Spania şi Italia readuc temerile în zona euro

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 februarie 2013

Spania şi Italia readuc temerile în zona euro

Scad obligaţiunile celor două ţări

Moneda unică revine pe curs descendent

În zona euro au reapărut turbulenţe politice care au reaprins temerile legate de situaţia regiunii afectate de criza datoriilor.

Problemele privesc Spania şi Italia, a patra, respectiv a treia economie din uniunea monetară. Premierul spaniol Mariano Rajoy este îndemnat de opoziţie şi de mii de cetăţeni care au ieşit în stradă să demisioneze, după ce, săptămâna trecută, au apărut informaţii potrivit cărora oficialul de la Madrid a acceptat salarii la negru de câte 25.000 de euro pe an. Rajoy susţine, însă, că afirmaţiile în acest sens, publicate de cel mai mare cotidian spaniol, El Pais, sunt nişte acuzaţii nefondate.

În Italia, un sondaj de opinie arată că fostul premier Silvio Berlusconi este preferat de electorat înaintea alegerilor care vor avea loc în ţară luna aceasta. Deşi are probleme cu justiţia, Berlusconi este preferat pentru că a promis reducerea taxelor.

În condiţiile date, randamentul obligaţiunilor spaniole cu maturitatea la zece ani a urcat cu 22 de puncte de bază (0,22 puncte procentuale), la 5,42%. Nivelul este cel mai ridicat din 18 decembrie 2012 până în prezent. Randamentul titlurilor italiene cu scadenţa la zece ani a crescut cu 7 puncte de bază, la 4,40%.

Totodată, euro s-a depreciat cu 0,6% la ora 10.16, la New York, ajungând la 1,3558 dolari. Anterior, declinul a fost de 0,7% - cel mai important din 18 ianuarie până în prezent.

În opinia analiştilor, zona euro nu este "ajutată" de situaţia politică din Spania şi Italia, care a devenit "un pic incertă", iar drept urmare moneda unică s-ar putea deprecia pe termen mediu.

Banca britanică "Barclays" Plc anticipează că euro va scădea la 1,32 dolari în şase luni, respectiv la 1,28 dolari în descurs de un an.

Banca Centrală Europeană (BCE) va decide săptămâna aceasta dacă menţine dobânda de referinţă la nivelul actual de 0,75% (minim record). Analiştii estimează că BCE nu va modifica dobânda cheie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mde daca Monti n-a dat o lege anticoruptie prin care sa-i interzica venirea la putere a lui Berlusco. Cu asta Italia iese din UE inaintea UK!!"Bufonul" ne declara rasa inferioara si ne trimite toti conationalii acasa pe jos fara avion (si fara celtuieli suplimentare din partea statului Italian)Cine are bani de avion sau autocar bine cine nu ..asta e !Ii mai si amendeaza ca sa faca rost de bani la bugetul Nordului!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb