Încrederea americanilor în economia Statelor Unite a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani la începutul lunii mai, din cauza îngrijorărilor persistente legate de inflaţie, dar cheltuielile consumatorilor rămân susţinute de o piaţă a muncii puternică şi de economiile masive, care ar trebui să menţină creşterea economică, informează news.ro.
Sondajul publicat vineri de Universitatea din Michigan a arătat că deteriorarea încrederii a avut loc la toate categoriile demografice, dei afiliere geografică şi politică.
Preţurile benzinei şi piaţa de valori au o pondere mare în sondaj. Preţurile benzinei şi-au reluat tendinţa de creştere în această lună, stabilind vineri un record mediu de 4,432 dolari pe galon, potrivit AAA.
Temerile că Rezerva Federală va trebui să înăsprească agresiv politica monetară pentru a reduce inflaţia au declanşat o vânzare masivă de acţiuni pe Wall Street.
"Doar pentru că consumatorii sunt supăraţi să plătească preţuri mai mari şi suferă de o disponibilitate limitată, nu înseamnă că nu mai fac acele achiziţii. Pe măsură ce penuria de mărfuri şi preţurile vor scădea în restul acestui an, ne aşteptăm ca încrederea să revină", a spus Michael Pearce, economist senior la Capital Economics din New York.
Indicele preliminar al încrederii consumatorilor calculat de Universitatea din Michigan a scăzut cu 9,4%, până la 59,1 la începutul acestei luni, cea mai scăzută valoare atinsă din august 2011.
Economiştii chestionaţi de Reuters au estimat că indicele va scădea la nivelul de 64.
Indicele sondajului privind condiţiile economice actuale a scăzut cu 8,4%, la 63,6. Acesta este cel mai scăzut nivel din 2013, iar 36% dintre consumatori au atribuit evaluarea negativă inflaţiei.
Măsura privind aşteptările consumatorilor a scăzut cu 9,9%, la 56,3.
Consumatorii au considerat condiţiile de cumpărare pentru bunurile de folosinţă îndelungată ca fiind cele mai proaste de când sondajul a început să urmărească seria, în 1978.
"Scăderea încrederii nu justifică nicio modificare imediată a previziunii noastre pe termen scurt pentru cheltuielile consumatorilor, deoarece relaţia dintre cheltuieli şi încredere este slabă, în special pe termen scurt", a declarat Scott Hoyt, economist senior la Moody's Analytics din West Chester, Pennsylvania.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 14.05.2022, 11:06)
apropo de evolutia increderii americanilor in economie (reflectata in consum) ... USD urmeaza sa inregistreze o depreciere in perioada urmatoare.
pe perechea USD/RON usd e de cumparat doar in banda 4.35-4.45 ron / 1 usd (adica linia dinamica de suport a rising wedge-ului observabil pe ch art-ul lunar al perechii usd-ron , daca va uitati pe grafice).
Chiar acum usd/ron impinge in linia de rezistenta a rising wedge-ului (valori 4.74-4.86 ron / 1 usd) si nu mai are unde sa se duca mai sus, "nu mai are aer" ca sa zic asa... deci nu cumparati usd acum ca o sa regretati urat dupa aia.. nu acum, nu la valorile astea. Mai asteptati nitel.
1.1. Evident (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Keynes în data de 14.05.2022, 21:49)
Pe când vezi o continuare războiului cu o țară NATO, dintr-un comentariu anterior? Un alt comentator, cam sec, indica Polonia, Lituania sau indirect, România. O adevărată calamitate pentru o populație gata să emigreze în proporție de 26% (digi). Ne putem trezi peste noapte în război, în Moldova sau chiar la noi?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2022, 23:22)
Bă tu ești sănătos la cap? O întrebi pe Baba Omida?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 14.05.2022, 23:23)
da, stiu ce a scris Campanella dar nu am mai putut sa ii raspund (de finalizase perioada de postare la acel articol).
Tinta e Rep Moldova si Romania (in cadrul aceleiasi miscari militare de front - Rusia nu va trata diferit cele doua tari ci la pachet.
Atentie! Nu ma refer la miscari din Transnistria catre Ucraina (miscari care sunt posibile).
Ma refer la miscari din Transnistria catre Chisinau (via Bender, Anenii Noi, Singera, Chisinau - consulta o harta, te rog).
Cand vei vedea aceasta miscare exista posibilitati mari sa inceapa intai un atac aerian via Constanta-Bucuresti urmat mai apoi de patrunderea trupelor ruse din Rep Moldova (Chisinau) catre Bacau si apoi catre zona Harghita/Covasna (din motive pe care nu vreau sa le detaliez aici).
Tehnic vorbind e inceputul celui de-al 3-lea razboi mondial intrucat NATO nu se joaca cand vine vorba de articolul 5 al Cartei NATO.
Ce am descris mai sus inca este la nivel de posibilitate, nu prezint acest fapt ca anticipare.
Nu neg ca se poate intampla daca Rusia chiar doreste sa joace la cacealma si sa vada daca NATO chiar se baga (si se va baga!).
Nu acord nici o sansa invaziei Poloniei sau balticelor.
Noi suntem tinta.
Daca Polonia sau balticele erau tinta invazia privea mai ales zonele nordice - nord-estice ale Ucrainei, inclusiv Kiev sau axa Kiev-Lvov. Deci asta e clar pentru mine.
Rahatul ala de Putin a pus ochii pe Romania. Diferenta e ca Soarta o sa ii scoata ochii aia pusi pe Romania si lucrez intensiv la acest lucru.
Moartea lui Putin (asteptata de mine oricand, dar pana in Noiembrie 2023, ce tarziu) va marca inchiderea razboiului Rusia-Ucraina si refacerea legaturilor economice, politice, diplomatice intre toate statele, fiind inchis acest incident urat (Rusia-Ucraina).
Deci, ce concluzii as putea prezenta?
Specialistii GRU si FSB ar face bine sa il tina in sah-mat pe Putin cat mai mult timp posibil pentru a fi evitata o invazie Moldova-Romania. Daunele ar fi incomensurabile pentru Europa si Rusia deopotriva si nimeni (nici eu) nu vrea asa ceva.
Pana la urma suntem vecini cu Rusia si trebuie sa ne linistim si sa redezvoltam relatii economice, politice, etc. Trebuie sa ne avem ca vecini buni, nu ca acum...
Ca perioade de risc pentru binomul Moldova-Romania amintesc perioada Octombrie-Decembrie 2022 , primul trimestru 2023 si finalmente Octombrie-Noiembrie 2023.
In toate aceste perioade intreaga clasa politica romaneasca trebuie sa isi controleze bine cuvintele spuse in public, armata noastra trebuie sa fie clar pregatita conform informatiilor deja furnizate si populatia trebuie sa fie calma (ceaiul de tei al lui Isarescu? :)) glumeam).
Ideea de baza e ca trebuie sa ajungem la momentul decesului lui Putin FARA CA ACEST CONFLICT NATO-RUSIA SA APARA. Mai apoi putem normaliza integral (si chiar dezvolta) toata gama de relatii (de la cele militare - ex: tratatul Cer Deschis, pana la cele economice- renormalizate, alaturi de cele politice si diplomatice, inclusiv cele intre serviciile de informatii).
Eu nu voi pleca nicaieri din Romania , indiferent de situatiile aparute.
Nu mi-am actualizat pasaportul (nici nu l-am cautat printre documente, probabil a expirat...mi l-am scos in 2007) si nici nu o s-o fac.
Pentru mine daca Romania nu e, nimic nu e... nu sunt genul de ghertoi care sa faca carare la Politie pentru schimbarea pasaportului sa o sterg ca un sobolan in afara.
Imi aduc aminte si de ce a zis Arsenie Boca (vizionar pe care il apreciez si il respect pentru munca lui) ca nu aprecia si nu recomanda romanilor sa plece in afara tarii.
Nu imi e frica de Putin.
Nu am de ce.
1.4. precizare - nu e anticipare! (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 14.05.2022, 23:30)
" Tehnic vorbind e inceputul celui de-al 3-lea razboi mondial intrucat NATO nu se joaca cand vine vorba de articolul 5 al Cartei NATO.
Ce am descris mai sus inca este la nivel de posibilitate, nu prezint acest fapt ca anticipare. "
Ati retinut toti , da?
NU E ANTICIPARE, e explorarea unei posibilitati cu un anume grad de realizare dar care a fost in mod tintit de ani de zile blocata pe toate lanturile situationale pentru a nu mai aparea. Pentru ca am vazut din timp , de ani de zile, ce urma sa se intampla si am actionat cu mijloace specifice pentru blocarea respectivei realitati.
Rugati-va sa imi fi reusit ce am intreprins pentru inghetarea/blocarea acestei situatii (inclusiv trolii care ma tot musca de fund - ex - comentatorul inconstient de la 1.2).
Pentru ca daca eu nu am reusit in demersul meu (hilar pentru unii inconstienti care efectiv nu inteleg ce am cunoscut si vazut eu si ce am intreprins in avans eu) ce vedeti la tv din Ucraina o sa o vedeti pe strazi in Romania.
Si nu va doriti asa ceva, credeti-ma.
Indiferent ce opinie aveti fata de cele scrise de mine, nu va doriti asa ceva.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.05.2022, 08:22)
ai nevoie de medicamente. urgent.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 15.05.2022, 10:15)
ai nevoie de intelegere geopolitica a situatiilor real din teren, de inteligenta superioara si de profunzime si proiectivitate a mintii.
URGENT!
vorbesti ca si cum nu ai urmari stirile si nu ai sti ce se petrece in jurul tau.
ca sa nu mai zic ca trolezi un om care a sustinut de ani de zile ca se va petrece ceea ce acum se petrece.
amaratule!
existenta amara care esti... habar nu ai ce a fost in istorie si cu siguranta habar nu ai ce urmeaza in Istorie.
traiesti ca un nimic, ca o ameoba verde complet lipsita de intelegere.
intre mine si tine sunt mii de trepte de evolutie.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2022, 15:30)
Americanii au fost lasati de izbeliste de guvernul Bideu care acum se ocupa numai de Russia... Mosul senil Bideu v a da socoteala poporului american la alegeri cand v a fii maturat de la casa alba....
2.1. zise trolul ruscist (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de blah în data de 14.05.2022, 18:16)
Preturile cresc pentru ca ruscistii unul din principalii exportatori de resurse a decis să omoare ucrainieni si să le fure resursele, Ucraina fiind un alt mare exportator de resurse mondiale. Deci când platiti în plus la orice multumiti-le Ruscistilor lui Putin.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2022, 20:50)
Semnele inflației au apărut înainte de războiul acesta. Contribuie și el dar nu e singura sursă a inflației. Putin și Rusia sunt scuza perfectă pentru toți politicienii incompetenți -- sau mai bine spus actorii împinși în față de oligarhii vestului.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.05.2022, 08:09)
Criza din 2008 a fost bagata sub pres fara a fi rezolvata, masurile luate fata de criza din 2008, efectele scio-economice asociate cu covid-ul, presiunile economice ale Rusiei din ultimii ani si razboiul din Ucraina doar se adauga la o situatie care a ramas fragila.