Speranţele Marii Britanii de a trimite sateliţi în spaţiu, neştirbite după eşecul primei lansări de rachetă

G.D.
Internaţional / 10 ianuarie 2023

Speranţele Marii Britanii de a trimite sateliţi în spaţiu, neştirbite după eşecul primei lansări de rachetă

Speranţele Marii Britanii de a deveni unul dintre principalele locuri de lansare pentru sateliţi de dimensiuni mici rămân intacte, în pofida eşecului înregistrat după încercarea de lansare a primei rachete din vestul Europei, după cum a declarat astăzi ministrul britanic pentru mediul de afaceri, Grant Shappsi, transmite Reuters, conform Agerpres.

La câteva ore după ce misiunea revoluţionară ce consta în lansarea unui număr de nouă sateliţi s-a încheiat, după ce o rachetă Virgin Orbit lansată de pe un avion Boeing 747 a suferit o anomalie care a împiedicat-o să ajungă pe orbită, Shapps a spus că va urma o altă tentativă.

"Spaţiul este dificil", a declarat el pentru Sky News. "Nu a funcţionat. Fără îndoială se vor ridica, se vor sterge de praf şi o vor face din nou", a adăugat oficialul.

Directorul executiv al Virgin Orbit, Dan Hart, a declarat într-un comunicat că grupul speră să reia misiunile de îndată ce ancheta va fi finalizată şi evaluată.

Racheta a fost lansată cu succes peste Atlantic de un avion Boeing 747 care a decolat de la Newquay, din sud-vestul Angliei, în cadrul unei lansări orizontale.

Denumită LauncherOne, racheta a atins 17.700 km/h înainte de ca sistemul său să eşueze. Racheta s-ar fi dezintegrat după eşec, au precizat experţii.

Acesta a fost cel mai recent dintr-o serie de eşecuri pentru misiunile spaţiale europene.

O rachetă Vega-C construită în Italia a eşuat luna trecută după decolarea de la baza spaţială din Guyana Franceză, de atunci rachetele rămânând la sol, în timp ce misiunea lansatorului Ariane 6 al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) pentru sateliţi de mari dimensiuni a fost amânată.

Marea Britanie a investit aproximativ 20 de milioane de lire sterline (24 de milioane de dolari americani) în portul spaţial şi în lansare, a declarat ieri ministrul britanic pentru Ştiinţă, George Freeman, în timp ce misiunea în sine a fost în mare parte finanţată de Virgin Orbit.

Clienţi comerciali, inclusiv Oman, start-up-ul britanic Space Forge şi alţii au achitat 10-12 milioane de dolari americani către Virgin Orbit pentru lansarea sateliţilor, sume acoperite de asigurare, după cum a declarat Matt Archer, director comercial al agenţiei spaţiale a Marii Britanii.

Acţiunile Virgin Orbit au scăzut cu 20%, până la 1,48 de dolari americani.

Shapps a declarat că îşi păstrează speranţele şi în ceea ce priveşte Newquay şi alte potenţiale porturi spaţiale din Marea Britanie, inclusiv unul din Insulele Shetland din Scoţia, care sunt proiectate pentru lansări verticale de rachete. "Există încă şase locaţii în Marea Britanie, inclusiv două în Scoţia, în Ţara Galilor, aşa că spaţiul internaţional aduce o sumă mare de bani şi export şi locuri de muncă", a spus el.

Suedia şi Norvegia se conturează şi ele la orizont ca potenţiali concurenţi pentru lansări spaţiale.

Virgin Orbit, deţinută parţial de miliardarul britanic Richard Branson, a realizat patru misiuni reuşite de la baza sa din Statele Unite de la început, în 2020, iar misiunea de la Newquay reprezintă al doilea eşec înregistrat.

Boeing-ul 747 Virgin Orbit care transporta racheta de 21 de metri a decolat luni seara, la 22:02 GMT, de la Spaceport Cornwall, un consorţiu care include Virgin Orbit şi Agenţia Spaţială a Regatului Unit, de pe aeroportul Newquay din sud-vestul Angliei.

Racheta s-a separat de avion, iar motoarele sale s-au aprins la o înălţime de 10.67 km deasupra Oceanului Atlantic, la sud de Irlanda, la aproximativ 23:15 GMT, însă anomalia produsă a împiedicat-o să atingă orbita prevăzută. Aeronava s-a întors apoi la Spaceport Cornwall.

Dacă ar fi avut succes, Marea Britanie ar fi devenit a noua ţară din lume capabilă să trimită sateliţi pe orbită.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb