SONDAJ UNCTAD: Sîntem a treia opţiune din regiune pentru investitorii străini

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Companii / 16 aprilie 2004

După trei ani de declin, experţii se aşteaptă ca investiţiile străine directe să crească la nivel mondial în 2004

România şi Rusia vor împărţi poziţia a treia în clasamentul investiţiilor străine directe pe care le va atrage Europa Centrală şi de Est în perioada următoare, după Polonia şi Cehia, potrivit unui sondaj realizat printre specialişti şi publicat, în această săptămînă, de UNCTAD (Agenţia pentru Comerţ şi Dezvoltare a Naţiunilor Unite). Acesta anticipează că investiţiile străine directe din regiune vor creşte în sectorul alimentar şi al băuturilor, în domeniul autovehiculelor şi al altor echipamente de transport, iar într-o măsură mai mică - în domeniul publicaţii-media, în industria electrică şi în cea electronică. Ameliorarea perspectivelor pentru investiţiile străine directe în sectorul serviciilor central şi est-europene este anticipată de majoritatea celor care şi-au exprimat părerea în sondajul UNCTAD. Aceştia se referă la sectoare precum cel imobiliar, al construcţiilor, comerţul cu amănuntul şi en gros, transportul, educaţia, sănătatea, bănci şi asigurări. În plus, UNCTAD aminteşte că aderarea la Uniunea Europeană a multor ţări din regiune ar trebui să le confere acestora un nou avantaj concurenţial.

Cei mai mulţi dintre respondenţii sondajului UNCTAD sînt optimişti în legătură cu perspectivele pentru investiţii ale regiunii - atît pe termen scurt (71%), cît şi pe termen mediu (77%).

Trebuie menţionat că mai mult de patru din cinci intervievaţi cred că investiţiile străine directe vor lua din nou avînt pe plan mondial, după trei ani de declin continuu.

Pentru perioada 2004-2005, 77% dintre experţi prognozează o ameliorare a mediului investiţional global, 9% consideră că el se va înrăutăţi, iar 14% afirmă că acesta nu se va schimba. Pentru 2006-2007, nivelul optimismului ajunge la 81%, în vreme ce numai 6% anticipează că lucrurile se vor înrăutăţi. Totodată, 13% prevăd o menţinere a situaţiei actuale.

Cele mai importante destinaţii pentru investiţiile străine vor fi, în următorii patru ani, China, India şi SUA, conform experţilor. Thailanda ocupă locul al patrulea şi este urmată de Polonia şi Republica Cehă (poziţii egale), Mexic şi Malaiezia (la egalitate) şi de Marea Britanie, Singapore şi Coreea de Sud.

"Un mesaj clar care rezultă din sondaj este că ţările îşi vor intensifica eforturile de atragere a investiţiilor străine directe, ca reacţie la creşterea competiţiei mondiale pentru proiecte", afirmă Karl P. Sauvant, director al diviziei de investiţii a UNCTAD. Opinia generală este că statele vor continua să-şi deschidă pieţele prin măsuri de liberalizare, stimulente suplimentare şi focalizare mai precisă asupra unor anumite sectoare, fiind probabil ca ultima modalitate să fie adoptată în Europa Centrală şi de Est.

Sondajul, realizat de UNCTAD şi de publicaţia Corporate Location Magazine în Londra, a fost efectuat la începutul anului în curs. Experţii intervievaţi lucrează pentru firme de consultanţă şi alţi furnizori de servicii care joacă un rol important în luarea deciziilor din cadrul corporaţiilor transnaţionale, în ceea ce priveşte destinaţia investiţiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb