai preferată de cei care au economii, în vreme ce depozitul bancar pierde teren. Sondajul realizat de IMAS în luna aprilie arată că 45,2% dintre intervievaţi şi-ar plasa economiile într-o afacere, în vreme ce 19% le-ar depune într-o bancă. Procentul privind afacerea este în creştere, astfel că, în luna ianuarie 41,8% dintre respondenţi au ales această variantă, în februarie - 42,6%, iar în luna martie - 44,2%. Depozitul bancar era preferat, luna trecută, de 20,6% dintre chestionaţi.

Acţiunile sînt, în continuare, lipsite de interes pentru cei cu economii, doar 2% dintre cei intervievaţi exprimîndu-şi această preferinţă. Totuşi, se poate remarca o uşoară creştere a intenţiei de plasare a economiilor în acţiuni, dat fiind că, în luna februarie, aceste titluri erau pre-ferate de 1,5% dintre respondenţi, iar în luna martie - de 1,6%.

Totodată, 7,1% dintre ches-tionaţi optează pentru achiziţia de valută, 6,7% - pentru obiectele de valoare, 4,5% vor să-şi cheltuiască cît mai repede economiile şi numai 2,9% sînt interesaţi de un fond de investiţii. Potrivit chestionarului, 7,3% dintre respondenţi preferă să-şi plaseze economiile în "altceva", iar 1,1% să le păstreze în casă.

De menţionat că, deşi aproape jumătate dintre cei chestionaţi şi-ar plasa banii economisiţi într-o afacere, mulţumirea faţă de situaţia economică din ţara noastră lasă de dorit. Potrivit sondajului IMAS, doar 0,4% dintre respondenţi sînt foarte mulţumiţi de situaţia economică actuală. Urmează cei mulţumiţi - 13,7%, cei foarte nemulţumiţi - 19,7%, cei nici mulţumiţi, nici nemulţumiţi - 25,2%. Totodată, 39,5% nu sînt prea mulţumiţi de situaţia economică. Intervievaţii cred, în proporţie de 40%, că vor avea acelaşi nivel de trai peste un an, 33,5% apreciază că vor avea un nivel de trai mai bun, iar 14% - că el va fi unul mai rău.

Sondajul IMAS a fost realizat în perioada 14-22 aprilie, pe un eşantion de 1.251 persoane, din 101 localităţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb