SONDAJ INSOMAR:  Stolojan, în fruntea topului potenţialilor premieri

N.I.
Ziarul BURSA #Politică / 22 septembrie 2008

Dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, democrat-liberalii ar obţine 39% din voturi, urmaţi de PSD cu 25% şi PNL cu 20%, în vreme ce liderul PD-L Theodor Stolojan este dorit drept premier tot de 39% dintre români, relevă un sondaj INSOMAR.

Sondajul de opinie INSOMAR, realizat în perioada 12-17 septembrie, pe un eşantion reprezentativ de 1 488 de persoane, arată că, în cazul în care duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, cele mai multe voturi le-ar obţine candidaţii PD-L, lupta electorală urmând a fi dusă tot între cele trei formaţiuni politice care s-au impus în scrutinul local, din iunie-PD-L, PSD şi PNL, în vreme ce PRM, UDMR, PNG şi PC se află sub pragul electoral. Sondajul nu ia în calcul alianţa PSD-PC.

La întrebarea "dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare cu candidaţii cărui partid aţi vota?" 39% dintre respondenţi indică PD-L, 25% PSD, 20% PNL. PRM se situează pe locul patru cu 4%, urmat de UDMR cu 4%, PNG cu 3%, PCM şi PC cu 1 %, în vreme ce ţărăniştii figurează sub 1%.

Evoluţia intenţiilor de vot comparativ cu luna iulie arată că cea mai mare creştere o are PNL, urmat de PD-L, în vreme ce PSD scade aproape două procente. Astfel, PD-L avea în iulie 38,5% şi a ajuns la 39,4%, PSD avea 26,4 şi a ajuns la 24,7 %, iar PNL avea în iulie 16,1 % şi a urcat la 19,9%.

Întrebaţi care ar fi personalitatea politică cea mai potrivită să conducă Guvernul după alegeri, 39% dintre persoanele intervievate au optat pentru Theodor Stolojan, scor identic cu cel obţinut de formaţiunea sa. Mircea Geoană ar fi potrivit pentru 31% din electorat. Actualul premier şi liderul liberal Călin Popescu Tăriceanu se situează pe locul al treilea cu 26%, un procent superior PNL. 5% ar opta pentru altcineva.

58% dintre români sunt satisfăcuţi de activitatea preşedintelui Traian Băsescu, în timp ce doar 33% sunt mulţumiţi de Executiv.

71% dintre români se declară indiferenţi faţă de culoarea politică a guvernării, important fiind ca Executivul să fie eficient. De altfel, 59% dintre ce intervievaţi nu se consideră "nici de dreapta, nici de stânga" din punctul de vedere al opţiunilor politice.

Sondajul mai arată că 84 la sută dintre cetăţenii cu drept de vot îşi doresc ca România să rămână republică, iar preşedintele să fie ales direct de către popor - 96%.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1488 de persoane reprezentative pentru populaţia de peste 18 ani, pe baza chestionarelor administrate la domiciliul intervievaţilor. Au fost intervievate persoane din 51 de localităţi urbane şi 50 rurale din 40 de judeţe, eroarea maximă fiind de 2,8%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb