Spania: Partidul Popular câştigă alegerile legislative, dar nu obţine majoritatea absolută

Ioana Dogaru
Internaţional / 21 decembrie 2015

Actualizare 15:26 Liderul Podemos anunţă că nu va permite Partidului Popular să formeze guvernul

Liderul formaţiunii spaniole Podemos, Pablo Iglesias, a anunţat luni că nu va permite Partidului Popular (PP), situat pe prima poziţie în alegerile parlamentare desfăşurate duminică în Spania, să formeze noul guvern, transmite Reuters.

"Ca să fim clari... Podemos nu va permite, nici activ, nici pasiv, un guvern PP", a spus Iglesias, într-o conferinţă de presă.

Potrivit rezultatelor oficiale publicate după numărarea tuturor buletinelor de vot, Partidul Popular al lui Mariano Rajoy a obţinut 123 de locuri în camera inferioară a parlamentului, respectiv 28,72% din sufragii.

Pedepsit pentru politica sa de austeritate şi corupţia dintr-o ţară în care o persoană activă din cinci este şomeră, Rajoy a pierdut majoritatea absolută, obţinând cu 63 de mandate mai puţin decât în 2011 şi cel mai slab scor al formaţiunii din 1993, transmite Reuters.

Partidul Socialist (PSOE) a ieşit pe locul al doilea şi a înregistrat cel mai slab rezultat din istorie, cu 90 de mandate obţinute şi 22% din voturi.

Un scor foarte apropiat de socialişti a obţinut Podemos (20,6% din voturi), care va dispune de 69 de deputaţi. Un alt partid nou, formaţiunea liberală Ciudadanos, obţine la rândul ei 14% din sufragii şi 40 de deputaţi, potrivit sursei citate.

Pablo Iglesias a adăugat că va începe în curând o serie de consultări cu toate celelalte partide politice pentru a analiza diferite scenarii de guvernare în noua configuraţie politică din Spania, informează Reuters.

-------

Actualizare 9:35 Mariano Rajoy anunţă că va încerca să formeze un guvern

Premierul spaniol la final de mandat Mariano Rajoy a anunţat în noaptea de duminică spre luni că va încerca să formeze o coaliţie de guvernare, afirmând că Spania are nevoie de un guvern stabil, relatează Reuters şi AFP.

"Voi încerca să formez un guvern şi cred că Spania are nevoie de un guvern stabil", a spus Rajoy în faţa sutelor de susţinători adunaţi în faţa sediului partidului. Partidul Popular a obţinut 28,7% din voturi, potrivit AFP, departe de majoritatea absolută de 176 de locuri.

"Va trebui să discutăm mult, să dialogăm şi să ajungem la acorduri", a adăugat el, în timp ce susţinătorii săi scandau "Spania! Spania!"

"A trebuit să luăm decizii dificile" în cursul ultimilor patru ani pentru a lupta împotriva crizei, a recunoscut liderul Partidului popular în vârstă de 60 de ani. "Dar am făcut ce am crezut că este în interesul general al Spaniei", a mai spus Rajoy.

În acelaşi timp, liderul Ciudadanos a afirmat că partidul său va juca un rol decisiv în formarea unui viitor guvern. "Vom fi decisivi în formarea unei coaliţii majoritare care să fie capabilă să schimbe această ţară", a spus Albert Rivera.

Liderul PSOE, Pedro Sanchez, a declarat la rândul său că Partidul Popular este primul care ar trebui să încerce să formeze o coaliţie de guvernare, fiind formaţiunea cu cel mai mare număr de voturi.

"Forţa politică cu cele mai multe voturi ar trebui să încerce să formeze guvernul", le-a spus Pedro Sanchez susţinătorilor săi.

"Spania a votat pentru stânga. Spania vrea o schimbare dar votul arată că Partidul Popular are cele mai multe voturi", a mai spus liderul Partidului socialist.

După numărarea a 99% din voturi, conservatorii sunt creditaţi cu 122 de locuri în parlament, socialiştii cu 91, Podemos cu 69, iar Ciudadanos cu 40, notează Reuters.

-------

Partidul Popular a câştigat alegerile generale din Spania, urmând să obţină între 114 şi 124 de locuri în parlament, în condiţiile în care majoritatea absolută necesită un număr de 176 de mandate, relatează Reuters, citând exit-poll-uri.

Potrivit exit-poll-urilor citate de Reuters, conservatorilor lui Mariano Rajoy le-ar lipsi între 52 şi 62 de locuri pentru a obţine majoritatea în parlamentul de 350 de locuri, ceea ce înseamnă că vor trebui să intre în alianţă cu un alt partid pentru a guverna în următorii patru ani.

Socialiştii vor obţine 79-85 de locuri în parlamentul spaniol, Podemos între 70 şi 80 de locuri, iar Ciudadanos între 46 şi 50 de locuri, informează exit-poll-urile citate de Reuters.

Potrivit AFP, care citează un exit-poll diferit realizat de TNS Demoscopia pe un eşantion de 177.000 de persoane, Partidul Popular a câştigat alegerile cu 26,8% din voturi, iar Podemos a ieşit pe locul doi, cu 21,7% din voturi. Partidul socialist spaniol ar fi obţinut 20,5% din voturi, iar formaţiunea liberală Ciudadanos ar fi fost votată de 15,2% din spanioli.

Deşi a fost votată de mai puţin spanioli, PSOE, condus de Pedro Sanchez, de 43 de ani, se află încă pe locul al doilea din punctul de vedere al numărului de mandate în parlament, formaţiunea fiind avantajată de o lege electorală complexă care dă mai multă greutate regiunilor rurale şi micilor provincii în care este mai bine reprezentată.

AFP mai relatează că numărul celor indecişi a fost unul record, unii ezitând până în faţa urnelor în privinţa votului pe care urmau să-l acorde.

Potrivit EFE, Partidul Popular va putea conta pe 114-118 locuri, PSOE (socialiştii) - 81-85, Podemos - 76-80, iar Ciudadanos - 47-50.

Reuters comentează că dacă rezultatele exit-poll-urilor se vor confirma ele ar putea duce la negocieri de câteva săptămâni, întrucât nu se întrevede vreo înţelegere facilă între competitorii politici. În plus, constituţia spaniolă nu menţionează un termen-limită pentru formarea guvernului după alegeri.

Multe rezultate sunt posibile, notează agenţia britanică, printre care un pact de centru dreapta între Partidul Popular şi Ciudadanos, o alianţă de centru-stânga cu participarea PSOE şi a Podemos, un guvern minoritar sau noi alegeri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb