SPERĂ SĂ REÎNVIE DISCUŢIILE PE DEFICITUL SUA Obama propune un buget de 3.770 miliarde dolari pentru 2014

V.RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 aprilie 2013

Obama propune un buget de 3.770 miliarde dolari pentru 2014

Preşedintele american Barack Obama urma să trimită ieri, Congresului, bugetul SUA pentru anul fiscal 2014, care prevede cheltuieli de 3.770 miliarde dolari, valoare apropiată celei din 2013, cu reduceri în sectorul asigurărilor sociale şi medicale, urmărind astfel să reînvie discuţiile pe marginea deficitului. Dar, bugetul prevede şi creşterea veniturilor, măsuri care i-ar putea nemulţumi atât pe republicani, cât şi pe democraţi.

Bugetul propus de Obama pentru următorul an fis-cal propune investiţii de 50 de miliarde de dolari în drumuri, poduri şi alte lucrări de infrastructură, cheltuieli de un miliard de dolari pentru stimularea inovaţiei în indus-tria prelucrătoare şi un miliard de dolari pentru un plan de revigorare a educaţiei universitare şi postuniversitare, conform unor surse din administraţia SUA, citate de Bloomberg.

Proiectul de buget readuce în atenţie propunerea preşedintelui de a atrage venituri bugetare de 580 de miliarde de dolari prin limitarea deducerilor fiscale şi eliminarea lacunelor din lege care ajută persoanele cu venituri mari să-şi reducă nivelul de impozitare. Preşedintele SUA a inclus în buget şi "regula Buffett", denumită astfel după miliardarul Warren Buffett, care presupune stabilirea unui prag minim de taxare de 30% pentru gospodăriile cu un venit mai mare de un milion de dolari pe an.

Administraţia americană estimează pentru anul fiscal 2014 un deficit de 744 miliarde de dolari, reprezentând 4,4% din Produsul Intern Brut. Realizarea acestei ţinte ar marca primul an fiscal cu deficit sub 1.000 de miliarde de dolari din mandatul lui Obama.

Propunerile de reduceri de cheltuieli sociale i-ar putea nemulţumi pe aliaţii democraţi ai preşedintelui, în timp ce măsurile privind creşterea veniturilor sunt contestate de republicani, administraţia încercând acum să apropie cele două partide dominante din Congres, în vederea realizării unui compromis privind reducerea deficitului bugetar.

Amintim că anul trecut au existat divergenţe majore la Washington în această privinţă, care au generat mai multe blocaje politice.

Propunerile de creştere a veniturilor bugetare au fost respinse anterior de membrii Partidului Republican, care deţin majoritatea în Camera Reprezentanţilor. Liderii republicani au declarat marţi că nu au remarcat nimic care i-ar putea determina acum să se răzgândească.

În acelaşi timp, măsurile de reducere a cheltuielilor sociale îi nemulţumesc pe parlamentarii democraţi, aliaţii preşedintelui în Congres.

Proiectul de buget al administraţiei Obama ajunge în Congres cu peste două luni întârziere, după ce Camera Reprezentanţilor, controlată de republicani, şi Senatul, dominat de democraţi, au prezentat propuneri extrem de diferite pentru bugetul pe 2014, încât nu există aproape nici o perspectivă de compromis.

Divergenţele dintre cele două partide privesc în principal modalităţile prin care ar putea fi redus deficitul bugetar, care a depăşit în fiecare din ultimii patru ani pragul de 1.000 miliarde de dolari.

Proiectul propus de Camera Reprezentanţilor presupune stingerea deficitului în zece ani, prin reducerea cu 4.600 miliarde de dolari a cheltuielilor publice în această perioadă şi anularea legii de reformă în sănătate adoptată în 2010, promovată de Casa Albă. Planul republicanilor prevede un deficit de 496 miliarde de dolari pentru anul fiscal 2014.

Bugetul recomandat de Senat presupune reducerea deficitului la 693 miliarde de dolari anul viitor şi prevede ca principală măsură atragerea de venituri suplimentare de 975 miliarde de dolari prin creşterea taxelor, măsuri de stimulare a economiei şi contractarea în următorii zece ani a unor datorii noi de 5.200 miliarde de dolari.

Bugetul pentru anul fiscal 2013 (octombrie 2012 - septembrie 2013) a cuprins cheltuieli de aproximativ 3.800 miliarde de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb