SPECULAŢII CĂ BCE TAIE DOBÂNDA Cresc preţurile metalelor şi petrolului

V.RIBANA
Ziarul BURSA #Materii Prime / 25 aprilie 2013

Cresc preţurile metalelor şi petrolului

Cotaţiile metalelor preţioase au urcat ieri, pe pieţele externe, în baza unei cereri fizice în creştere, care a încurajat achiziţiile speculative. Totodată, pieţele metalelor preţioase au fost influenţate de datele slabe privind economia Germaniei, care au alimentat speculaţiile potrivit cărora Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea reduce dobânda cheie săptămâna viitoare.

Cotaţia aurului cu livrare în luna iunie a crescut cu 20,8 dolari (1,5%) la ora 09.54, la Comex New York, ajungând la 1.429,60 dolari uncia. Totodată, preţul argintului cu livrare în iulie a câştigat 1,6% la New York, atingând 23,23 dolari uncia.

Potrivit "Thomson Reuters GFMS" Ltd., cererea de argint a crescut cu 0,9% în 2012, investitorii făcând mai multe plasamente de tip ETP (Exchange-Traded Products). GFMS precizează că cererea de argint a ajuns la 1,048 miliarde uncii anul trecut, de la 1,039 miliarde uncii în anul anterior.

Pe piaţa metalelor de bază, preţul cuprului s-a redresat în condiţiile în care investitorii speculează că băncile centrale din întreaga lume vor lua noi măsuri pentru stimularea economiei.

Pe piaţa din New York, preţul cuprului cu livrare în luna iulie a urcat cu 1,9%, la ora 09.59, atingând 3,1635 dolari livra. La London Metal Exchange, cotaţia cuprului cu livrare peste trei luni a câştigat 1,7%, ajungând la 6.990 dolari tona. De menţionat că stocurile de cupru monitorizate de bursa londoneză au scăzut cu 0,2%, la 620.375 tone, conform raportului zilnic.

Petrolul, la nivelul maxim al ultimei săptămâni

Cotaţia ţiţeiului brut a urcat ieri, ajungând la nivelul maxim al ultimei săptămâni, tot pe fondul speculaţiilor potrivit cărora BCE va tăia dobânda de referinţă ca să stimuleze economia. Băncile UBS AG şi "Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS) preconizează că BCE va reduce dobânda cu 0,25 puncte procentuale săptămâna viitoare, la nivelul minim record de 0,50%.

Cotaţia ţiţeiului brut american WTI cu livrare în iunie a crescut cu 1% la ora 10.14, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 90,07 dolari barilul. Anterior, preţul urcase la 90,20 dolari/baril, cel mai ridicat nivel "intraday" din 15 aprilie până în prezent.

La ICE Futures Europe, preţul petrolului Brent cu livrare în iunie a crescut cu 0,6%, la 100,92 dolari/baril.

Menţionăm că, ieri, Administraţia pentru Informaţia Energiei din SUA a anunţat că stocurile americane de petrol au atins, la data de 5 aprilie, nivelul maxim al ultimilor 22 de ani: 388,9 milioane de barili.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb