Cotaţiile metalelor preţioase au urcat ieri, pe pieţele externe, în baza unei cereri fizice în creştere, care a încurajat achiziţiile speculative. Totodată, pieţele metalelor preţioase au fost influenţate de datele slabe privind economia Germaniei, care au alimentat speculaţiile potrivit cărora Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea reduce dobânda cheie săptămâna viitoare.
Cotaţia aurului cu livrare în luna iunie a crescut cu 20,8 dolari (1,5%) la ora 09.54, la Comex New York, ajungând la 1.429,60 dolari uncia. Totodată, preţul argintului cu livrare în iulie a câştigat 1,6% la New York, atingând 23,23 dolari uncia.
Potrivit "Thomson Reuters GFMS" Ltd., cererea de argint a crescut cu 0,9% în 2012, investitorii făcând mai multe plasamente de tip ETP (Exchange-Traded Products). GFMS precizează că cererea de argint a ajuns la 1,048 miliarde uncii anul trecut, de la 1,039 miliarde uncii în anul anterior.
Pe piaţa metalelor de bază, preţul cuprului s-a redresat în condiţiile în care investitorii speculează că băncile centrale din întreaga lume vor lua noi măsuri pentru stimularea economiei.
Pe piaţa din New York, preţul cuprului cu livrare în luna iulie a urcat cu 1,9%, la ora 09.59, atingând 3,1635 dolari livra. La London Metal Exchange, cotaţia cuprului cu livrare peste trei luni a câştigat 1,7%, ajungând la 6.990 dolari tona. De menţionat că stocurile de cupru monitorizate de bursa londoneză au scăzut cu 0,2%, la 620.375 tone, conform raportului zilnic.
• Petrolul, la nivelul maxim al ultimei săptămâni
Cotaţia ţiţeiului brut a urcat ieri, ajungând la nivelul maxim al ultimei săptămâni, tot pe fondul speculaţiilor potrivit cărora BCE va tăia dobânda de referinţă ca să stimuleze economia. Băncile UBS AG şi "Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS) preconizează că BCE va reduce dobânda cu 0,25 puncte procentuale săptămâna viitoare, la nivelul minim record de 0,50%.
Cotaţia ţiţeiului brut american WTI cu livrare în iunie a crescut cu 1% la ora 10.14, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 90,07 dolari barilul. Anterior, preţul urcase la 90,20 dolari/baril, cel mai ridicat nivel "intraday" din 15 aprilie până în prezent.
La ICE Futures Europe, preţul petrolului Brent cu livrare în iunie a crescut cu 0,6%, la 100,92 dolari/baril.
Menţionăm că, ieri, Administraţia pentru Informaţia Energiei din SUA a anunţat că stocurile americane de petrol au atins, la data de 5 aprilie, nivelul maxim al ultimilor 22 de ani: 388,9 milioane de barili.