Standard & Poor"s a redus ratingul ţării noastre

Andreea Arcereanu, Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 octombrie 2008

Scăderea ratingului ţării noastre, preţul plătit într-un an electoral!

Scăderea ratingului ţării noastre, preţul plătit într-un an electoral!

Agenţia de evaluare financiară "Standard & Poor"s" a anunţat ieri reducerea ratingului ţării noastre pe seama datoriei mari şi în urcare a sectorului privat şi a dependenţei de surse de finanţare străine din ce în ce mai nesigure. Reprezentanţii au adăugat că autorităţile sunt preocupate de alegerile generale care urmează, mai puţin de provocările economice ale ţării.

S&P a redus ratingul pentru împrumuturile în valută, de la "BBB-/A-3" la "BB+/B", şi pentru creditele în lei pe termen lung, la "BBB-", ca urmare a riscurilor legate de finanţare. În schimb, agenţia a menţinut ratingul "A-3" pentru împrumuturile în lei pe termen scurt. Calificativul pentru transfer şi convertibilitate a fost coborât însă la "BBB+", de la "A-".

În opinia lui Dan Bucşa, economist şef al Bancpost, problema reducerii ratigului de la "BBB-" la "BB+" pe termen lung, o constituie diferenţa de dobânzi pe care ţara noastră o va suporta. Noile dobânzi vor fi suportate la toate instrumentele financiare, de la titlurile de stat emise în lei sau euro, la finanţările pe care le va accesa o bancă din ţara noastră de la cele din străinătate.

Domnia sa a mai adăugat că reducerea ratingului de "investment" (rating investiţie) la rating "junk" (non-investiţie) "alungă" fondurile (cele de pensii de exemplu) care doreau să investească la noi în ţară, întrucât ratingul nostru este prea scăzut acum.

"Era de aşteptat că ratingul se va reduce, puteam doar spera să se fi amânat acest lucru", a adăugat economistul Bancpost.

Florin Pogonaru preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România apreciază că scăderea ratingului ne afectează întrucât investitorii străini iau în considerare calificativele agenţiilor de rating.

Pe de altă parte scăderea ratingului este preţul plătit într-un an electoral în care politicienii creează aşteptări cu privire la viitoarele majorări salariale, care înseamnă viitoare deficite, apreciază Florin Pogonaru. Atât domnia sa cât şi secretarul general al AOAR Cristian Pârvan atrag atenţia totuşi că credibilitatea agenţiilor de rating a scăzut după ce nu au reuşit să previzioneze criza financiară internaţională.

S&P coborâse în noiembrie 2007 perspectiva ratingului României de la "stabilă" la "negativă", motivându-şi decizia prin adâncirea dezechilibrelor externe, pe fondul adâncirii turbulenţelor pe pieţele internaţionale de credit.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. mai poti spune altceva?

    1. Mai ales chelu'. Penibilul dracu'! A aruncat Romania in criza. Dementul.

    Numai tampiti nu vad cum lingatorii manipuleaza opinia publica sa-l scoata pe Isarescu un fel de erou national. Probabil il pregatesc pentru un post vesnic la BNR, pentru functia de presedinte sau de premier. Ce apreintmpinat el ? Ceva ce nu trebuia sa se intample daca BNR supraveghea cum trebuie? Ceva ce sa petrecut de mai multe ori sub controlul lui Isarescu pentru a umple buzunarele unora? Sau este spalat si uscat de cele 10 miliarde de $ cu care ne-a pagubit din Falimentarea Bancorexului La comanda unora.Apoliticul Isarescu a condus un guvern din partea taranistilor, a candidat la presedentie din partea CDR (mascat si obscur cum ii este si caracterul). Cand este vorba de averi imense imposibil de justificat toate se opresc la Isarescu. Este aparat cu dintii de masoni si lingai care se dau mari specialisti: canalistii financiari Bogdan Baltazar, Ilie Serbanescu si de uscaturi precum Mircea Dinescu Cristian TUdor popescu, oamenii lui Voiculescu, ciocanitoarea Firea, etc.

    toti cei care au fost promovati la "apelul de seara " din anul 1990 , si inca isi mentin functiile (mugur isarescu, mircea sandu, etc) o fac fiind ajutati de mafie (nici intr-un caz nu au avut rezultate care sa justifice mentinerea lor in functiille pe care inca le detin )

    Este incalificabila atitudinea celor doi ,si a tuturor politicienilor romani,pe care i-as numi fara nici o retinere -LICHELE-de cea mai joasa speta! Nu sunt fan Isarescu dar,este unul dintre cei foarte putini,care nu participa la acest mare circ,numit POLITICA DE DAMBOVITA!-iinrest,mi-e scarba de toti si de toate si,cred ca nu sunt singura .....DUMNEZEU sa-i ocroteasca pe romani,dandu-le putina minte!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb