SPRE NEMULŢUMIREA RUSIEI Muntenegru, invitat să devină al 29-lea stat membru NATO

TATIANA MIU
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 decembrie 2015

Muntenegru a fost invitat ieri să se alăture Alianţei Nord Atlantice, în timpul unei întruniri a miniştrilor de externe ai statelor membre NATO. Şeful diplomaţiei statului balcanic, Igor Luksic, a numit momentul "un eveniment istoric" pentru ţara sa, un semnal pozitiv pentru Balcanii Occidentali, relatează Balkan Insight.

Cu această ocazie, Luksic a promis că ţara sa va continua implementarea reformelor, de exemplu prin lupta împotriva corupţiei sau îmbunătăţirea sectorului apărării.

Muntenegrul va fi cel de-al treilea stat din Balcanii Occidentali care aderă la NATO, după Albania şi Croaţia.

Autorităţile de la Podgorica au avut în vedere aderarea la NATO încă de la separarea de Serbia, din anul 2006. Într-un interviu acordat ziarului BURSA, ambasadorul Muntenegrului în România, Milan Begovic, a precizat că NATO era prioritatea cea mai mare în acel moment şi că România este un partener important, din perspectiva calităţii sale de membru al UE şi NATO, fiind "unul dintre statele care acordă [Muntenegrului] cel mai avansat şi concret sprijin în vederea aderării la NATO".

Opinia publică muntenegreană, în schimb, este divizată în această privinţă. Cea mai importantă minoritate, cea sârbă, este încă afectată de amintirea acţiunilor alianţei nord-atlantice din anii 1990. Invitaţia de aderare vine la 16 ani după bombardamentele efectuate în zonă, în încercarea de a pune capăt luptelor din Kosovo. Opoziţia pro-sârbă şi anti-NATO a cerut realizarea unui referendum, pentru a decide asupra aderării.

Reinventarea Războiului Rece

Invitaţia reprezintă şi un mesaj adresat Rusiei, căreia puterile occidentale nu vor să-i permită să dicteze politica în Balcani, în ciuda apropierii tradiţionale dintre Moscova şi slavii din peninsulă.

Extinderea continuă a Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic (NATO) către est va conduce la măsuri de retorsiune din partea Moscovei, a avertizat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, potrivit Reuters.

Anul trecut, ministrul de externe al Kremlinului, Serghei Lavrov, declara că aderarea Muntenegrului la NATO ar fi un act de provocare, iresponsabil, potrivit The Telegraph. În urma concretizării acestei posibilităţi, Rusia şi-a reiterat poziţia. Conform Balkan Insight, Moscova consideră în continuare aderarea o provocare, iar invitaţia adresată autorităţilor de la Podgorica "va afecta securitatea europeană şi relaţiile dintre NATO şi Rusia".

Cele două părţi se află deja în cea mai tensionată situaţie de după încheierea oficială a Războiului Rece, începând cu evenimentele de anul trecut din Ucraina. Anul acesta, relaţiile au continuat să se deterioreze, în condiţiile în care a fost pentru prima dată în jumătate de secol când un avion rusesc a fost doborât de un stat membru NATO, respectiv Turcia. Tensiunile au fost alimentate şi de acuzaţiile conform cărora Rusia susţine grupurile de separatişti care destabilizează statul ucrainean.

Potrivit publicaţiei The Telegraph, preşedintele rus, Vladimir Putin, este nemulţumit de ceea ce percepe a fi o politică agresivă, de extindere, din partea NATO, cu atât mai mult cu cât guvernul de la Kiev şi-a declarat intenţia de a se alătura alianţei în viitor. De altfel, în 2008, Ucraina a şi fost invitată să facă parte din NATO, însă la momentul respectiv Kievul a refuzat. Schimbarea de atitudine a preşedintelui ucrainean, Petro Poroshenko, s-a produs în urma anexării Crimeei de către Rusia şi a ajutorului dat de Moscova separatiştilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb