Interzicerea ţigaretelor slim şi mentol riscă alimentarea pieţei negre, potrivit Soranei Mantho, Director Corporate Affairs Philip Morris Romania & Bulgaria, care apreciază: "Interzicerea a 10% din piaţa europeană a ţigaretelor şi a aproximativ 20% din piaţa locală, fără dovezi ştiinţifice credibile că acest lucru va reduce ratele de incidenţă a fumatului sau va îmbunătăţi sănătatea publică, riscă alimentarea pieţei negre, care costă deja statele membre 12,5 miliarde euro annual".
În proiectul de revizuire a Directivei Europene pe tutun, UE propune interzicerea totală a ţigaretelor mentolate şi de tip slim. Potrivit reprezentanţilor din domeniu, "UE nu a reuşit să demonstreze că această interzicere arbitrară va reduce rata de incidenţă a fumatului.
Sorana Mantho şi-a exprimat speranţa că UE va reconsidera aceste propuneri "şi le va înlocui cu un cadru de reglementare care să nu fie motivat politic, ci bazat pe dovezi ştiinţifice şi eficiente în reducerea efectelor negative ale fumatului, fără a impune poveri inutile asupra economiei".
Pentru a-i informa pe consumatorii de profil, Philip Morris a lansat un portal informatin în care anunţă posibilitatea retragerii de pe piaţă a tipurilor de ţigarete menţionate. De asemenea, pachetele cu ţigarete slim şi mentol conţin mesaje care aduc la cunoştinţa consumatorilor intenţia UE.
Potrivit unui studiu derulat de agentia de cercetare SKIM în România şi Polonia, eliminarea ţigaretelor mentol din magazine creşte preferinţa fumătorilor pentru canalul ilicit de la 15% la 51%, iar cea a ţigaretelor slim - de la 14% la 42%.