Spania: Guvernul s-a înţeles cu opoziţia privind limitarea deficitului prin constituţie

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 august 2011

Spania: Guvernul s-a înţeles cu opoziţia privind limitarea deficitului prin constituţie

Puterea şi opoziţia din Spania au ajuns vineri la o înţelegere privind limitarea deficitului bugetar şi a datoriei publice prin constituţie, însă detaliile măsurii nu sunt prea concrete, iar acordul ar putea fi insuficient pentru a convinge investitorii. Amendamentul la constituţie convenit de principalele partide din Spania va intra în vigoare în 2020 şi nu va include cifre concrete privind plafonul deficitului şi datoriei, se arată într-un comunicat trans-mis de partidul de guvernare.

Măsura trebuie aprobată până la 30 iunie 2012 şi va fi acompaniată de o lege subordonată care va stabili un plafon pentru deficitul structural la 0,4% din PIB. De asemenea, acordul politic lasă loc de excepţii şi modificări, deoarece prevede că limitele pot fi modificate în 2015 şi 2018 pentru a da mai multă flexibilitate economiei.

Ministrul Economiei, Elena Salgado, a declarat recent că o creştere economică normală pentru Spania ar fi de 2-3% din PIB.

Deficitul bugetar al Spaniei este unul dintre principalele motive de îngrijorare invocate de investitori în privinţa capacităţii Madridului de a evita un "bailout" internaţional.

Germania şi Franţa au cerut Spaniei şi altor state care ar putea fi afectate de criza datoriilor de stat să stabilească limite ale deficitelor pentru a recâştiga încrederea investitorilor.

Moneda euro s-a apreciat în urma anunţului de vineri, însă randamentele obligaţiunilor de stat ale Spaniei au stagnat, iar un analist a afirmat, citat de Mediafax, că acordul politic nu schimbă semnificativ încrederea investitorilor privind capacitatea guvernului de la Madrid de a evita o criză.

Spania vrea să-şi reducă deficitul bugetar la 6% din PIB în acest an, de la 11,1% din PIB în 2009. Până în 2013, indicatorul trebuie să coboare la 3% din PIB, în linie cu plafonul impus de UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb