Parlamentul României transmite un mesaj ferm şi sincer de susţinere a poporului ucrainean, a afirmat, astăzi, vicepreşedintele Senatului, Sorin Cîmpeanu, la şedinţa comună a forului legislativ care marchează un an de la declanşarea agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, transmite Agerpres.
"Ucraina a fost atacată de Rusia fără nici o justificare, cu o cruzime care nu a fost ascunsă. Acum un an a fost pornit război împotriva unei naţiuni suverane, unui stat independent vecin nouă, care acum a devenit o ţară-simbol prin lupta sa pentru o lume în care popoarele îşi aleg singure soarta, în care oamenii sunt liberi, în care familiile sunt în siguranţă, în care părinţii trăiesc pentru a-şi vedea copiii crescând fără rachete care ţintesc grădiniţe, şcoli, spitale, blocuri de locuinţe, muzee sau clădiri istorice, pentru o lume în care un stat nu poate invada alt stat, să îi distrugă oraşele şi să masacreze oameni nevinovaţi", a afirmat Cîmpeanu.
El a adăugat că "nici un popor nu poate rămâne neutru când este negat dreptul poporului ucrainean de a-şi alege soarta şi însuşi dreptul său la existenţă".
"Nicio ţară nu poate rămâne tăcută. Ceea ce va conta enorm în perioada imediat următoare este determinarea popoarelor democratice de a ajuta Ucraina, o ţară care nu doar că se apără pe sine, dar apără însăşi ideea existenţei popoarelor libere pe glob. Sute de milioane de oameni, de o parte şi de alta a Atlanticului, le cer acum oamenilor politici să apere libertatea. România a fost din primele zile alături de Ucraina şi această opţiune a fost asumată ferm şi clar de preşedintele Klaus Iohannis şi de prim-ministrul Nicolae Ciucă", a mai menţionat Sorin Cîmpeanu.
Vicepreşedintele Senatului a menţionat că în ultimul an peste 3,6 milioane de cetăţeni ucraineni au trecut graniţa României şi au primit tot sprijinul necesar.
El a mai spus că infrastructura românească a fost pusă la dispoziţie pentru ajutorul către Ucraina şi pentru exportul de mărfuri din această ţară, adăugând că România a ajutat şi când sistemul energetic din Ucraina a fost atacat.
Totodată, Cîmpeanu a menţionat că ţara noastră a susţinut Ucraina pentru integrarea europeană, pentru sancţiunile decise la adresa Rusiei sau pentru cererea de investigare de către Curtea Penală Internaţională a genocidului, crimelor de război şi împotriva umanităţii.
"Acum, când războiul ucrainean de apărare a intrat în al doilea an, Parlamentul României, organul reprezentativ suprem al poporului român, transmite un mesaj ferm şi sincer de susţinere către poporul ucrainean: Suntem cu voi şi vă vom ajuta atât cât va fi nevoie", a afirmat Cîmpeanu.
El s-a referit şi la problema canalului Bâstroe, menţionând că această chestiune tehnică s-a transformat în subiect politic.
"Nu a fost un an uşor. Abordări politice nesănătoase încă pot apărea, precum cea referitoare la canalul Bâstroe, o temă care, în mod normal, trebuia rezervată experţilor şi discuţiilor tehnice, s-a transformat într-un subiect politic. Vom depăşi acest moment, lucrurile vor fi clarificate prin dialogul la nivel de specialişti, fără accente politice. Impactul lucrărilor efectuate este o chestiune pe care numai experţii o pot clarifica, iar presupunerile, dezinformarea şi fake news-ul nu îşi au locul", a mai spus Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu a mai menţionat că "anul 2022 a fost un an în care stabilitatea din România a ajutat întreaga regiune", menţionând că ţara noastră a fost alături şi de Republica Moldova.
"Este responsabilitatea întregii lumi să facem tot ce putem pentru a aduce mai aproape ceasul victoriei. Ucrainenii vor trăi în pace, aşa cum merită şi îşi vor decide singuri propriul destin. Românii şi Romania vor continua alături de ucraineni şi de Ucraina!", a conchis Cîmpeanu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2023, 21:45)
Alt nătărău
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2023, 22:23)
Acest tortionar vaccinist nu avea nicio problema cand interzicea poporului roman dreptul de a-si alege soarta privind participarea sau nu intr-un experiment medical cu un produs insuficient testat si care acum se dovedeste a fi destul de toxic. Este estimarea mea personala ca in Romania, vaccinul a produs mai multe decese decat ucrainieni civili ucisi din accident in razboi (potrivit estimarii ONU, cca 8000).
"nici un popor nu poate rămâne neutru când este negat dreptul poporului ucrainean de a-şi alege soarta"
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2023, 23:50)
Plagiatorul semidoct. Jenanta sluga. Impostorul notoriu. Profitorul traseist politic. Protectorul furtului academic si al plagiatorilor. Tie nu putem sa iti transmitem decat atat: s.ik.tir!