Sorin Ovidiu Vîntu revine în atenţia opiniei publice după ce procurorii Parchetului Instanţei Supreme au început urmărirea penală în dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI). Fostul mogul media este acuzat de spălare de bani şi delapidare. În urma cercetărilor s-a stabilit că Sorin Ovidiu Vîntu a supus procesului de spălare a banilor suma de peste 700.000 lei proveniţi din infracţiunea de delapidare şi peste 9,6 milioane lei proveniţi din infracţiunea de înşelăciune, adică peste 5,4 milioane de dolari la data prăbuşirii FNI. Procurorii au stabilit că: "Învinuitul Vîntu Sorin Ovidiu l-a determinat pe Nicolae Popa să comită infracţiunea de delapidare săvârşită în dauna Fondului Naţional de Investiţii, pentru care autorul a şi fost condamnat la pedeapsa de 15 ani închisoare printr-o hotărâre rămasă definitivă în a cărei executare se află în prezent. Totodată, învinuitul Vîntu Sorin Ovidiu i-a înlesnit lui Nicolae Popa săvârşirea infracţiunii de delapidare prin promisiunile de a-l ajuta să nu fie tras la răspundere penală şi să nu execute pedeapsa, precum şi de a tăinui sumele de bani obţinute". Ulterior săvârşirii faptelor menţionate, Vîntu ar fi dobândit şi ar fi deţinut, direct sau prin persoane fizice şi juridice pe care le controla, sume de bani şi alte bunuri provenite din delapidarea FNI de către Popa Nicolae şi din săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în dauna FNI, cunoscându-le provenienţa. De asemenea, Vîntu ar fi efectuat mai multe operaţiuni patrimoniale prin care bunurile provenite din infracţiuni au fost transferate în mod repetat între persoane pe care le controla, urmărind ascunderea sau disimularea adevăratei lor naturi. Totodată, în baza probelor administrate până în prezent a rezultat ca Nicolae Popa a acţionat sub coordonarea lui Sorin Ovidiu Vîntu, care a fost iniţiatorul întregii operaţiuni şi principalul beneficiar al sumelor cu care a fost fraudat Fondul Naţional de Investiţii. Astfel, după ce în perioada 1999 - 2000 a realizat mai multe răscumpărări de unităţi de fond FNI prin intermediul lui Popa Nicolae sau a societăţilor în care era administrator sau asociat majoritar, Vîntu ar fi utilizat aceste sume la achiziţionarea de bunuri imobile.
În august 2011 Sorin Ovidiu Vântu reintra în "malaxorul" justiţiei cu ocazia redeschiderii mai multor dosare penale în care era implicat. Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a infirmt soluţile de neurmărire penală a lui Sorin Ovidiu Vîntu date în dosarele privind FNI, Banca Agricolă, Banca de Investiţii şi Dezvoltare (BID), dar şi în cazul falimentului Băncii Române de Scont (BRS).
O contribuţie la reinculparea lui Vîntu au avut chiar foştii colaboratori ai acestuia. Nicolae Popa, condamnat în lipsă la 15 ani de detenţie pentru prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, a solicitat autorităţilor române, după ce a fost extrădat din Indonezia, redeschiderea cazului FNI. La vremea respectivă Parchetul General a făcut precizări în legătură cu această răsturnare de situaţie: "La propunerea Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, în considerarea dosarelor aflate pe rolul acesteia, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de spălare de bani de către Sorin Ovidiu Vîntu, precum şi a solicitării de redeschidere a dosarului Fondului Naţional de Investiţii formulate de condamnatul Nicolae Popa, înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti, au fost analizate cauzele soluţionate anterior de Ministerul Public, având ca obiect fraudarea FNI sau infracţiuni de spălare de bani presupus a fi comise de Vîntu, fiind identificate următoarele dosare:1. Dosarele penale nr.372/D/P/2004 şi nr.374/D/P/2004 - care au vizat generarea unor pagube în patrimoniul investitorilor FNI; 2. Dosarul penal nr.76/P/2005 - privind prejudicierea Băncii Agricole SA; 3. Dosarul penal nr.754/D/P/2006 - privind constituirea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare (BID) SA; 4. Dosarul penal nr.34/D/P/2005 - privind falimentul Băncii Române de Scont (...)Faptele săvârşite au vizat, în esenţă, configurarea şi exploatarea într-o perioadă îndelungată de timp a unor fluxuri financiare ilicite, utilizând practic aceleaşi modalităţi de operare şi implicând aceleaşi persoane şi instituţii. Separarea artificială a dosarelor a condus la ignorarea legăturilor temporale şi de cauzalitate, astfel încât cercetările s-au limitat la lămurirea parţială a circumstanţelor în care au fost comise faptele (...) Având în vedere aceste aspecte, prin ordonanţa din 3 august 2011 a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a dis-pus infirmarea soluţiilor de neurmărire din dosarele menţionate şi continuarea cercetărilor în cadrul aceleiaşi cauze, într-o abordare unitară". Peste 300.000 de oameni şi-au pierdut banii depuşi la Fondul Naţional de Investiţii, administratorii acestuia realizând o fraudă de aproape 400 de milioane de euro.
Contabil la Întreprinderea Comercială de Stat pentru Mărfuri Alimentare şi Alimentaţie Publică din Roman, judeţul Neamţ, Sorin Ovidiu Vîntu a intrat pentru prima oară în coliziune cu legea în 1981. Tribunalul Judeţean Neamţ, l-a condamnat la 5 ani şi 10 luni închisoare şi 3 ani interzicerea unor drepturi, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la delapidare, distrugerea de înscrisuri, fals intelectual şi uz de fals, fiind închis la Penitenciarul Bacău. După 1990 începe să facă primii paşi în afacerile serioase. În anul 1991, Sorin Ovidiu Vîntu a înfiinţat firmele Vîntu Gelsor S.R.L. Roman şi Grupul Financiar Gelsor S.A.. Din 1993 renunţă la afacerile de mică anvergură şi a înfiinţează SC Bursa Gelsor S.A. Bacău axându-se pe tranzacţionarea speculativă de certificate de proprietate, un an mai târziu deschizând o filială şi la Bucureşti. În acelaşi an Garda Financiară a efectuat controale la sediile Bursa Gelsor S.A. şi Invesco Capital S.R.L., sancţionând SC Bursa Gelsor S.A. cu 235 milioane lei şi confiscarea certificatelor de proprietate şi, respectiv, SC Invesco Capital S.R.L. cu 3 miliarde lei.
Din 1995, Sorin Ovidiu Vîntu a înfiinţat şi coordonat, direct sau prin intermediul unor interpuşi, mai multe societăţi de "investiţii financiare", componente ale Grupului Financiar Gelsor, între care Gelsor SA, SOV Invest SA, Gelsor Consulting SA, Societatea General de Investiţii (SGI) S.R.L.. Fondul Naţional de Investiţii a fost înfiinţat în august 1995, iar în septembrie 1995 a fost autorizat de CNVM să funcţioneze ca fond deschis de investiţii. Activitatea FNI - ramificat ulterior în toate judeţele ţării - consta în depuneri bancare (în proporţie de 60%) şi vânzarea sau cumpărarea de acţiuni ale firmelor necotate pe piaţa de capital (în proporţie de 40%). Administratorul FNI a fost societatea SOV Invest SA în baza unui contract încheiat cu Fondul. Gestionarea FNI a fost coordonată din "linia a doua" de către SOV, acţionarii/administratorii fiind persoane apropiate acestuia (Ioana Maria Vlas, Nicolae Popa, Teodor Nicolăescu, Gheorghe Teodorescu). După o succesiune de vânzări şi cumpărări de acţiuni ale SC SOV Invest SA, în structura acţionariatului au fost atrase şi unităţi financiare cu credibilitate: CENTROCOOP - 51%, Banca Agricolă - 20%, CEC - 20% (restul aparţinând acţionarilor persoane fizice). În urma unui mega scandal, activitatea FNI este sistată pe 24 mai 2000. Patru ani mai târziu, pe 20 martie, Tribunalul Bucureşti a pronunţat sentinţa în dosarul FNI, condamnându-i la închisoare pe cei 12 inculpaţi puşi sub acuzare în cauză. Ioana Maria Vlas a primit o pedeapsă de 13 ani închisoare - însă instanţa supremă a apreciat că Vlas a fost sinceră şi i-a aplicat o pedeapsă de zece ani de detenţie, iar Nicolae Popa, judecat în lipsă, 15 ani, decizia rămânând definitivă în 2009. În timpul primelor declaraţii făcute organelor de cercetare penală, Ioana Maria Vlas a susţinut că Sorin Ovidiu Vîntu a fost cel care a contactat-o şi i-a propus să lucreze la FNI şi că "singurul vinovat de prăbuşirea fondului este Sorin Ovidiu Vîntu". În aprilie 2003, ca urmare a conexării dosarelor penale FNI, BID şi Banca Agricolă, Sorin Ovidiu Vîntu a fost pus oficial sub învinuire în dosarul FNI, fiind acuzat de instigare la înşelăciune şi la abuz în serviciu. În iunie 2004, din dosar a fost disjunsă partea cunoscută sub numele Banca Agricolă privindu-l pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu (din cauze medicale), astfel încât acesta nu a mai figurat printre persoanele trimise în judecată.
1. fără titlu
(mesaj trimis de cozia2000 în data de 25.05.2012, 07:53)
Pentru autor
Este trist, dramativ,dar adevarat ce s-a intamplat cu investitorii de buna credinta in FNI.Cei vinovati sa raspunda.Dar, consider ca nu s-ar fi ajuns aici daca autoritatile statului si a celor de la CNVM siar fi facut datoria.Suntem ca in situatia: CONDAMNAM PE CEL CARE A DAT MITA DAR PE CEL CARE A LUAT DE CE NU?
DAR cei care au devalizat BANCOREX,B. AGRICOLA, BANKOOP, ALBINA, RELIGIILOR, etc, unde sunt ei?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.05.2012, 15:16)
Unde sunt ei? ei sunt bine mersi; intrebarea este: cine sunt ei? si unde sunt banii??.
Asa, pentru conciziune.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Xsarescu în data de 25.05.2012, 15:23)
Unde sunt banii? i-a luat vantu';bancnotele fiind foarte usoare, cum apare vantu' cum isi iau zborul.....