SONDAJ KPMG:  Companiile din ECE anticipează o economie sănătoasă în 2016

Adina Lateş
Companii / 18 decembrie 2015

Liderii în afaceri din Europa Centrală şi de Est (ECE) sunt de părere că situaţia economică se va îmbunătăţi în 2016, iar inflaţia va fi menţinută sub pragul de 2%, reiese din rezultatele sondajului realizat de KPMG "Pulse of Economy 2015" .

"Aceste concluzii par să confirme o stabilitate a raporturilor de muncă şi uşoare creşteri salariale în regiune, spun respondenţii", arată comunicatul KPMG.

În cadrul sondajului au fost chestionaţi respondenţi din nouă ţări din ECE - România, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia - pentru a-şi exprima opinia asupra tendinţelor economice de pe aceste pieţe.

"În unele domenii, rezultatele sondajului din acest an sunt identice cu cele din 2014. Într-o perioadă în care Europa se confruntă cu numeroase provocări economice, concluzia cea mai importantă şi mai încurajatoare este că respondenţii se aşteaptă la un mediu economic sănătos în 2016," spune Stephen Spill, COO, KPMG in Central & Eastern Europe.

În medie, 51% dintre respondenţii din regiune cred că situaţia economică se va îmbunătăţi într-o oarecare măsură sau chiar semnificativ, în timp ce 34% nu anticipează modificări speciale şi doar 15% se aşteaptă la vremuri mai grele. Directorii executivi din România sunt printre cei mai optimişti din regiune, 63% dintre respondenţi aşteptându-se la o îmbunătăţire a situaţiei economice în 2016.

"Politicile fiscale ocupă un loc prioritar pe agenda factorilor decizionali şi se aşteaptă ca guvernele să simplifice sistemul de plată a impozitelor şi procedurile administrative, spun 79% dintre antreprenorii şi managerii care au participat la sondaj. În plus, s-a exprimat foarte clar preferinţa pentru sistemul cotei unice de impozitare a venitului personal faţă de sistemul progresiv de impozitare a veniturilor," a spus Ramona Jurubiţă, Partener Coordonator al Serviciilor de Asistenţă Fiscală & Legal, KPMG în România şi Moldova.

În opinia liderilor de afaceri din ECE chestionaţi, printre priorităţile bugetare pentru următorii trei ani ar trebui să se regăsească, în ordine: 1) educaţia, cercetarea şi inovarea (39%); 2) infrastructura (23%); şi 3) sănătatea şi creşterea demografică (10%). Majoritatea respondenţilor din România (55%) au considerat că dezvoltarea infrastructurii ar trebui să aibă întâietate, alte priorităţi, în opinia lor, fiind educaţia şi inovarea, urmate de sănătate.

Un procent de 53% dintre respondenţii din ţările ECE nu intenţionează să aducă schimbări notabile în numărul angajaţilor, similar cu sondajul precedent. Companiile din regiunea ECE care planifică angajări reprezintă în medie 36% şi numai 12% dintre respondenţii din regiune intenţionează să facă disponibilizări de personal. Pentru salariaţi, perspectivele salariale par destul de promiţătoare pentru anul 2016, în condiţiile în care 58% dintre participanţii la sondaj intenţionează să crească remuneraţia personalului, un procent uşor redus faţă de 69%, nivelul înregistrat în sondajul precedent.

"Pentru a rămâne competitivi atât pe pieţele interne, cât şi pe cele internaţionale, cel mai important este să dispui de personal calificat, au indicat 60% dintre respondenţi, comparativ cu 62% cu un an în urmă. Liderii în afaceri recunosc astfel că păstrarea personalului cu o bună pregătire reprezintă un aspect esenţial asupra căruia companiile ar trebui să se concentreze mai mult," a spus Şerban Toader, Senior Partner, KPMG în România şi Moldova.

Dintre cei intervievaţi la nivelul ECE, 45% afirmă că elementul cheie care le va limita creşterea cifrei de afaceri pe tot parcursul anului 2016 va fi concurenţa acerbă. Pentru acei 83% dintre respondenţi care se aşteaptă la o creştere a cifrei de afaceri în 2016, productivitatea crescută a angajaţilor (potrivit unui procent de 42% dintre respondenţi) şi creşterea cererii pe piaţa internă (40%) reprezintă principalii factori dinamizatori.

Şaptezeci şi trei la sută dintre participanţii la sondaj au indicat că economia subterană constituie o problemă în ţara lor (faţă de 75% în 2014), în timp ce în 98% dintre respondenţii din România au considerat aceasta o problemă. Treizeci şi nouă la sută dintre respondenţi au spus că evitarea impozitării prin neindicarea veniturilor reale este principala sursă de îngrijorare, urmată de salariile nedeclarate (23%) şi frauda de TVA (21%).

Investiţiile joacă un rol vital în păstrarea competitivităţii, potrivit unui procent de 66% dintre participanţii la sondaj, care au menţionat că societăţile lor şi-au planificat investiţii pentru întreaga perioada cuprinsă între 2016 şi 2018. Pentru 37% dintre respondenti, piaţa lor internă este ţinta principală.

Doar 31% din respondenţi au răspuns că cifra de afaceri a companiei lor depinde de fonduri UE sau de achiziţii publice în cadrul proiectelor finanţate din fonduri UE. Un alt aspect relevat de sondaj este că, deşi România nu a exprimat un angajament ferm de adoptare a monedei euro, liderii de afaceri din România prezintă un nivel de încredere în evoluţia pozitivă a euro mai mare decât al respondenţilor din celelalte ţări din regiune.

În septembrie 2015, KPMG a realizat un sondaj în rândul liderilor în afaceri din nouă ţări din ECE, incluzând în ediţia din acest an Bosnia şi Herţegovina şi Croaţia, solicitându-le opinia cu privire la economiile lor naţionale, moneda Euro, investiţii străine, mediul fiscal şi politica de remunerare şi angajare a companiei lor. La sondajul realizat online au răspuns 731 directori executivi şi proprietari de companii din ţările incluse în sondaj.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb