Fostul preşedinte Traian Băsescu, ex-directorul SRI George Maior şi primul său adjunct, generalul Florian Coldea, şi-au făcut un titlu de glorie în ultimii ani, acompaniaţi fiind de corul lor de politologi, sociologi şi deontologi, din independentizarea SRI şi a justiţiei prin scoaterea acestora de sub influenţa oricăror cercuri politice şi de afaceri. În primul rând, s-au lăudat că au scos SRI de sub influenţa nefastă a reţelei conduse de patronul FNI, Sorin Ovidiu Vântu, arătând că acesta s-a aflat în relaţii atât apropiate cu fostul director Radu Timofte încât şeful SRI folosea un autoturism jeep cu indicativul SOV, proprietatea firmei lui Vântu, SOV Invest. În al doilea rând, s-au lăudat că au scos justiţia de sub influenţa unor reţele mafiote de genul celei coordonate de fostul senator PSD, Cătălin Voicu, anterior general SPP.
Coroborând ultimele dezvăluiri ale fostului deputat PSD, Sebastian Ghiţă, cu informaţii obţinute anterior, rezultă că, în realitate, trioul Băsescu-Maior-Coldea a eliminat reţelele Vântu şi Voicu pentru a le înlocui cu reţele controlate de ei. Referitor la SRI, acum este clar ca lumina zilei că un afacerist veros, ca Sorin Ovidiu Vântu, a fost înlocuit cu un afacerist la fel de veros, dar mai tânăr, Sebastian Ghiţă. A fost deci doar o schimbare de generaţie, nu de metodă. Fostului director al SRI, Radu Timofte, i s-a imputat faptul că Sorin Ovidiu Vântu avea acces nelimitat la biroul şi domiciliul său, că a folosit un autoturism jeep primit de la firma acestuia şi că a frecventat locaţia deţinută de Vântu în Delta Dunării. Dar şi Sebastian Ghiţă a avut acces nelimitat la sediile SRI, inclusiv la vilele conspirative K2, K4 şi T14, unde s-a întâlnit cu generalul Florian Coldea, dar şi cu ex-directorul George Maior. Ghiţă a avut acces şi întâlniri cu aceştia şi în locaţiile de agrement ale SRI din Delta Dunării şi de la Neptun. Pe de altă parte, şefii SRI i-au făcut vizite lui Ghiţă la podgoria deţinută în judeţul Prahova şi la casa de vacanţă deţinută la Cheia (în munţii Ciucaş) şi au petrecut mai multe vacanţe de lux împreună cu acesta (în insulele Seychelles, în Toscana, la Paris ), cel mai probabil finanţate de afaceristul din Ploieşti.
Aşa cum am mai arătat, potrivit unui fost ofiţer SRI care a condus structura contrainformativă din Prahova, Sebastian Ghiţă l-a vizitat frecvent pe directorul SRI, George Maior, la domiciliul din Bucureşti, unde îi ducea inclusiv profesori din Ploieşti pentru a-i medita copiii. Conform unor informaţii de ultimă oră, generalul Coldea a folosit în ultima perioadă un autoturism de lux, marca BMW, care nu figurează în declaraţia sa de avere.
O analiză obiectivă ne obligă să spunem că relaţia Ghiţă-SRI a fost mai gravă, mai nocivă pentru principalul serviciu de informaţii al ţării decât relaţia Vântu-SRI. În perioada în care s-a întâlnit şi împrietenit cu şefii SRI, George Maior şi Florian Coldea, şi cu amica lor Laura Codruţa Kovesi, în perioada în care aceasta a deţinut funcţiile de procuror general al României şi de procuror şef al DNA, Sebastian Ghiţă avea statut de inculpat fiind trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în anul 2002, în dosarul Tracia-Asesoft, pentru fals şi înşelăciune în valoare de 20 miliarde lei vechi. Sorin Ovidiu Vântu nu a avut statut de inculpat în perioada directoratului lui Radu Timofte. Ghiţă a încheiat, prin firmele sale, contracte de zeci de milioane de euro cu SRI cu sprijinul şefilor acestui serviciu. Mai mult, şefii SRI l-au ajutat pe Ghiţă să încheie contracte bănoase şi cu alte instituţii de stat, ca Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Autoritatea Electorală Permanentă ş.a. Vântu nu a încheiat afaceri cu SRI, ci a beneficiat de protecţia afacerilor sale private din partea conducerii SRI, dar de o astfel de protecţie a beneficiat şi Ghiţă. Raportat la combinaţiile lor cu Ghiţă, consider că se impune anchetarea lui Maior şi Coldea pentru luare de mită şi folosirea influenţei şi autorităţii în vederea obţinerii unui folos pentru sine sau pentru altul.
Şi în ce priveşte clamata independentizare a justiţiei de către trioul Băsescu-Maior-Coldea, lucrurile stau cu totul altfel. Sub egida acestui trio a fost realizată cea mai amplă operaţiune de influenţare şi de subjugare a justiţiei, care a devenit "un câmp tactic" al SRI, potrivit unei declaraţii triumfaliste (şi neghioabe) a generalului Dumitru Dumbravă, fost procuror, până vara trecută şeful Direcţiei Juridice din SRI. Sub egida acestui trio au fost promovaţi, sub acoperire sau fără acoperire, judecători obedienţi binomului SRI-DNA până la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ca, de exemplu, judecătorii Anton Pandrea, fost preşedinte al Secţiei Penale, şi Horia Valentin Şelaru, fost procuror DNA şi DIICOT şi ex-consilier al procurorului general Laura Codruţa Kovesi. Sub egida acestui trio s-a ajuns la controlul justiţiei prin şantajarea şi timorarea judecătorilor sesizaţi cu dosare instrumentate de DNA. Sub egida acestui trio s-a ajuns la invitarea la Palatul Cotroceni a unor procurori şi judecători care deţineau funcţii de maximă importanţă, ca Laura Codruţa Kovesi, Alina Bica şi Livia Stanciu. Sub egida acestui trio s-a ajuns la fabricarea de dosare şi la condamnarea unor adversari declaraţi ai fostului preşedinte Traian Băsescu, ca mogulii Sorin Ovidiu Vântu şi Dan Voiculescu, sau fostul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş. Sub egida acestui trio s-a ajuns ca şeful operativ al SRI, generalul Florian Coldea, să se implice direct în vederea condamnării omului de afaceri Dan Voiculescu şi al achitării omului de afaceri Ovidiu Tender. Sub egida acestui trio s-a ajuns la fabricarea de dosare şi la condamnarea unor oameni simpli şi nevinovaţi, ca Mariana Rarinca, cunoştinţă apropiată a fostei preşedinte a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, sau Mircea Gutău, fost primar al municipiului Râmnicu Vâlcea.
În fine, din dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă rezultă că SRI s-a implicat din plin şi în mod abuziv în timpul regimului Băsescu pentru a controla clasa politică şi presa. Potrivit lui Ghiţă, la întâlnirea din insulele Seychelles din februarie 2010 a discutat cu generalul Coldea despre susţinerea lui Victor Ponta pentru funcţia de preşedinte al PSD, funcţie în care acesta a fost ales la congresul care a avut loc în a doua parte a lunii respective. Întâlnirea din Toscana a avut tot o motivaţie politică în contextul în care s-a petrecut în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2012, care au fost câştigate în mod covârşitor de către USL. Ulterior, generalul Coldea l-a folosit pe deputatul Sebastian Ghiţă, devenit omul cel mai apropiat al premierului Victor Ponta, pentru a obţine în anul 2012 absolvirea Laurei Codruţa Koveşi de acuzaţiile de plagiat, după modelul brevetat de CNATDCU pentru Ponta, şi pentru a-l şantaja în 2013 pe şeful Guvernului să o propună pe Kovesi pentru funcţia de procuror şef al DNA. Din dezvăluirile lui Ghiţă rezultă că generalul Coldea s-ar fi implicat abuziv şi în probleme ce ţin exclusiv de competenţa Guvernului României, cum ar fi construcţia segmentului de autostradă Comarnic-Braşov. În ce priveşte controlul asupra presei, din dezvăluirile lui Ghiţă rezultă cum binomul SRI-DNA l-a eliminat pe patronul Realitatea TV, Sorin Ovidiu Vântu, pentru a prelua acest post de televiziune şi a-l transforma într-unul favorabil sistemului. Raportat la acest precedent, controlul binomului SRI-DNA asupra unor posturi de televiziune, ca DIGI 24, a unor ziare, ca Adevărul, şi a unor site-uri on-line, ca ziare.com, vor rămâne în analele presei româneşti ca operaţiuni pe deplin reuşite.
1. Oare ziarul Bursa este in pragul falimentului?
(mesaj trimis de Sorin Darian în data de 18.01.2017, 08:50)
O dezinformare absolut clasica, ce combina adevaruri partiale sau trunchiate cu interpretari evident subiective, bazandu-se pe credulitatea unui anumit tip de cititori. Sau pe opiniile prefabricate ale acestora, care, bine spalati pe creier de o anumita zona meida, au nevoie si de confirmarea unei asa zise prese obiective. Totul se bazeaza pe zicerile lui Ghita si pe directivele din mass-media mogulizata. Sa consideri Digi 24 aservita si sa nu aduci nicio clipa in discutie prestatia antinatinala, superpartinica si complet aservita unor interese personale si de grup p a Antenelor, RTV etc, e sinistru. Si apropos, toti au fost in cardasie cu serviciile, numai Voiculescu e curat lacrima! Jalnic.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de MAKE în data de 18.01.2017, 10:08)
Care-i legatura dintre comentariu si intrebarea timpita din titlul lui?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.01.2017, 10:35)
Adrian Ursu si Oana Zamfir au fost dati afara de la televiziune controlata de Securitate.
Razvan Dumitrescu a fost calcat de ANAF-ul condus de Blejnar, membru al mafiei securiste.
ANAF-ul condus de acelasi Blejnar a redus la tacere aproape toti jurnalistii care nu au participat activ la propaganda securista.
Antena 3 le-a oferit posibilitatea de a-si face meseria in conditii de independenta editoriala. Voiculescu a fost bagat la puscarie de un complet care nu i-a studiat acuzatiile, prin simpla incadrare a faptelor neprobate de catre procurori. Sediile Intact si Antenei 3 au fost nationalizate de catre statul securist roman.
Despre RTV stim ca d-l Coldea i-a cerut lui Cocos sa-i dea lui Ghita 500 000 euro, in timp ce Antena 3 si tatal patronului erau abuzati de catre statul mafiot securist.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 18.01.2017, 12:23)
Monseur, vreau să tratez doar partea legată de DIGI din comentariul tău.
Da, este și senzația mea bazată pe mesajele editoriale, structura invitaților (confirmată circumstanțial și de "șantajul" dintre Intact și RCS-RDS aranjat de servicii). Am avut senzația că privesc un Telejurnal al anilor 80 adus în secolul 21. Totul este curat, sterilizat, filtrat de Ministerul Adevărului din cartea 1984.
Digi este o televiziune controlată de servicii iar acesta este motivul pentru care nu o urmăresc absolut deloc.
Reclami faptul că altele nu sunt obiective. Monseur, nu aceasta este problema. Toată lumea știe că A3 este a lui Voiculescu. Știind acest lucru și corelând mișcările politice, poți înțelege de ce la un moment dat promovau PSD-ul iar apoi s-au schimbat și promovau (nu doar că nu mai atacau, ca în perioada Crin Antonescu, ci înălțau ode) PNL. Rivala RTV o numește azi PNL-TV.... sunt răi, bată-i ratingul.
Ce spun aceste detalii? Că există o oarecare transparență: știi patronul, știi ce opinii are, înțelegi anumite mișcări editoriale. Niciuna dintre aceste televiziuni nu are voie să mintă.
Dar la DIGI, ai cărui stăpâni au grade și răspund doar în rapoarte secrete către servicii? Ce concluzii mai tragi acolo? Cel mai periculos este să îi consideri obiectivi. Fals. Atunci ce agendă au?
Lasă-mă, monseur, să îți spun că în democrații consolidate, cineva se uită la Fox dorind să afle punctul de vedere al republicanilor (nu al tututor republicanilor deoarece unii trebuie internați pentru deranjamente). Se poate uita și la MSNBC dorind să afle punctul de vedere al democraților (nu al tuturor pentru că Wall Street-ul poate fi citit în alte fițuici glossy).
Dar eu nu am auzit pe nimeni că vrea să afle propaganda pe care CIA/NSA o are de deșertat în spațiul public. Nimic nu discreditează mai mult un jurnalist american decât acuzația că ar fi trompeta serviciilor. Că este al lui Soroș sau al unuia dintre Koch, asta este un lucru minor. Este acceptat, se pune eticheta și gata. Va fi ascultat știindu-se că are opțiuni globaliste sau conservatoare.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Radu în data de 18.01.2017, 09:33)
Articolul asta chiar ca e stupid cand ne spune baliverne despre "fabricarea de dosare" pentru ingeri curati ca Voiculescu si Vantu, doar fiindca sunt adversari ai lui Basescu.
Dar nu ma mir, dat fiindca este scris de un individ ca Valer Marian, membru al mafiei PSD.
Probabil ca daca ar fi trait pe vremea lui Al Capone in SUA, i-ar fi tinut si lui partea, fiindca se stie ca Al Capone a fost condamnat la 10 ani de inchisoare in mod abuziv, pentru o simpla evaziune fiscala, fiindca crimele nu au putut fi dovedite desi erau cunoscute de toata lumea. Aproape la fel ca ingerul Voiculescu.
Probabil ca si Iliescu, un alt inger curat, desi ma rog, mai putin fanatic religios decat numitul Valer Marian, va scapa fara nici o pedeapsa efectiva pentru crimele impotriva umanitatii.
Felicitari merita insa Ghita. Mafiot mafiot, dar s-a avantat prea tare in lupta cu securistii mai batrani, asa ca pana la urma l-au pus cu botul pe labe, si a avut taria sa faca publica putreziciunea din SRI.
Cred ca societatea romaneasca trebuie sa procedeze la fel cum procedeaza de obicei politica cu clanurile mafiote. Le lasa sa se omoare intre ei fara sa se bage, fiindca la final rezulta mai multe probe cu care pot fi dovediti infractorii, plus mai putini infractori de prins si pedepsit.
Ce ziceti? Nu asa ca ar fi frumos sa apara zece mii de Ghita care sa ii parasca pe sute de mii de Coldea si sa fuga in strainatate toti Voiculestii, Basestii cu fratii lor cu tot, Pontii, Ghitaii, Bocii, Mazarii si toate Olgutele si Alinele si sustinatorii lor la fel de corupti?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.01.2017, 10:38)
Vântu a excrocat milioane de persoane cu ajutorul sistemului securist, CEC-ul fiind implicat în afacerea FNI deși era supravegheat de BNR:
Vântu este la închisoare pentru că l-a amenințat pe Ghiță.
Sistemul mafiot l-a cules de pe stradă când s-a dereglat, fără nicio legătură cu escrocheriile lui.
3. chiar asa?
(mesaj trimis de Obama în data de 18.01.2017, 09:54)
nu mai verifica nimeni ce articole apar in ziar? oricine poate sa zica orice in Bursa, fara sa-si justifice afirmatiile?
cine il asculta pe acest domn?...
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de MAKE în data de 18.01.2017, 10:11)
Valer Marian este foarte, foarte departe sa fie "oricine".
3.2. adevarat (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de dn în data de 18.01.2017, 11:09)
este adevarat, valer marian este foarte departe de a fi un oricine"; pe de alta parte, chiar daca de multe ori am fost de parere ca valer marian comenteaza prea mult si prea multe, de aceasta data materialul este surprinzator de concret si ... exact! Relatia Vantu-Timofte a fost o relatie personala si nu o relatie Vantu-SRI; relatiile lui Ghita cu SRI au depasit cu mult relatia personala Ghita-Maior sau Ghita-Coldea; extinderea SRI catre DNA si aparitia "campului tactic" din justitie au fost posibile pe fondul slabiciunii si/sau lipsei de interes a politicienilor si a "societatii civile" ca si a celui mai important exponent al acesteia, PRESA. Dezvoltarea caracatitei "serviciilor" a inceput odata cu nasterea lor abuziva (un fel de "generatie spontanee" sau o "divizare" a fostelor structuri apartinand de DSS din MAI, realizata netransparent in anii 1990-1992) si a continuat pe masura ce locatarii palatelor din Cotroceni sau din Piata Victoriei au crezut ca se pot folosi de instrumente mai eficiente decat cele oferita de sistemul democratic parlamentar pentru a se perpetua in functie. Cat despre comentariile neavenite de mai sus, nu cred ca merita sa se polemizeze cu persoane care aleg sa nu cunoasca sau sa ignore realitatea si vor doar sa manipuleze.
Si..da, ziarul Bursa este in pragul falimentului de mai mult de 25 de ani, in fiecare zi, in fiecare saptamana, precum oricare alta afacere privata mica, independenta din Romania unde toti viseaza sa primeasca bani de la stat iar functionarii platiti din bani publici (si aici sunt inclusi si toti salariatii "serviciilor" ba chiar si "postacii" acestora) nu realizeaza ca doar afacerile private romanesti pot genera profitul necesar (si care sa ramana in tara) pentru asigurarea bugetelor din care le sunt platite lefurile
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Obama în data de 18.01.2017, 11:09)
1. nu stiu cine este Valer Marian, in afara de ce scrie pe internet la cautarea numelui, si anume fost senator PSD, urmarit penal, calificat de unele ziare drept "scandalagiu de serviciu al partidului", etc.
2. chiar in cazul in care ar fi departe de a fi oricine, tot consider ca trebuie sa-si justifice unele din afirmatiile uluitoare din articol..
3.4. afirmatiile uluitoare (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de dn în data de 18.01.2017, 11:26)
faptul ca Valer Marian a fost senator (chiar si PSD, tot senator se cheama), deci ales de un numar de cetateni sa le reprezinte interesele in Senatul Romaniei insemna ca este altceva decat un oricine; ca a fost urmarit penal nu este obligatoriu sa fi si comis vreo fapta reprobabila dar si daca ar fi fost condamnat nu vad de ce asta l-ar priva de dreptul la opinie sau l-ar face sa nu mai poata prezenta fapte pe care le cunoaste.
Cat priveste informatiile din articol, l-am citit cu atentie si am gasit o singura afirmatie gresita, si a nume aceea ca, spre deosebire de Ghita, care era urmarit penat, Vantu nu ar fi fost urmarit penal pe vremea cand avea relatii apropiate cu raposatul Timofte - Vantu a fost obiectul urmarii penale incepand cu anul 2000, urmare s sesizarii BNR cu privire la modul de constituire a capitalului social la BID pentru fals in declaratii; au fost anchete cu privire la mai multe dosare incepand dupa prabusirea FNI in mai 2000 iar Radu Timofte a devenit directorul SRI abia din 2001.
poate ca este doar o scapare...
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.01.2017, 11:47)
Acuzatii formulate de senatorul PSD Valer Marian, dealungul anilor:
Iunie 2013. Atac împotriva generalului SIE Silviu Predoiu şi a altor „vechi ofiţeri de Securitate“, care ar controla Serviciul de Informaţii Externe.
Mai 2013. Declaraţie politică împotriva SRI, intitulată „Generalul Coldea, câinele de pradă al democraţiei“. Aprilie 2013. Atac la adresa fostului procuror-şef al DNA, Daniel Morar, acuzat că a fost „sluga prea plecată şi avocatul principal al lui Traian Băsescu“. Martie 2013. Magistraţii Oana Hăineală, Alina Ghica şi Laura Codruţa Kovesi au fost acuzaţi de manipulare a CSM şi de „partizanat politic“ faţă de Traian Băsescu. Februarie 2013. Directorul ANI, Cătălin Macovei, este acuzat de „grave abuzuri procedurale şi gafe juridice lamentabile“.
Aprilie 2012. Acuze aduse fostului şef al ANAF, Sorin Blejnar, privind implicarea sa în acte de corupţie şi de contrabandă cu ţigări şi produse petroliere.
Martie 2012. Traian Igaş a fost acuzat de „pedelizarea“ Ministerului de Interne, în perioada în care a fost ministru.
Decembrie 2011. Ministrul de Interne Traian Igaş, acuzat de legături cu lumea interlopă şi favorizarea unor infractori.
Februarie 2011. Declaraţie politică împotriva primarului Aradului, Gheorghe Falcă, acuzat de corupţie.
Mai 2010. Atac împotriva SRI, care „reînvie practicile Securităţii”, în cazul jurnaliştilor români răpiţi în Irak. 8 Aprilie 2010. Valer Marian i-a luat apărarea lui Cătălin Voicu, printr-o declaraţie politică intitulată „Abuzuri, diversiune şi şantaj în cazul Voicu“. Martie 2009. Declaraţie politică intitulată „Modelul bolşevic al episcopului Laszlo Tokes“.
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de MAKE în data de 18.01.2017, 11:48)
Ce mai zici Obama?
Valer Marian e unul de pe strada?
3.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de NIK în data de 18.01.2017, 12:47)
Vantu a mintit BNR in legatura cu constituirea BID cu sprijinul lui Vacaroiu, Croitoru fost viceguvernator, Mucibabici, Daianu, Calitoiu si alti fosti angajati ai BNR, care sunt bine merci.
3.8. nu Make (răspuns la opinia nr. 3.6)
(mesaj trimis de Obama în data de 18.01.2017, 14:21)
nu e unul de pe strada, ti-am scris ce am aflat despre el. un om de pe strada nu s-ar incurca cu atata noroi.
Oricum, nu imi dau seama daca esti de acord cu ce am scris cand ai pus intrebarea sau te-ai fi asteptat sa citesc vreunul din comentariile anterioare pe care pare ca le apreciezi ca fiind relevante pentru afirmatia ta "VM este departe de a fi oricine".
Pare ca stii mai multe despre el decat mine, d-asta probabil ca si scrie la ziarul tau, ceea ce este treaba ta, fiind ziarul tau. Mie mi se pare cam ciudat ca scrie la ziar, avand in vedere ce am gasit pe internet scris despre el, dar nu este treaba mea, fiind ziarul tau.
Si repet: chiar daca tu il consideri "cineva", tot nu justifica faptul ca face unele afirmatii pe care nu le justifica/argumenteaza, asa cum "se face" atunci cand expui si asa cum faci tu in multe din articole.
toate bune,
3.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.8)
(mesaj trimis de MAKE în data de 18.01.2017, 14:26)
Eu scriu articole.
Valer Marian nu scrie articole.
Textul lui este altceva.
3.10. Folclor criptat (răspuns la opinia nr. 3.9)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.01.2017, 15:52)
Bate vantu' pe uita,
Iese Ghita pe portita, mai, mai......