Restrângerea contingentului militar rus din Siria s-a produs, ieri, prin plecarea primelor aeronave din baza Hmeimim, relatează presa de la Moscova. Retragerea a început după ce, luni, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că scopurile operaţiunilor din Siria au fost "în general, atinse". Acesta a precizat că ţara sa îşi va menţine, însă, o prezenţă militară în zonă, prin baza aeriană Hmeimim, din Latakia, şi cea navală din Tartus, pentru a supraveghea respectarea acordurilor de încetare a ostilităţilor.
Retragerea trupelor ruseşti din Siria nu reprezintă sfârşitul acţiunilor antiteroriste, a afirmat Serghei Ivanov, şeful administraţiei de la Kremlin. Oficialul a anunţat că lupta împotriva grupărilor teroriste se va intensifica, însă nu este nevoie de un contingent atât de numeros în acest scop, notează Sputnik News.
Plecarea militarilor ruşi ar reprezenta un progres către rezolvarea chestiunii siriene. Potrivit lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Sputnik, campania ţării sale din Orient "a creat condiţiile pentru o soluţionare politică a problemei".
Anunţul lui Vladimir Putin, privind diminuarea contingentului militar, a coincis cu o nouă rundă de negocieri între părţile implicate în conflict, desfăşurate la Geneva. Staffan de Mistura, trimisul special al ONU pentru Siria, a lăudat recentele acţiuni ale Rusiei, considerând că retragerea va avea un impact pozitiv asupra discuţiilor din Elveţia, relatează agenţia turcă Anadolu.
Chiar şi după retragerea trupelor ruseşti, liderul de la Damasc, Bashar al-Assad, nu va rămâne singur în faţa oponenţilor. S-a afirmat deja că Moscova poate interveni din nou în favoarea sa, dacă situaţia o cere, iar Iranul şi Hezbollah continuă susţinerea lui Assad. Intrarea Rusiei în conflict a întors situaţia în favoarea regimului, care a obţinut câştiguri teritoriale semnificative în ultima lună şi se bucură, astăzi, de o capacitate de negociere mult mai mare - lucru care nu trebuie neglijat, în contextul în care au reînceput discuţiile de la Geneva, potrivit mass-media internaţională.
Kremlinul a obţinut, la rândul său, mai multe avantaje în urma intervenţiei. În primul rând, este greu de crezut că mai putem vedea afirmaţii precum cea a preşedintelui american, Barack Obama, care a caracterizat Rusia doar ca "putere regională". Stratfor a identificat patru coordonate majore, care au ghidat strategia Moscovei din Siria: asigurarea unui oarecare grad de stabilitate a regimului de la Damasc, protejând, astfel, şi interesele Rusiei în regiune; demonstrarea şi testarea forţei militare; slăbirea organizaţiilor teroriste (din care fac parte şi numeroşi cetăţeni ruşi). Cea mai importantă dintre acestea este, conform analizei Stratfor, ca Rusia să facă o legătură între intervenţia din Siria şi alte arii de interes. Astfel se ajunge la problema sancţiunilor. Statele occidentale au aplicat măsuri punitive Rusiei în 2014, în urma anexării Crimeei. Forbes nota că înţelegerea dintre Kremlin şi Vest, în ceea ce priveşte Siria, poate fi văzută ca o dovadă că Moscova este un actor de bună-credinţă pe scena internaţională. Citând o sursă de la Bruxelles, Sputnik News anunţă că retragerea din Siria ar putea declanşa ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei.