SPECIALIŞTII NEWS.BITCOIN AVERTIZEAZĂ: Eventualul colaps al Deutsche Bank ar declanşa o nouă criză financiară

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 iulie 2019

Eventualul colaps al Deutsche Bank ar declanşa o nouă criză financiară

Gigantul bancar german Deutsche Bank AG, una dintre cele mai mari şi importante instituţii economice din lume, trebuie să ia măsuri drastice ca să rămână pe linia de plutire, conform unei analize news.bitcoin.com, publicată ieri, care atrage atenţia că investitorii de pretutindeni ar trebui să reţină că, dacă o astfel de "piesă critică" a sistemului bancar eşuează, ar putea declanşa o altă criză financiară globală.

Deutsche Bank, care are active de peste un trilion de dolari, a reprezentat, în ultimii ani, o sursă majoră de îngrijorare pentru investitorii internaţio­nali, economişti şi factorii de decizie politică, potrivit analizei. Aceasta arată că, în 2016, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a numit banca "cel mai important contribuitor net la riscurile sistemice care ameninţă finanţele globale".

În acelaşi an, diverse publicaţii financiare din întreaga lume au început să avertizeze că Deutsche Bank ar putea fi "următorul Lehman Brothers", referindu-se la banca americană de investiţii al cărei colaps este considerat un factor important al declanşării crizei financiare globale din 2008.

Acum, banca germană pare să aibă probleme din nou, unii comentatori temându-se că aceasta nu va putea supravieţui.

Amintim că, luna aceasta, Deutsche Bank a anunţat un program de restructurare evaluat la 7,4 miliarde de euro, care presupune renunţarea la 18.000 dintre cei aproximativ 91.500 de angajaţi ai săi. Până în 2022, vor rămâne în bancă aproximativ 74.000 de angajaţi, ceea ce în­seamnă că Deutsche Bank concediază aproximativ 20% din forţa sa de muncă la nivel global. Deutsche Bank a eliminat şi anul trecut aproximativ 6.000 de posturi.

Deutsche Bank nu a specificat în ce regiuni geografice va face noile disponibilizări, însă majoritatea sunt aşteptate în Europa şi Statele Unite.

În baza planului, banca va reduce masiv activităţile sale globale de tranzacţionare a acţiunilor şi derivatelor, dar şi operaţiunile diviziei de investment banking, care are 38.000 de salariaţi. Deutsche Bank va renunţa şi la unele dintre operaţiunile sale din domeniul instrumentelor cu venit fix.

Pe de altă parte, Deutsche Bank va crea o nouă subsidiară ce se va ocupa de lichidarea activelor cu probleme, cu o valoare de 74 de miliarde de euro a activelor ponderate la risc.

Banca germană a informat că, prin măsurile stabilite recent, îşi va diminua costurile cu circa şase miliarde de euro.

Analiza menţionată aduce în atenţie şi faptul că recent au apărut în presă informaţii confor cărora fondurile speculative scot masiv bani de la Deutsche Bank, iar retragerile au ajuns la circa un miliard de dolari pe zi, ceea ce ar putea fi un semnal al lipsei de încredere în succesul programului de reorganizare.

Mai trebuie spus că, în ultimii ani, banca a fost implicată în mai multe scanda­luri de facilitare a spălării de bani, care au costat instituţia o avere. În prezent, preţul acţiunilor Deutsche Bank este la nivelul minim al ultimilor 30 de ani (circa 7 euro), pierzând mai bine de 70% din valoare din 2007 până acum.

În acest context, banca a suferit frecvente schimbări la nivelul conducerii, iar în noiembrie 2018, sediul său a fost supus raidurilor Poliţiei fiscale din Germania.

Analiza citată subliniază că, în situaţia în care Deutsche Bank nu va avea succes cu programul de reorganizare, nu va putea supravieţui, însă "este mai mult decât posibil" ca politicienii să decidă o intervenţie care să prevină ieşirea de pe piaţă a gigantului bancar.

"Organisme precum guvernul german şi Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea considera că eşecul celei mai mari instituţii bancare comerciale din centrul economic al Europei ar avea ramificaţii dezastruoase pentru continent şi întreaga lume, deoarece lipsa de încredere a in­vestitorilor va genera o undă de şoc economic din Germania către exterior", scrie sursa citată, meţionând: "Din acest motiv, ei (n.r. politicienii) ar putea stabili că nu au altă soluţie decât să salveze Deutsche Bank cu banii altora. Acest lucru se poate face în mai multe moduri, printre care - convingerea altor bănci să cumpere Deu­tsche Bank, mai ales că au existat tentative de fuziune a acestei instituţii cu Commerzbank; tipărirea de monedă fiduciară pentru Deutsche Bank sau chiar naţionalizarea directă a instituţiei de credit".

Indiferent de varianta aleasă pentru supravieţuirea băncii, aceasta va avea implicaţii de durată asupra economiei globale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb