Cei mai buni cercetători şi specialişti din ţară şi din străinătate participă, zilele acestea, la INOVALIMENT, singurul târg din România dedicat exclusiv cercetării alimentare, informează un comunicat de presă transmis redacţiei. Timp de 5 zile, zeci de cercetători îşi vor prezenta lucrările ştiinţifice privind alimentele viitorului, în faţa specialiştilor şi oamenilor de afaceri.
Potrivit sursei citate, specialiştii din domeniul alimentar au făcut schimb de cunoştinţe, în cadrul conferinţelor care au loc zilele acestea, în cadrul celui mai important eveniment de cercetare alimentară, INOVALIMENT.
"Concluziile cercetătorilor conveg spre o singură certitudine, aceea că sistemul alimentar va suporta transformări majore, în viitor, iar factorii cheie sunt educaţia şi inovarea", a declarat Lăcrămioara Frăsineanu, Manager de Proiect, Senatul Ştiinţific al Fundaţiei Dan Voiculescu.
Specialiştii prezenţi la INOVALIMENT au încercat să ofere soluţii privind transformarea sistemului alimentar, atât la nivelul valorificării unor ingrediente noi, cât şi în ceea ce priveşte rolului cercetării şi inovării.
"La nivel mondial gastronomia reprezintă identitatea culturală a unui popor, iar renunţarea la tradiţia culinară ar putea crea temeri în rândul populaţiei ţărilor din întreaga lume. O astfel de transformare, la nivel gastronomic, se poate face prin elaborarea unor noi reţete, care să fie asimilate treptat. Noile reţete ar trebui să valorifice ingredientele vechi şi să reducă risipa alimentară", a declarat Prof. Dr. Dilistan Shipman, Director al Şcolii de Ştiinte Aplicate, Bahcesehir University, Turcia, Guest Speaker la Conferinţele INOVALIMENT.
"Domeniul alimentar are nevoie acută să îşi facă cunoscute rezultatele cercetării, dezvoltării şi inovării. Este foarte important ca aceste rezultate să fie cunoscute de publicul larg, dar mai ales să existe şansa transferului tehnologic", a declarat Prof. Dr. Nicoleta Stănciuc, Prodecan Facultatea de Ştiinta şi Ingineria Alimentelor, Galaţi, partener INOVALIMENT.
Prezent la conferinţele ştiinţifice din cadrul târgului INOVALIMENT, Consilierul de Stat Laszlo Borbely, coordonator al Departamnetului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României le-a spus celor prezenţi la eveniment că, în sprijinul unui sistem durabil alimentar pot veni pieţele locale, prin valorificarea produselor autohtone, evitând astfel blocajele create de fluctuaţiile de preţ de pe pieţele interconectate.
O altă concluzie desprinsă din prezentările specialiştilor prezenţi la Conferinţele INOVALIMENT este aceea că "studiile arată un potenţial imens al produselor probiotice folosite ca nutribiotice pentru anumite categorii de oameni precum vârstnicii, copiii şi femeile însărcinate, efectul lor depăşind cu mult utilizarea lor cunoscută în momentul de faţă", conform Prof. Dr. Dan Vodnar, Prorector USAMV Cluj, speaker la Conferinţele INOVALIMENT şi partener al acestui program.
"Sustenabilitatea alimentaţiei viitorului va fi susţinută şi de proteinele alternative din substitute vegetale de carne, insect, alge, fructe de mare şi peşte de acvacultură. Riscurile privind consumul de insect este representat de alergii, dar care pot fi acceptate treptat de către organism", a declarat Prof. Dr. Mircea Oroian, Decan, Facultatea de Inginerie Alimentară, Suceava, speaker la conferinţele ştiinţifice din cadrul târgului INOVALIMENT.
Prin programul INOVALIMENT, organizatorii îşi doresc să sprijine cercetarea şi inovarea din domeniul alimentar şi să ofere tuturor cercetătorilor şi specialiştilor posibilitatea de a-şi face cunoscute proiectele.
• Cercetarea şi inovarea din domeniul alimentar, o prioritate pentru ONU
"Deşi, în realitate, transformarea sistemului alimentar, aşa cum era prevăzut în Agenda 2030, are un decalaj, din cauza Pandemiei de COVID 19 şi a războiului din Ucraina, Organizaţia Naţiunilor Unite mizează, totuşi, pe cercetare. Anul acesta, ONU a lansat, în premieră, strategia pentru ştiinţă şi inovare", a declarat Ministrul Consilier Cătălina Constantin, Reprezentant Permanent Adjunct al României la organizaţiile ONU de la Roma, prezentă şi ea la Conferinţele INOVALIMENT.
Principala concluzie a conferinţelor ştiinţifice din cadrul târgului INOVALIMENT este aceea că, puterea transformării sistemului alimentar stă în cercetare şi inovare. Ce vom mânca în viitor depinde de cât de deschişi vor fi oamenii spre nou şi de o educaţie culinară, adaptată noilor cerinţe ale alimentaţiei viitorului.
Târgul Internaţional de Invenţii şi Inovaţii din domeniul alimentar INOVALIMENT este organizat în parteneriat cu Facultatea de Stiinţele şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii Dunarea de Jos, Galaţi, Facultatea de Stiinţa şi Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj şi Forumul Inventatorilor Români.
Târgul se va încheia pe 25 noiembrie, când se va afla şi câştigătorul Marelui Premiu INOVALIMENT 2022, mai arată sursa citată.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Un ROMÂN în data de 24.11.2022, 14:32)
Cu alte cuvinte sa ne luam "pa" de la mancarea clasica. Ptr ca vine tehnologia mARN si aici...
Pai cine o sa va lase ?
Habar nu aveti ce vi se pregateste...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2022, 18:29)
Daea, tu esti maica?