Spania a importat din România cereale de circa 140 milioane de euro
ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Materii Prime / 9 martie 2010
• Criza a contractat cu aproape un sfert schimburile comerciale România-Spania
• Eduardo Prieto Kessler: Situaţia economică a Spaniei diferă mult faţă de cea a Greciei
Schimburile comerciale dintre Spania şi România au atins, pe primele nouă luni ale anului trecut, o valoare de 1,333 miliarde de euro, în scădere cu aproape 26% faţă de perioada similară din 2008. Eduardo Prieto Kessler, consilier economic şi comercial şef în cadrul Ambasadei Spaniei în România, a declarat, într-un interviu acordat ziarului BURSA: "Pe primele 11 luni din 2009, exporturile Spaniei în România s-au cifrat la aproximativ 612 milioane de euro, iar importurile realizate de Spania din România au fost de circa 721,5 milioane de euro. Exporturile Spaniei au scăzut cu aproximativ 40% faţă de perioada similară din 2008, în timp ce importurile din România s-au menţinut la aproximativ acelaşi nivel".
Domnul Prieto ne-a precizat că scăderea importantă a exporturilor Spaniei în România a fost cauzată în principal de criza economică şi de reducerea drastică a importurilor României în 2009. Importurile româ-neşti în Spania au fost domintate, în 2009, de cereale, în principal grâu şi porumb. Valoarea totală a acestor importuri a fost, în primele 11 luni din 2009, de aproape 140 milioane de euro, de şapte ori mai mare decât cea realizată în tot anul 2008. Pe locul doi în topul importurilor din România urmează vehiculele şi piesele de schimb (135,7 milioane de euro), urmate de aparate electrice (73,5 milioane de euro), maşini şi alte aparate mecanice (47,1 milioane de euro), dar şi de mobilă şi alte obiecte de pentru amenajări interioare (35,2 milioane de euro).
Eduardo Prieto Kessler ne-a declarat că, în primele 11 luni din 2009, exporturile Spaniei în Româ-nia au fost dominate de maşini şi aparate mecanice (103,1 milioane de euro), vehicule şi piesele de schimb (75,1 milioane de euro) - segment care a înregistrat o scădere cu peste 175 milioane de euro, aparatele electrice şi electrocasnice (37,8 milioane de euro), carne şi produse din carne (34,7 milioane de euro) şi de produse ceramice (25,4 milioane de euro). Exporturile spaniole de produse ceramice în ţara noastră sunt, în 2009, de aproape trei ori mai mici faţă de cele realizate în 2008.
• Scădere drastică a investiţiilor spaniole directe în ţara noastră
Potrivit datelor furnizate de Minis-terul Industriei şi Comerţului din Spania, valoarea investiţiilor directe spaniole în România a fost, în primele nouă luni ale anului trecut, de 12,6 milioane de euro, cu aproape 85% mai mică decât în perioada similară din 2008 (82 milioane de euro). Eduardo Prieto Kessler ne-a menţionat că, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Spania rămâne al nouălea mare investitor străin din ţara noastră la sfârşitul lui 2009.
Potrivit domnului Prieto, investitorii spanioli sunt atraşi, în ţara noastră, de industria de automobile, de lucrările de infrastructură şi de mediu, de consultanţă şi lucrări de inginerie, dar şi de producţia de energie regenerabilă şi de biocombustibili. Alte domenii de interes pentru investitorii spanioli sunt agricultura, turismul şi, nu în ultimul rând, construcţia de locuinţe şi an-treprenoriat.
La finele lui 2009, în ţara noastră activau 3.718 companii cu participare spaniolă în capitalul social, faţă de 3.451 de companii active în decembrie 2008. Aproape jumătate din aceste companii activează în domeniul construcţiilor şi cel imobiliar.
Eduardo Prieto Kessler ne-a explicat: "Scăderea puternică a inves-tiţiilor spaniole directe a fost cauza de criză şi de lipsa de lichidităţi. În plus, în perioada 2006-2008, aceste investiţii au cunoscut o creştere puternică datorită atractivităţii sectorului imobiliar din România, unde sunt active firme importante".
Domnia sa apreciază că în sectorul nostru imobiliar au fost investite sume enorme în perioada de boom, când şi preţurile proprietăţilor creşteau de la o zi la alta: "Este normal ca, în perioada de criză, dominată de incertitudini privind evoluţia pieţei imobiliare, aceste investiţii să încetinească şi investitorii să fie mult mai prudenţi".
Majoritatea companiilor spaniole prezente pe piaţa noastră imobiliară au făcut achiziţii importante de terenuri în Capitală în special, în locaţii bine plasate. Ele aşteaptă acum revenirea pieţei pe un trend favorabil pentru a accelera sau începe construcţiile. Sunt şi companii mai mici care, neavând o putere financiară suficient de mare sau care, având credite importante contractate de la bănci, au lichidat sau urmează să lichideze proprietăţile din România.
• Spania, comparată pe nedrept cu Grecia
Situaţia economică a Spaniei diferă mult faţă de cea a Greciei. Eduardo Prieto Kessler ne-a declarat: "Spania este pe nedrept comparată cu alte ţări ale Uniunii Europene din punct de vedere al problemelor cu care se confruntă. Gradul de îndatorare al Spaniei (datoria brută în PIB) va fi de circa 65% din PIB, sub media EUROZONE de 84%. Spania nu are probleme cu plata datoriilor şi cu sustenabilitatea finanţelor publice. Ca să relanseze economia, guvernul spaniol a lansat un plan de stimulare fiscală. S-au luat măsuri fiscale pentru revenirea la pragul de deficit de 3% din PIB care prevăd reducerea cheltuielilor publice cu 50 miliarde euro până în 2013. În plus, autorităţile spaniole au demarat reforme structurale care să încurajeze dezvoltarea economică sustenabilă, prin reforma pensiilor şi a pieţei muncii, dar şi prin reorganizarea sistemului bancar. În Spania, sectorul bancar a evoluat mult mai bine decât în alte ţări datorită reglementărilor mai stricte impuse acestora: marile bănci spaniole au achiziţionat mai multe bănci occidentale afectate de criză".
Sectorul spaniol al construcţiilor, a cărui contribuţie reprezintă 13% în PIB, a fost cel mai afectat de criză, conducând la creşterea ratei şomajului, ceea ce reprezintă principala problemă cu care se confruntă acum Spania.
Schimburile comerciale dintre România şi Spania au şanse să se îmbunătăţească în acest an. Dacă în sectorul construcţiilor şi cel imobiliar investitorii spanioli sunt prudenţi, în cel industrial creşte interesul pentru dezvoltarea producţiei şi activităţilor în România. Potrivit domnului Eduardo Prieto Kessler, firmele spaniole sunt interesate de industria conexă a producţiei de automobile, de parcuri industriale, dar şi de energia regenerabilă sau tratarea apelor (importante companii spaniole sunt deja active în ţara noastră, de mai mulţi ani, în Timişoara şi Cluj). Un alt punct forte al societăţilor spaniole din România sunt lucrările publice (mulţi contractori spanioli reuşind, singuri sau în asociere cu companii româneşti, să câştige licitaţii importante organizate de ministere şi primării), dar şi consultanţa pentru absorbţia fondurilor europene şi nu numai.