SPORT ŞI CORONAVIRUS UEFA insistă pentru terminarea competiţiilor "pe cale naturală"

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 6 aprilie 2020

Terminarea sezonului competiţional fotbalistic 2019-2020 a devenit o povară pentru ligile şi federaţiile din Europa. Cum unele foruri s-au grăbit să închidă campionatele în mare grabă, UEFA a ţinut să intervină. Astfel, forul continental - Asociaţia Cluburilor Europene şi Asociaţia Ligilor Europene au trimis o nouă informare cu privire la stadiul procesului de identificare a celor mai bune soluţii pentru reluarea competiţiilor.

Potrivit acestei informări, finalizarea prematură a competiţiei va aduce îndoieli cu privire la îndeplinirea condiţiilor legate de participarea ţării respective în cupele europene.

În documentul trimis asociaţiilor naţionale, cele trei foruri semnatare evidenţiază întâi contextul "crizei de sănătate fără precedent pentru societatea noastră, cu un impact dramatic asupra tuturor industriilor şi sectoarelor economice", în care "fotbalul nu face excepţie şi şi-a suspendat deja de săptămâni bune competiţiile interne şi europene". Mesajul transmis subliniază "reacţia fotbalului european ca o familie unită" până la acest moment, în viziunea comună de a "permite tuturor competiţiilor naţionale şi continentale să încheie sezonul potrivit formatului lor, pe teren, şi cu recompensarea sportivă a cluburilor pe baza rezultatelor obţinute, până la epuizarea tuturor posibilităţilor în acest sens şi câtă vreme există soluţii regulamentare, operaţionale şi de planificare". Aceste eforturi s-au concretizat prin crearea a două grupuri comune de lucru, dedicate opţiunilor de calendar sportiv precum şi consecinţelor regulamentare, legale şi financiare ale unei "potenţiale extinderi a termenului de finalizare pentru competiţiile sezonului 2019/2020 după data de 30 iunie 2020¢. Cele două grupuri au avut mai multe şedinţe de analiză şi au ca obiectiv esenţial "finalizarea competiţiilor în mod natural". Astfel, activitatea lor este concentrată acum pe scenarii care acoperă lunile iulie şi august 2020, incluzând posibilitatea reluării competiţiilor UEFA după finalizarea competiţiilor naţionale. Gestionarea integrată a calendarelor este imperios necesară pentru că finalizarea sezonului 2019/ 2020 trebuie corelată cu începutul următorului sezon, care poate fi afectat de această extindere a termenului după 30 iunie 2020. Urmărind îndeaproape evoluţia situaţiei, grupurile de lucru vor indica "pe cât de curând posibil, în mod ideal la jumătatea lunii mai, care dintre planurile de finalizare a sezonului poate fi adoptat". În această proiecţie, "stoparea definitivă a competiţiilor ar trebui să fie chiar ultima variantă la care se poate recurge, doar după eventuala confirmare că nicio alternativă de calendar nu ar permite finalizarea sezonului". Cu privire la ţările ce au decis sau decid abandonarea competiţiilor naţionale în curs de desfăşurare, mesajul este clar: "orice astfel de decizii, la acest moment, sunt premature şi nejustificate", iar "finalizarea prematură va aduce îndoieli cu privire la îndeplinirea condiţiilor legate de participarea ţării respective în cupele europene, câtă vreme aceasta este determinată de rezultatul sportiv obţinut la încheierea unui sezon complet de competiţie internă". În completare, UEFA întăreşte poziţia specificând că îşi rezervă dreptul de a evalua dreptul cluburilor de participare în competiţiile europene în acord cu regulamentele în materie.

Practic, graba poate echivala cu excluderea din competiţiile continentale intercluburi.

Amânări pe bandă rulantă

Pe de altă parte, întregul calendar competiţional sportiv este dat peste cap de amânarea Jocurilor Olimpice pentru anul viitor. Jocurile sportive Mondiale din 2021 au fost amânate pentru 2022, pentru a evita suprapunerea cu Jocurile Olimpice de la Tokyo, care au fost reprogramate din 2020 pentru 2021, din cauza pandemiei de coronavirus. Jocurile Mondiale, care se desfăşoară odată la patru ani, la 32 de sporturi care nu sunt incluse în programul olimpic, urmau să aibă loc la Birmingham (Alabama), între 15 şi 25 iulie 2021, iar noile date ale competiţiei polisportive sunt 7-17 iulie 2022. Organizatorii au precizat că decizia de amânare a Jocurilor Olimpice a avut un impact asupra programării Jocurilor Mondiale, iar menţinerea competiţiei din Alabama la datele originale ar fi însemnat excluderea a numeroşi sportivi şi oficiali.

"'E nevoie de multă muncă pentru a implementa această decizie, dar sunt impresionat de flexibilitatea şi eficienţa Comitetului de organizare din Birmingham'', a mărturisit preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Jocurilor Mondiale (IWGA), spaniolul Jose Perurena. Evenimentul sportiv internaţional reuneşte 3.600 de sportivi din peste 100 de ţări, la sporturi precum arte marţiale, bowling, squash, biliard sau rugby în scaun rulant.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb