spotmedia.ro şi AEI organizează dezbaterea "Gazele naturale: Cum profităm de principala noastră resursă energetică"

Comunicate de presă / 25 aprilie

spotmedia.ro şi AEI organizează dezbaterea "Gazele naturale: Cum profităm de principala noastră resursă energetică"

spotmedia.ro şi Asociaţia Energia Inteligentă (AEI) organizează vineri, 26 aprilie, dezbaterea "Gazele naturale: Cum profităm de principala noastră resursă energetică", prima din seria Spot On Energy - un ciclu de 7 dezbateri despre viitorul pieţei de energie din România.

Evenimentul va avea loc online, începând cu ora 10:30, şi se va transmite live pe pagina de Facebook a evenimentului, precum şi pe paginile de Facebook ale spotmedia.ro, Asociaţia România Inteligentă şi pe website-ul spotmedia.ro.

Dezbaterea va fi Gabriel Kolbay, jurnalist la spotmedia.ro şi Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI).

Vor fi abordate temele:

Cum arată noua hartă a resurselor de gaze în regiune;

Ce înseamnă piaţă liberă de gaze - de ce nu o avem şi cum o putem obţine;

Care este nevoia de gaze a României - cât importăm, cât producem, cum ne pregătim pentru viitor;

Ce şanse sunt ca gazul să înlocuiască utilizarea cărbunelui;

Cum am profitat până acum de gazele naturale;

Ce lecţii putem învăţa; Impactul asupra mediului şi cum îl gestionăm.

Printre vorbitori se numără:

Dan-Dragoş Drăgan - Secretar de Stat, Ministerul Energiei

Ileana Luminiţa Bălălău - Director, Departamentul Dezvoltare Durabilă, Guvernul României

Daniel Apostol - Director General, Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG)

Antal Istvan-Lorant - Preşedinte, Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerit, Senat

Vasile Cârstea - Director General, Depogaz Ploieşti SRL

Laurenţiu Urluescu - Preşedinte, Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER)

Securitatea energetică a fost o problemă majoră în Europa, în ultimii ani. Uniunea Europeană a reuşit să reducă dependenţa energetică faţă de Rusia, dar se confruntă cu provocări legate de exploatare şi alimentarea cu gaze, cu probleme de funcţionare a pieţelor, de legislaţie şi de mediu, precum şi cu probleme legate de informarea consumatorilor.

Rezervele de pe uscat scad, proiecte majore precum Caragele sunt întârziate, exploatarea gazelor offshore a început în Perimetrul Midia, dar accesul la Perimetrul Neptun este la ani distanţă.

Piaţa gazelor din România este parţial reglementată de stat, mecanisme care împovărează piaţa şi îi dezobişnuiesc pe consumatori să gândească sănătos, aşa cum sunt obligaţi să o facă toţi clienţii unei pieţe concurenţiale.

Ne-am propus, înainte de toate, să punem cifrele în ordine. Să stabilim clar în ce situaţie suntem astăzi, în ceea ce priveşte resursele noastre de gaze naturale şi perspectivele de exploatare. Să înţelegem împreună cine şi ce are de făcut ca să putem profita cu toţii, şi într-o măsură cât mai mare, de aceste resurse. Vom vorbi şi despre modul în care statul continuă să se implice în piaţa de gaze. Mai avem într-adevăr nevoie de aşa ceva? Cui foloseşte? Alături de profesorul Dumitru Chisăliţă şi de invitaţi enunţăm problemele şi încercăm să identificăm soluţiile, declară Gabriel Kolbay, reporter Spotmedia.ro şi comoderator al dezbaterilor Spot On Energy.

Dezbaterile Spot On Energy

Cele 7 dezbateri Spot On Energy vor avea loc în perioada aprilie - noiembrie 2024 şi vor avea următoarele teme: Gazele naturale, Energia nucleară, Viitorul mobilităţii electrice, Hidrogenul şi energia viitorului, sărăcia energetică, Energia verde, Viitorul termoficării.

Fiecare dezbatere va fi un schimb deschis de idei între reprezentanţii guvernamentali, autorităţile de reglementare, actorii din industria energetică şi consumatorii finali, care vor căuta răspunsuri la cele mai stringente provocări cu care se confruntă sectorul energetic românesc.

Dacă dorim să atingem creştere economică, un nivel mai bun de trai, infrastructură modernă şi securitate naţională, trebuie să ne concentrăm, în primul rând, pe energie. Cum o obţinem în cantităţi suficiente şi la preţuri rezonabile? Este o provocare majoră, ce necesită o abordare atentă şi strategică. Aceasta este întrebarea la care vom căuta răspuns.

"În momentul de faţă România trece printr-o fază de liberalizare în domeniul energiei, după cea derulată în perioada 2012 - 2020. Este o abordare complexă, care trebuie să fie însoţită de o dezbatere între toate părţile interesate: instituţiile de stat, furnizorii şi operatorii şi consumatorii. Tot ceea ce s-a greşit în prima fază a liberalizării preţului la gaz şi energie trebuie să fie atent analizat şi prezentat, astfel încât această a doua fază să fie un succes. Când reiei un proces, mai ales dacă aceasta a eşuat deja în prealabil, întotdeauna îţi va fi de două ori mai greu să-l duci la bun sfârşit. Este exact situaţia în care ne găsim acum: reluăm un proces de liberalizare în care cei mai mulţi actori, consumatorii, şi-au pierdut încrederea. Furnizorii, din păcate, sunt într-o situaţie disperată. După 3 ani în care au dus o mare parte din greutăţile crizei energetice, acum au probleme din cauza lipsei de lichidităţi şi a credibilităţii în faţa băncilor. Şi funcţionarea le este ameninţată. Şi să nu uităm de instituţiile de stat, care, din păcate, sunt mai deprofesionalizate ca oricând, din punctul meu de vedere. Prin această dezbatere despre gazele naturale încercăm să aducem un echilibru, astfel încât să nu ne îndreptăm spre un nou eşec al liberalizării pieţelor.", a declarat Dumitru Chisăliţă, expert extrajudiciar în domeniul gazelor naturale, preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI) şi moderator al evenimentelor Spot On Energy.

Sectorul energetic românesc a trecut prin numeroase încercări în ultimii ani. Din păcate, nu avem o strategie energetică clară de mai bine de un deceniu. Capacităţile de producţie desfiinţate nu au fost înlocuite, iar investiţiile urgente în retehnologizarea şi mentenanţa reţelelor au fost amânate repetat. Toate acestea au pus presiune asupra sistemului energetic

Pieţele de energie nu funcţionează încă în mod liber şi nu au capacitatea de autoreglare. Educaţia consumatorului privind funcţionarea sistemului energetic nu a fost o prioritate pentru stat.

În plus, războiul din Ucraina a adus noi provocări. Aprovizionarea cu energie în Europa Centrală şi de Est a fost afectată semnificativ. Este momentul unor decizii dificile în România. Trebuie să acţionăm acum pentru a asigura suficientă energie la preţuri accesibile în viitorul apropiat.

"Prin seria de 7 evenimente "Spot On Energy" vom pune în lumină problemele sectorului energetic românesc şi vom discuta despre cine şi ce poate face chiar acum ca să găsim şi să aplicăm cele mai bune soluţii. La fiecare dezbatere vom avea un dialog deschis între guvernanţi, reglementatori, actori din piaţa de energie şi consumatorii finali. Ne dorim, în primul rând, ca toţi aceştia să vorbească liber despre cum văd ei viitorul energiei româneşti şi ce soluţii au. Ne adresăm, totodată, consumatorului final. Ani la rând, sectorul energetic a fost unul dintre cele mai puţin accesibilizate pentru public. Or, dacă nu înţelegi, în linii generale, cum funcţionează acest sistem, cu greu poţi deveni un consumator responsabil, care să ia decizii asumate", declară Gabriel Kolbay, reporter spotmedia.ro şi moderator al dezbaterilor Spot On Energy.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb