Brokerii sunt optimişti că oferta statului de vânzare a 15% din "Transgaz" se va încheia cu succes, astăzi, la ora 13.00, şi că va reprezenta un punct de cotitură în planul de listări al statului.
Cererea mare venită din partea micilor investitori a adus reacţii pozitive în piaţă. Subscrierile pe această tranşă se ridicau, ieri, la peste 300% din numărul de acţiuni alocate.
• Nicu Grigoraş, "Intercapital Invest": "Oferta Transgaz, un pas important în planul de listări al statului român"
Oferta "Transgaz" se va încheia, cel mai probabil, cu succes şi va fi un pas important în planul de listări al statului român, creând premise pozitive pentru celelalte oferte, consideră Nicu Grigoraş, senior broker şi analist Investment Banking la "Intercapital Invest".
Domnia sa apreciază că oferta ar putea atrage privirile investitorilor instituţionali străini către piaţa de capital românească, investitori care în viitor ar putea cumpăra şi alte titluri listate, iar lichiditatea emitentului ar putea creşte considerabil, după încheierea ofertei. "Transelectrica, societate pentru care a avut loc o ofertă similară, în luna mai a anului trecut, a înregistrat o creştere vizibilă de lichiditate imediat după finalizarea subscrierilor", a adăugat Nicu Grigoraş.
Domnia sa ne-a mai spus că statul român, acţionarul majoritar al companiei, va mai deţine doar 58,51% din capitalul companiei, restul acţiunilor fiind în posesia Fondului Proprietatea şi a investitorilor.
• Mihai Iulian Căruntu, BCR: "Dupa eşecul ofertei < Petrom >, piaţa de capital are nevoie de o ofertă importantă care să se încheie cu succes"
Oferta "Transgaz" întruneşte condiţiile pentru a se încheia cu succes în intervalul de preţ 171 lei-191,92 lei, cât a fost preţul de execuţie al ofertei primare de acţiuni din decembrie 2007, ne-a spus Mihai Iulian Căruntu, şef departament Cercetare Pieţe la BCR.
"La preţul de 191,92 validat de oferta din 2007, am avea un randament al dividendului net de peste 5% calculat la o rată de distribuţie a profitului de 50% (faţă de cea actuală de 85% impusă companiilor cu capital majoritar de stat), ceea ce reprezintă un indiciu că investitorii sofisticaţi ar avea argumente solide să ia în considerare oferta ca plasament pe termen mediu/lung", a adăugat domnia sa.
După eşecul ofertei "Petrom" în vara anului 2011, BVB şi piaţa de capital românească au cu atât mai mult nevoie de o ofertă importantă care să se încheie cu succes, iar acest exerciţiu va fi reprezentat de oferta Romgaz, consideră MihaiCăruntu.
"Aceasta este de departe cea mai importantă ofertă dintre cele anunţate de Guvern ca parte a acordului cu FMI. Un succes al ofertei Transgaz, care ar fi justificat, nu ar face decât să încurajeze guvernul în perspectiva unui exerciţiu de vânzare de succes în cazul Romgaz. De asemenea, în acest context, oferta Transgaz ar avea un rol important de testare a bioritmului investitorilor străini faţă de activele româneşti".
Domnia sa ne-a mai spus că oferta "Transgaz" ar fi cea mai importantă ca mărime derulată pe piaţa de capital locală, în cazul în care aceasta se va încheia cu succes.
Mihai Căruntu a atras atenţia asupra faptului că la BVB nu s-a derulat până în prezent o ofertă de peste 100 milioane euro.
"Din această perspectivă, oferta Transgaz ar facilita un teren mai prielnic pentru exerciţii de listare importante, ce sunt aşteptate de mulţi ani de investitori", a completat domnia sa.
• Marcel Murgoci, "Estinvest": "Oferta Transgaz se va încheia cu succes, la un preţ în apropierea celui înregistrat în piaţă"
Având în vedere subscrierile de până acum şi în ciuda faptului că despre subscrierile din tranşa investitorilor instituţionali nu se ştie nimic, Marcel Murgoci, director operaţiuni la "Estinvest", se aşteaptă ca oferta "Transgaz" să se încheie cu succes, la un preţ în apropierea celui înregistrat în piaţă.
Domnia sa ne-a spus: "În tranşa investitorilor mici există suprasubscriere, ceea ce va determina, după închiderea ofertei, eliberări de numerar, sume ce ar putea fi direcţionate către piaţă".
Închiderea cu succes a ofertei ar putea să determine statul să apeleze, în continuare, la piaţa de capital pentru a-şi valorifica deţinerile (sau o parte din ele) din societăţile aflate în portofoliul statului român, consideră Marcel Murgoci.
• Carmen Arsene, "SSIF Broker": "Închiderea cu succes a ofertei ar putea da un suflu de optimism pieţei"
Carmen Arsene, analist senior în cadrul diviziei Clienţi Instituţionali ai "SSIF Broker", se aşteaptă ca oferta să se încheie cu succes, iar preţul stabilit pentru tranşa mare să se apropie de limita inferioară a intervalului de 171-230 lei.
"Cred că oferta s-a bucurat de o mai mare atenţie din partea investitorilor instituţionali români, chiar dacă, probabil, au subscris şi dintre clienţii instituţionali străini mai activi pe piaţa românească", ne-a spus domnia sa.
Carmen Arsene apreciază că închiderea cu success a ofertei ar putea da un suflu de optimism pieţei, având în vedere că deschide calea spre alte oferte, de dimensiuni mai însemnate, cum ar fi de exemplu Romgaz.
Domnia sa a continuat: "Ar putea rezulta şi într-o creştere temporară, în viitorul imediat, a volumelor, în cazul suprasubcrierii ofertei (datorită sumelor disponibilizate în urma alocării pro-rata sau preferenţială), dar nu mă aştept ca acest efect să fie semnificativ".
• Simion Tihon, "Prime Transaction": "De rezultatul acestei oferte depind şi celelalte oferte anunţate pentru acest an"
Atât modalitatea de desfăşurare a ofertei secundare "Transgaz", cât şi un context de piaţă favorabil pot reprezenta premisele unui succes pentru companie, este de părere Simion Tihon, broker al "Prime Transaction".
"Judecând după suprasubscrierea de pe tranşa investitorilor mici, identificăm un real interes al investitorilor pentru companiile din portofoliul statului, de rezultatul acestei oferte depinzând, în bună măsură, şi celelalte oferte anunţate pentru acest an", a adăugat domnia sa.
Simion Tihon apreciază că un prim efect al ofertei va fi creşterea lichidităţii acţiunilor TGN.
"Dacă şi tranşa investitorilor mari şi a celor instituţionali vor fi subscrise integral ori suprasubscrise, în conturile investitorilor se vor întoarce sume de bani ce pot ajunge în piaţă", ne-a spus domnia sa.
Simion Tihon consideră că acest scenariu ar mai disipa apatia din ultima vreme şi ar aduce o lichiditate în creştere, de care cel mai probabil ar beneficia companiile ce oferă dividende cu randament ridicat.
Din pachetul de 1.766.077 acţiuni "Transgaz" oferite, 85% este alocat către investitorii instituţionali, 8% către investitorii mari şi 7% către investitorii mici.
Tranşa de 85% din titlurile ofertei acordată investitorilor instituţionali va determina preţul la care statul va vinde pachetul reprezentând 15% din acţiunile TGN.
Dacă preţul final al ofertei va fi stabilit la nivelul minim, de 171 lei/acţiune, tranşa investitorilor mari de retail este evaluată la 24 milioane lei, iar segmentul investitorilor instituţionali este de 256,7 milioane lei.
La preţul maxim, de 230 lei/acţiune, tranşa marilor investitori de retail este evaluat la 32,5 milioane lei, iar cea a investitorilor instituţionali este de peste 345 milioane lei.
Acţiunile "Transgaz" au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri la preţul de 199 lei/unitate, cu 28 de lei peste preţul minim al ofertei şi cu 31 de lei sub preţul maxim.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2013, 20:42)
diana draga, zi-le brokerasilor ca oferta petrom avea o valoare de 6-7 ori mai mare...asta da succes la micime, dar decat nimic, bun si atata