Soros anticipează scăderea dolarului

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 ianuarie 2004

George Soros, cel care a cîştigat în 1992 un miliard de dolari în urma unui pariu pe scăderea lirei sterline, este de părere că moneda Statelor Unite ar putea continua să scadă în 2004, chiar dacă piaţa acţiunilor va creşte. "După ce scad, monedele au tendinţa să se redreseze imediat", a declarat Soros, într-un interviu acordat agenţiei Bloomberg News, cu prilejul Forumului Economic Mondial de la Davos (Elveţia), adăugînd însă că, atîta vreme cît deprecierea dolarului este, pe termen scurt, benefică economiei SUA, autorităţile de la Washington vor fi încîntate de situaţie şi nu vor interveni pentru corecţia cursului euro-dolar.

Miliardarul american de origine maghiară George Soros (73 de ani) atrage atenţia că deprecierea continuă a dolarului poate fi, acum, un joc foarte periculos, pentru că poa-te "scăpa din mînă". Cu toate acestea, Soros susţine că, cel puţin pentru moment, autorităţile americane nu vor interveni pentru stoparea declinului dolarului.

În ultimele 12 luni, dolarul a pierdut 14 procente în raport cu euro şi 9 faţă de yen. Un dolar mai slab a încurajat exporturile SUA şi, totodată, a ameninţat redresarea economiilor din Europa şi Japonia.

George Soros spune că, şi în condiţiile declinului dolarului, investitorii vor continua să-şi plaseze banii în pieţele de acţiuni din SUA. Indicele S&P 500 a cîştigat 38 de procente în 2003, iar de la începutul anului în curs, el a mai urcat cu 3%. Pe de altă parte, Nasdaq a crescut cu 58% în 2003, iar în prima lună a anului 2004 a cîştigat 6%.Ieri, pe piaţa europeană, dolarul era cotat la 1,2566 unităţi/euro, de la 1,2582 unităţi/euro, la finele săptămînii trecute.

Amintim că, săptămîna trecută, finanţiştii şi bancherii de frunte ai Europei nu au reuşit să stabilească o măsură pentru stoparea aprecierii monedei unice. Cursul euro-dolar va fi luat în discuţie şi la începutul lunii viitoare, de către miniştrii de finanţe din Grupul celor Şapte (G7), însă George Soros nu aşteaptă nici de la acel eveniment o soluţie concretă. "Cred că ei vor pune accentul pe nevoia de stabilitate, însă nu aştept nimic convingător", menţionează Soros.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb