SONDAJ REUTERS PENTRU LUNA MARTIE: Producţia OPEC, la cel mai redus nivel din ultimii patru ani

A.V.
Ziarul BURSA #Companii / 2 aprilie 2019

Producţia de ţiţei realizată de Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a scăzut luna trecută, ajungând la cel mai redus nivel al ultimilor patru ani, conform unui sondaj Reuters.

Acesta arată că Arabia Saudită, exportatorul major din cartel, şi-a micşorat cantitatea extrasă mai mult decât era prevăzut în acordul de diminuare a producţiei, iar livrările din Venezuela s-au redus din cauza sancţiunilor la care este supusă ţara, dar şi a întreruperilor de energie.

Analiza Reuters notează că OPEC a extras 30,40 milioane de barili pe zi în martie, cu 280.000 barili pe zi mai puţin decât în februarie. Nivelul este cel mai mic realizat de OPEC din februarie 2015 până în prezent, conform Reuters.

În martie, Arabia Saudită, cel mai mare producător de petrol din OPEC, a extras cu 220.000 de barili pe zi mai puţin decât în februarie, potrivit analizei.

Sondajul sugerează că Arabia Saudită şi aliaţii săi din Golf fac presiuni pentru reduceri viitoare ale producţiei, mai mari decât cele prevăzute în acordul OPEC, ceea ce este în contradicţie cu solicitarea recentă a preşedintelui SUA, Donald Trump, de a majora livrările de profil.

Săptămâna trecută, Trump a făcut un nou apel la OPEC să mărească producţia în vederea reducerii preţului ţiţeiului.

Petrolul are, în prezent, pe pieţele externe, un preţ de peste 68 de dolari/baril, aproape de nivelul maxim din 2019, alimentat fiind de reducerea producţiei în Arabia Saudită, Venezuela şi Iran. Amintim că Venezuela şi Iran sunt ţări aflate sub sancţiunile SUA, care le limitează exporturile.

OPEC, Rusia şi alte state din afara cartelului au realizat o alianţă cunoscută drept OPEC+, care a decis, în decembrie 2018, să reducă producţia cu 1,2 milioane de barili pe zi de la 1 ianuarie 2019. În această cotă, OPEC reste responsabilă de o reducere cu 800.000 de barili pe zi a producţiei. De la acord sunt exceptate Iranul, Libia şi Venezuela.

Iran: "Echilibrul dintre cererea şi oferta de petrol este fragil"

Echilibrul dintre oferta şi cererea de pe piaţa petrolului este fragil, potrivit ministrului iranian de resort, Bijan Zanganeh, citat de Reuters. Acesta a avertizat producătorii de profil să fie conştienţi de problemele cauzate de sancţiunile impuse de SUA.

Bijan Zanganeh a subliniat: "Piaţa petrolului este într-o situaţie fragilă dacă luăm în considerare echilibrul dintre livrări şi cerere, astfel că producătorii din domeniu ar trebui să fie prudenţi din cauza dificultăţilor de pe piaţă, în special cele cauzate de sancţiunile impuse de SUA marilor producători de ţiţei".

Amintim că SUA au reimpus sancţiuni Teheranului în noiembrie 2018, după ce s-au retras din acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi şase puteri mondiale. Sancţiunile au înjumătăţit exporturile de ţiţei din Iran.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb