Stare de război în Israel, în urma atacului Hamas

SABIN S. BRANDIBURU
Internaţional / 7 - 15 octombrie 2023

Stare de război în Israel, în urma atacului Hamas

Actualizare - Casa Albă: Apelul Israelului de a muta civilii din Gaza conturează "o misiune dificilă"

Apelul Israelului pentru ca mai mult de 1 milion de civili din nordul Gazei să se deplaseze în decurs de 24 de ore va contura "o misiune dificilă", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al securităţii naţionale de la Casa Albă, John Kirby, relatează reuters.

---

Actualizare - Ministrul american al Apărării a sosit în Israel

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a sosit vineri dimineaţă în Israel pentru o vizită prin care îşi exprimă solidaritatea în vederea războiului Israelului împotriva Hamas şi se va întâlni cu ministrul Apărării Yoav Gallant, notează Reuters.

---

Actualizare - OMS cere Israelului să anuleze ordinul de evacuare din Gaza

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că a cere pacienţilor vulnerabili să evacueze spitalele din Gaza echivalează cu o "condamnare la moarte", iar directorul general al agenţiei a cerut Israelului să revină asupra deciziei, relatează CNN.

---

Actualizare - Hamas cere populaţiei din Gaza să rămână acasă şi să ignore ordinele israeliene de evacuare

Hamas le cere palestinienilor să rămână în casele lor după ce Israelul a emis ordine de evacuare generală în Gaza avertizând că un atac masiv este iminent, relatează Associated Press.

Autoritatea Hamas care se ocupă de refugiaţi a făcut apel la locuitorii din nordul teritoriului să "rămână neclintiţi în casele lor şi să rămână fermi în faţa acestui război psihologic dezgustător purtat de ocupant".

Israelul a ordonat evacuarea în 24 de ore a nordului Fâşiei Gaza, inclusiv a oraşului Gaza, unde locuiesc circa 1,1 milioane de persoane.

---

Actualizare - Iranul îndeamnă ţările musulmane să fie unite în faţa Israelului

Iranul a lansat joi un apel către "ţările musulmane şi arabe" să facă front comun împotriva Israelului, în timp ce lideri occidentali, cu preşedintele Joe Biden în frunte, au avertizat Teheranul "să fie atent" şi să nu extindă dincolo de Gaza războiul care a făcut deja mii de morţi şi de răniţi, conform Ynetnews.com.

---

Actualizare - Lovituri aeriene israeliene asupra aeroporturilor din Damasc şi Alep

Israelul a lansat joi lovituri aeriene asupra principalelor aeroporturi siriene din capitala Damasc şi oraşul Alep (nord), a anunţat televiziunea de stat siriană, relatează Reuters.

---

Actualizare - Egiptul se angajează să faciliteze livrarea de ajutoare spre Gaza

Egiptul s-a angajat să faciliteze distribuirea de ajutoare umanitare civililor palestinienilor din Fâşia Gaza şi a anunţat, prin Ministerul de Externe, că aeroportul de la Al-Arich din provincia Sinaiul de Nord, la 50 km vest de punctul de frontieră Rafah, "a fost ales pentru a primi ajutor umanitar", notează Reuters.

---

Actualizare - Antony Blinken promite că SUA vor fi întotdeauna alături de Israel

Secretarul de stat american Antony Blinken a promis joi, în timpul unei vizite la Tel Aviv, că Statele Unite vor sprijini întotdeauna Israelul şi a declarat că "aspiraţiile legitime" ale palestinienilor nu sunt reprezentate de mişcarea islamistă Hamas, potrivit Ynetnews.com.

---

Actualizare - Preşedintele Israelului trage la răspundere întreaga Fâşie Gaza pentru atacul comis sâmbătă de Hamas

Preşedintele Israelului, Isaac Herzog, a tras la răspundere întreaga Fâşie Gaza, joi, pentru atacul comis sâmbăta trecută de gruparea islamistă palestiniană Hamas, care a făcut peste 1.300 de morţi în Israel, şi a justificat bombardamentele intense efectuate de armata israeliană asupra acestei enclave care au deteriorat infrastructura civilă şi au provocat 1. 2000 de morţi, conform Reuters.

---

Actualizare - Reprezentantul israelian spune că Japonia ar trebui să fie "vigilentă" cu ajutorul său pentru Palestina

Ambasadorul Israelului în Japonia a declarat joi că ţara sa gazdă ar trebui să fie "vigilentă" şi să se uite la ceea ce face Hamas cu ajutorul pe care îl acordă palestinienilor, informează reuters.

Militanţii Hamas au încălcat gardul de graniţă care împrejmuieşte enclava Fâşiei Gaza în weekend, răvăşind prin oraşe şi sate şi ucigând 1.200 de oameni în timp ce luau zeci de ostatici, a declarat armata israeliană, conform sursei citate.

Avioanele israeliene au lovit ţinte din Gaza zile întregi ca răzbunare, iar numărul morţilor acolo a crescut la 1.200, a informat presa palestiniană, citând Ministerul Sănătăţii din Gaza, menţionează reuters.

---

Actualizare - Israelul refuză să publice numărul de interceptări cu rachete din Gaza, spre deosebire de războaiele anterioare

Armata israeliană a indicat joi că nu va publica numărul de interceptări ale rachetelor palestiniene pe care le-a efectuat în războiul din Gaza, invocând îngrijorarea că astfel de informaţii ar ajuta Hamas, informează reuters.

"Nu voi spune inamicului numărul interceptărilor noastre", a declarat purtătorul de cuvânt, locotenent-colonelul Richard Hecht reporterilor, subliniind ceea ce părea a fi o abatere de la politica trecută în timpul războiului, conform sursei menţionate.

---

Actualizare - Trump spune că Netanyahu din Israel nu a fost pregătit pentru atacul Hamas

Fostul preşedinte american Donald Trump l-a criticat miercuri pe premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru ceea ce a descris ca fiind o lipsă de pregătire pentru un atac de weekend al militanţilor palestinieni Hamas, care a ucis cel puţin 1.200 de persoane în Israel, transmite reuters.

Vorbind pentru Fox News, Trump, favoritul nominalizării la preşedinţia republicană din 2024, a declarat că Netanyahu "a fost rănit foarte grav" din cauza atacului, transmite sursa citată.

"Nu era pregătit. Nu era pregătit şi Israelul nu era pregătit. Şi sub Trump, ei nu ar fi trebuit să fie pregătiţi", a spus el, informează reuters.

---

Actualizare - Israelul efectuează lovituri la scară largă asupra Gaza, în timp ce Blinken se îndreaptă spre regiune

Armata israeliană a declarat că efectuează o "lovitură la scară largă" asupra ţintelor aparţinând Hamas în Gaza, dar nu a oferit detalii, în timp ce secretarul de stat al SUA Antony Blinken s-a îndreptat către regiune pentru a întâlni lideri de ambele părţi ale conflictului, informează reuters.

Avioanele israeliene au lovit ţinte din Gaza zile întregi, ca răzbunare pentru un atac de weekend al militanţilor Hamas care au spart gardul de graniţă care înconjoară enclava şi au răscolit oraşe şi sate, ucigând 1.200 de oameni, rănind peste 2.700 şi luând zeci de ostatici, a spus armata israeliană, conform sursei citate.

---

Actualizare - Armata israeliană suspectează o "infiltrare aeriană" în nordul ţării

Armata israeliană anunţă miercuri seara că suspectează o "infiltrare aeriană" pe teritoriul Israelului dinspre Liban. Sirene de aleră au răsunat în mai multe oraşe din nordul Israelului miercuri seara, până la Haifa, conform Ynetnews.com.

---

Actualizare - Zelensky face apel la liderii lumii să sprijine Israelul

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor lumii să sprijine Israelul pe măsură ce acesta este atacat. "Suntem în război şi înţelegem ce înseamnă să fii sub un atac terorist. Este crucial să nu fii singur într-o astfel de situaţie. Poate salva vieţile oamenilor şi ale naţiunii", a spus el într-un comunicat. "Recomand liderilor lumii să zboare în Israel şi să sprijine oamenii aflaţi într-un atac terorist", relatează Ynetnews.com.

---

Actualizare - Netanyahu şi Gantz anunţă formarea unui Guvern de urgenţă şi a unui Cabinet de război

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă miercuri, împreună cu liderul Partidului Unităţii Naţionale Benny Gantz, că formează un Guvern de urgenţă şi un Cabinet de război...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Egiptul discută cu SUA despre planurile de ajutor pentru Fâşia Gaza

Egiptul a discutat cu Statele Unite şi alte ţări despre planuri de ajutor umanitar prin graniţa sa cu Fâşia Gaza, au declarat miercuri două surse egiptene de securitate. Ajutorul va trece prin punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Gaza şi Peninsula Sinai a Egiptului, au spus sursele, vorbind sub condiţia anonimatului, notează Reuters.

---

Actualizare - Electricitatea în Fâşia Gaza a fost oprită

Electricitatea din Gaza s-a oprit miercuri după ce singura centrală electrică din enclava palestiniană blocată a încetat să mai funcţioneze, a informat presa Hamas, conform Reuters.

---

Actualizare - Erdogan critică atacurile israeliene asupra Gaza

"Israelul nu ar trebui să uite că dacă acţionează mai degrabă ca o organizaţie decât ca un stat, va termina prin a fi tratat ca atare", a declarat miercuri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, notează Ynetnews.ro.

---

Actualizare - Bombardamentele israeliene lovesc sudul Libanului după tancurile cu rachete Hezbollah

Bombardamentele israeliene au lovit miercuri oraşe din sudul Libanului, ca răspuns la un nou atac cu rachetă al puternicului grup armat Hezbollah, în timp ce violenţa transfrontalieră s-a extins până la a patra zi, relatează reuters. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Israelul a efectuat sute de atacuri aeriene peste noapte în Gaza

Forţele aeriene israeliene, care au vizat în cursul nopţii sute de ţinte în Fâşia Gaza, susţin că au "distrus un sistem avansat de detectare dezvoltat de Hamas, care era folosit pentru a detecta aeronavele", informează news.ro.

---

Actualizare - Israelul a îngheţat conturile de criptomonede folosite pentru donaţii către Hamas

Statul Israel a îngheţat conturile de criptomonede folosite pentru a solicita donaţii pentru gruparea militantă palestiniană Hamas pe reţelele de socializare, a anunţat marţi poliţia, informează news.ro.

---

Actualizare - Bilanţul victimelor din Israel a crescut la 1.200 de morţi

Bilanţul victimelor din Israel a crescut la 1.200 de morţi şi există 50 de ostatici confirmaţi sau persoane dispărute, transmite BBC. Din partea palestinienilor, ultimul bilanţ arată că 900 de oameni au murit în Gaza. Între timp, primele echipamente militare americane au sosit în Israel, informează news.ro.

---

Actualizare - Putin, îngrijorat de creşterea numărului victimelor civile în Israel şi Fâşia Gaza

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis marţi omologului său turc Recep Tayyip Erdogan "îngrijorarea" faţă de o "creştere catastrofală" a numărului victimelor civile în Israel şi în Fâşia Gaza, după patru zile de război, declanşat de atacuri Hamas soldat cu 1.000 de morţi, informează news.ro.

---

Actualizare - Blinken urmează să efectueze joi o vizită în Israel

Secretarul de Stat american Antony Blinken urmează să efectueze joi o vizită în Israel, în semn de solidaritate, în urma atacului fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas, anunţă marţi Departamentul de Stat, potrivit news.ro.

---

Actualizare - Papa Francisc l-a sunat luni şi marţi pe preotul Gabriel Romanelli din Fâşia Gaza

Papa Francisc l-a sunat atât luni, cât şi marţi, pe Gabriel Romanelli, preotul micii comunităţi catolice din Fâşia Gaza, declară preotul Vatican News, site-ul oficial de presă al Vaticanului.

---

Actualizare - Joe Biden promite sprijin pentru Israel

Preşedintele american Joe Biden a declarat marţi seara într-o declaraţie de la Casa Albă că Statele Unite vor trimite muniţie şi interceptori pentru a completa Iron Dome şi că Israelul va avea "ceea ce are nevoie pentru a-şi apăra oraşele şi cetăţenii". El a spus că lucrează cu mai multe ţări europene pentru a formula un răspuns unificat, relatează Ynetnews.com.

---

Actualizare - Mai multe companii au închis temporar unele operaţiuni în Israel

Mai multe companii globale au închis temporar unele operaţiuni în Israel şi le-au cerut angajaţilor să lucreze de acasă, în timp ce ţara intră pe picior de război, ca răspuns la un atac surpriză al grupării islamiste palestiniene Hamas declanşat în weekend, conform Reuters.

----

Actualizare - Antonio Guterres îndeamnă gruparea Hamas la încetarea atacurilor din Israel

Secretarul general al ONU Antonio Guterres îndeamnă luni gruparea islamistă palestiniană Hamas să înceteze atacurile vizând Israelul şi să elibereze ostaticii israelieni, relatează CNN.

Antonio Guterres a îndemnat toate părţile să asigure ONU un acces pentru a livra asistenţă umanitară palestinienilor în Fâşia Gaza. Numai o pace negociată şi "vechea viziune a soluţiei cu două state" poate aduce stabilitate în regiune, a subliniat el.

---

Actualizare - Netanyahu a vorbit cu Biden despre situaţia securiţăţii din Israel

Premierul Benjamin Netanyahu a vorbit marţi seară cu preşedintele american Joe Biden despre situaţia securităţii din Israel, acesta fiind al treilea apel telefonic între lideri de la izbucnirea războiului împotriva Hamas, relatează ynetnews.com.

---

Actualizare - Germania deschide o anchetă cu privire la atacurile Hamas din Israel

Germania a lansat o anchetă asupra membrilor organizaţiei islamiste Hamas pentru presupuse crime, omor din culpă şi luare de ostatici, a declarat marţi un purtător de cuvânt al procurorului federal, notează Reuters.

---

Actualizare - Ministrul israelian al Apărării: "Am ridicat toate restricţiile, trecem la un atac la scară largă"

Ministrul Apărării Yoav Gallant a făcut un tur al regiunii de frontieră cu Gaza marţi seară şi a vorbit cu soldaţii pe teren. Galant a declarat: "Am ridicat toate restricţiile; am preluat controlul sectorului şi trecem la un atac la scară largă. Hamas a vrut o schimbare în Gaza, veţi avea onoarea să întoarceţi situaţia", conform ynetnews.com.

---

Actualizare - Emiratele Arabe Unite şi Iordania promit ajutoare pentru palestinieni

Emiratele Arabe Unite (EAU) au promis marţi un ajutor de 20 milioane de dolari palestinienilor în contextul "condiţiilor umanitare dificile" prin care trec aceştia...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Armata israeliană efectuează atacuri aeriene în portul Gaza

Armata israeliană efectuează atacuri aeriene în portul GazaIsraelul efectua marţi atacuri aeriene în portul Gaza, anunţă armata israeliană, confirmând imagini difuzate în direct de Reuters, relatează CNN.

"IDF (armata israeliană) loveşte în prezent ţinte teroriste care aparţin organizaţiei teroriste Hamas, pe coasta Fâşiei Gaza", anunţă Forţele Armate israeliene.

---

Actualizare - Peste 1.000 de oameni au fost ucişi în atacul Hamas din weekend

Peste 1.000 de oameni au fost ucişi în atacul comis de Hamas în Israel în weekend, anunţă Ambasada Israelului în Statele Unite, relatează CNN.

Bilanţul victimelor a crescut la 1.008 morţi şi cel puţin 3.418 răniţi, anunţă pe X ambasada israeliană la Washington.Un bilanţ anterior anunţa 900 de morţi.

---

Actualizare - Israel răspunde cu foc de artilerie la lansările de rachete din Liban

Israel a răspuns cu foc de artilerie marţi seară la mai multe lansări de rachete din Liban către teritoriul său, a spus armata, notează Ynetnews.ro.

---

Actualizare - Hamas spune că doi oficiali au murit în Fâşia Gaza

Organizaţia teroristă Hamas a declarat marţi că doi dintre oficialii săi au fost ucişi în atacurile asupra ţintelor Hamas din Fâşia Gaza de către Israel, potrivit ynetnews.ro.

---

Actualizare - Putin: "Conflictul israeliono -palestinian arată eşecul politicii SUA în Orientul Mijlociu"

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că escaladarea bruscă a conflictului israelo-palestinian este un exemplu viu al eşecului politicii Statelor Unite în Orientul Mijlociu. Putin i-a spus premierului irakian că Washington a încercat să monopolizeze căutarea unei aşezări în regiune, conform Reuters.

---

Actualizare - Bombardamentele israeliene au lovit zona punctului de trecere a frontierei dintre Gaza şi Egipt

Bombardamentele israeliene au lovit marţi zona punctului de trecere a frontierei de la Rafah, între Fâşia Gaza şi Egipt, au declarat oficiali palestinieni şi surse de securitate egiptene, punând în pericol operaţiunile de la singurul punct oficial de ieşire pe la frontiera sudică a Fâşiei Gaza...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Zvonuri că Luptătorii Hamas ar fi încă în libertate în sudul Israelului

Scene destul de şocante aici, în oraşul Kfar Aza, foarte aproape de gardul Gaza unde există o mulţime de cadavre ale luptătorilor şi civililor Hamas, potrivit AlJazeera.com.

Armata spune că nu ştie câţi oameni au fost ucişi aici şi câţi sunt încă dispăruţi, iar forţele israeliene spun că acum au preluat controlul total asupra lui Kfar Aza, notează AlJazeera.com.

Actualizare - Armata israeliană anunţă că cel puţin 123 de soldaţi au murit în luptele cu Hamas

În atacul de sâmbătă al grupului islamist palestinian Hamas au fost ucişi cel puţin 123 de militari israelieni, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al armatei Israelului. Daniel Hagari a adăugat că până acum 50 de familii au fost informate personal despre cei luaţi ostatici în Fâşia Gaza...Citeşte mai mult...

Actualizare - Israelul evacuează toţi civilii din zonele învecinate

Israelul a evacuat sau a îndepărtat toţi civilii rămaşi din zonele din jurul graniţei cu Gaza şi spun că a sigilat toate golurile din gardul de graniţă, relatează aljazeera.com. Structura fizică a barierelor de frontieră care înconjoară Gaza sunt menite să împiedice palestinienii din Gaza să intre în Israel, menţionează sursa precizată.

Graniţa este zgomotoasă, potrivit sursei citate. Sunt tancuri care trag din Gaza tot timpul, afirmă aljazeera.com Se pot auzi avioanele trecând ocazional deasupra capului, informează sursa. Se pot auzi şi bombardamentele Gazei, completează aljazeera.com.

Actualizare - Victimele aduse la spital în urma atacurilor sunt civili, nu luptători Hamas

Bombardamentul nu s-a oprit de aseară, iar clădirile rezidenţiale sunt lovite la fiecare oră, relatează aljazeera.com. La spital au venit ambulanţele care aduc cadavre, potrivit sursei citate. Majoritatea sunt copii mici care sunt duşi imediat la morgă, transmite aljazeera.com. Victimele pe care le vedem sunt civili, nu luptători Hamas, potrivit sursei precizate. Medicii ne spun că, de îndată ce vor rămâne fără provizii şi combustibil, vor trebui să închidă complet operaţiunile, nu mai pot face nimic altceva, menţionează sursa citată. Ei spun că, dacă ajutoarele intră în Fâşia Gaza prin intermediul organizaţiilor umanitare internaţionale, atunci nu vor putea ajuta niciuna dintre victime. Este la fel de simplu ca şi în Gaza, informează aljazeera.com.

Actualizare - Aproape 800 de persoane au murit în raidurile israeliene din Gaza şi 4.100 au fost rănite

Ministerul Sănătăţii Hamas a anunţat marţi la mijlocul zilei că 788 de persoane au murit în raidurile israeliene în Gaza şi 4.100 au fost rănite, conform Ynetnews.ro.

Actualizare - ONU: Asediul total asupra Fâşiei Gaza contravine dreptului internaţional umanitar

Asediul total asupra Fâşiei Gaza, anunţat luni de ministrul israelian al Apărării, contravine dreptului internaţional umanitar, a transmis marţi ONU, potrivit AFP.

"Impunerea de asedii care pun în pericol viaţa civililor prin privarea lor de bunuri esenţiale pentru supravieţuire este interzisă de dreptul internaţional umanitar", a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, citat într-un comunicat.

Biroul Înaltului Comisar aminteşte, de la Geneva, că "orice restricţie privind circulaţia persoanelor şi a bunurilor în scopul punerii în aplicare a unui asediu trebuie să fie justificată de o necesitate militară, în caz contrar putând constitui o pedeapsă colectivă".

Volker Turk s-a declarat "profund şocat şi indignat de acuzaţiile privind execuţiile sumare ale civililor şi, în unele cazuri, masacrele oribile comise de membrii grupurilor armate palestiniene".

El a cerut acestor grupuri să "elibereze imediat şi necondiţionat toţi civilii capturaţi şi încă reţinuţi".

"Luarea de ostatici este interzisă de dreptul internaţional", a subliniat el.

El a mai spus că, potrivit informaţiilor pe care le are la dispoziţie biroul său, bombardarea Fâşiei Gaza de către forţele armate israeliene a provocat "victime civile".

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a anunţat luni impunerea unui "asediu total" asupra Fâşiei Gaza, în a treia zi a ofensivei lansate împotriva Israelului de pe teritoriul palestinian de mişcarea islamistă Hamas.

"Fără electricitate, fără apă, fără gaz", a spus Gallant.

---

Actualizare - Patru cetăţeni francezi au murit în atacurile Hamas din Israel, iar 13 sunt daţi dispăruţi

Franţa deplânge moartea tragică a încă doi cetăţeni francezi, ceea ce ridică la patru numărul victimelor franceze ale atacurilor teroriste comise de Hamas împotriva Israelului, a anunţat marţi Ministerul de Externe de la Paris, relatează Le Figaro.

"Transmitem condoleanţe familiilor lor şi suntem în contact cu familiile şi cu autorităţile israeliene pentru a le oferi tot sprijinul nostru în această încercare", se precizează în comunicatul Quai d'Orsay.

Acesta adaugă: "Nu avem nicio veste despre treisprezece compatrioţi a căror situaţie este considerată foarte îngrijorătoare, unii dintre ei fiind foarte probabil răpiţi".

---

Actualizare - Danemarca suspendă ajutorul pentru dezvoltare destinat palestinienilor

Danemarca a oprit temporar ajutorul pentru dezvoltare alocat palestinienilor, în urma unui atac surpriză al militanţilor Hamas asupra Israelului în weekend, a informat marţi agenţia de presă Ritzau, conform Reuters.

---

Actualizare - Mai mulţi studenţi de la Harvard învinuiesc Israelul pentru război

O coaliţie formată din 34 de organizaţii de studenţi de la Universitatea Harvard a emis o declaraţie în sprijinul palestinienilor, conform Al-Jazeera.

Cu toate acestea, această mişcare a provocat indignare printre foştii elevi eminenţi ai universităţii.

Studenţii au afirmat că "consideră regimul israelian responsabil în întregime pentru toate violenţele în curs desfăşurate" între palestinieni şi israelieni, în urma decadelor de ocupaţie, adăugând că "regimul de apartheid este singurul de vină".

Organizaţiile care au semnat scrisoarea includ grupuri de sprijin musulman şi palestinian, precum şi Grupul Harvard Jews for Liberation şi Organizaţia African American Resistance.

Luni, foşti elevi eminenţi au denunţat declaraţia şi au îndemnat universitatea să ia măsuri.

---

Actualizare - ONU condamnă blocada pe care Israelul a impus-o în Fâşia Gaza

Secretarul General al ONU afirmă că este "profund îngrijorat" de decizia Israelului de a impune un blocadă totală asupra Fâşiei Gaza, ceea ce va agrava şi mai mult situaţia deja gravă, potrivit Al-Jazeera.

El mai afirmă că acest ultim conflict nu a apărut din neant, ci dintr-o ocupaţie care durează de decenii, fără perspectiva unui sfârşit.

---

Actualizare - 1.500 de cadavre ale militanţilor Hamas au fost găsite pe teritoriul israelian, potrivit armatei israeliene

Armata israeliană a declarat în această dimineaţă că au fost găsite în jurul a 1500 de cadavre ale militanţilor Hamas pe teritoriul israelian, potrivit Associated Press.

Forţele armate israeliene au dat asigurări, marţi, că armata a recâştigat în mare parte controlul asupra sudului ţării şi a "restabilit controlul total" asupra frontierei în cea de-a patra zi de lupte, după un atac surpriză fără precedent al militanţilor din Gaza.

Purtătorul de cuvânt Richard Hecht a declarat că niciun luptător Hamas nu a trecut în Israel începând de luni seară, deşi infiltrările ar putea fi încă posibile.

Israelul a raportat anterior 900 de soldaţi şi civili ucişi, iar autorităţile palestiniene au raportat aproximativ 700 de morţi în Gaza şi Cisiordania.

---

Actualizare - Spania, în dezacord cu decizia Bruxelles-ului de suspendare a ajutorului UE pentru palestinieni

Guvernul de stânga spaniol şi-a exprimat luni ''disconfortul'' şi ''dezacordul'' în urma deciziei anunţate de Comisia Europeană de suspendare a ajutorului UE pentru palestinieni după atacul Hamas...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Hamas ameninţă că va ucide ostatici ca răspuns la raidurile israeliene

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a ameninţat luni seara că va ucide ostaticii israelieni în Gaza ca reacţie la raidurile israeliene asupra enclavei palestiniene, relatează AFP, conform Agerpres.

"De fiecare dată când oamenii noştri vor fi luaţi ţină fără avertisment, aceasta va avea ca rezultat execuţia unuia dintre ostaticii civili", a indicat braţul armat al Hamas, Brigăzile Al-Qassam, într-un comunicat.

"Nicio negociere" nu este posibilă în acest moment cu Israelul atât timp cât continuă ostilităţile, a declarat, de asemenea, un responsabil al mişcării palestiniene Hamas, cu sediul la Doha.

"Operaţiunea militară continuă, iar rezistenţa, condusă de Brigăzile Al-Qassam, continuă să apere drepturile poporului nostru, aşa că în prezent nu este posibilă nicio negociere asupra problemei prizonierilor sau a altora" cu Israelul, a declarat Hossam Badran, membru al biroului politic al Hamas în capitala Qatarului.

---

Actualizare - Erdogan avertizează Israelul împotriva unui atac ''la întâmplare'' în Fâşia Gaza

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat luni Israelul împotriva unui atac "la întâmplare" asupra civililor din Gaza în războiul împotriva Hamas...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Ambasada Rusiei la Tel Aviv: Un cetăţean rus a fost ucis în ofensiva Hamas în Israel

Cel puţin un cetăţean rus a fost ucis în ofensiva lansată sâmbătă împotriva Israelului de gruparea palestiniană Hamas, iar alţi patru sunt daţi dispăruţi, a anunţat luni ambasada rusă din Tel Aviv, citată de agenţiile de presă ruse, relatează Agerpres.

"Potrivit informaţiilor primite din partea israeliană, un cetăţean al Federaţiei Ruse este considerat mort", a indicat ambasada rusă, afirmând că este "în curs de clarificare a tuturor circumstanţelor" acestui deces.

De asemenea, ambasada a raportat dispăruţi patru cetăţeni ruşi, ale căror nume apar "pe listele persoanelor dispărute furnizate de partea israeliană", şi alţi nouă ruşi prezenţi în Israel cu care deocamdată nu s-a putut lua legătura.

"Facem tot posibilul pentru a-i localiza pe cetăţenii dispăruţi", a spus ambasada, citată de agenţia de presă Ria Novosti.

Israelul are o comunitate importantă din Rusia şi din alte ţări din fosta URSS.

---

Actualizare - Armata israeliană anunţă că a bombardat peste 2.400 de ţinte în Fâşia Gaza

Armata israeliană anunţă că a bombardat peste 1.200 de ţinte în weekend, în Fâşia Gaza, şi alte 1.200 de ţinte luni, "instalaţii de depozitare şi de producţie de armament, centre de comandament şi de control, lansatoare de rachete", conform News.ro.

"Aviaţia israeliană desfăşoară una dintre cele mai mari operaţiuni de atacuri aeriene desfăşurate vreodată împotriva Hamas în Fâşia Gaza. Hamasul a declanşat un război. Noi restabilim securitatea în ţara noastră", anunţă pe X armata israeliană.

---

Actualizare - Turnul Eiffel va fi iluminat în culorile drapelului israelian

Turnul Eiffel, monument emblematic al Parisului, va fi iluminat în culorile drapelului israelian, a anunţat primarul capitalei Franţei, în timp ce reprezentanţi ai comunităţii evreieşti din Franţa, îngrijoraţi pentru securitatea lor, urmau să fie primiţi luni după-amiaza la Ministerul de Interne, conform Agerpres.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, şi-a exprimat pe reţeaua X "sprijinul deplin pentru poporul Israelului care-şi plânge morţii şi care se confruntă şi astăzi cu un atac terorist al Hamas".

În semn de "solidaritate", Turnul Eiffel va fi iluminat luni seara în culorile drapelului israelian - albastru şi alb - cu Steaua lui David în şase colţuri.

---

Actualizare - Forţele ONU de menţinere a păcii fac apel la reţinere în sudul Libanului

Forţele Interimare ale Naţiunilor Unite în sudul Libanului (UNIFIL) au făcut apel la reţinere maximă la graniţa libaneză cu Israelul în urma escaladării masive a violenţelor dintre palestinieni şi Israel, relatează Agerpres.

"Forţele de menţinere a păcii UNIFIL au sesizat explozii lângă Al-Boustan în sud-vestul Libanului", se arată într-un comunicat al UNIFIL.

Acesta a adăugat că comandantul UNIFIL este în contact cu părţile implicate,"cerându-le să exercite reţinere maximă (...) pentru a preveni o escaladare şi pierderi de vieţi omeneşti".

O sursă de securitate libaneză din sudul Libanului a indicat că în jur de 45 de obuze israeliene au căzut la marginea satului Dhayra, în regiunea Tyr.

Atacul cu obuze a fost în represalii la o tentativă de infiltrare a trei suspecţi palestinieni în Israel din sudul Libanului.

Mişcarea pro-iraniană Hezbollah din Liban a negat orice legătură, spunând: "Nu suntem implicaţi într-o astfel de ciocnire".

Armata israeliană a declarat luni că a împuşcat "un număr de suspecţi înarmaţi" care au intrat în Israel din statul vecin Liban.

---

Actualizare - Hamas refuză orice negociere cu Israelul

"Nicio negociere" nu este posibilă în acest moment cu Israelul atât timp cât continuă ostilităţile, a declarat luni un responsabil al mişcării palestiniene Hamas, cu sediul la Doha, relatează Agerpres.

"Operaţiunea militară continuă, iar rezistenţa, condusă de Brigăzile Al-Qassam (braţul armat al Hamas), continuă să apere drepturile poporului nostru, aşa că în prezent nu este posibilă nicio negociere asupra problemei prizonierilor sau a altora" cu Israelul, a declarat Hossam Badran, membru al biroului politic al Hamas în capitala Qatarului.

"Misiunea noastră acum este să facem tot posibilul pentru a preveni ca ocupaţia să continue să comită masacre împotriva poporului nostru în Gaza, vizând în mod direct casele civililor", a adăugat el.

---

Actualizare - Netanyahu afirmă că răspunsul Israelului la atacurile Hamas ''va schimba Orientul Mijlociu''

Răspunsul Israelului la atacurile lansate de gruparea militantă islamistă Hamas "va schimba Orientul Mijlociu", a declarat luni premierul israelian Benjamin Netanyahu...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Uniunea Europeană suspendă ajutorul pentru dezvoltare către palestinieni

Uniunea Europeană a suspendat toate plăţile ajutorului său pentru dezvoltare către palestinieni şi a decis să îşi reevalueze toate programele în derulare, a anunţat luni comisarul european Oliver Varhelyi...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Lavrov: "Crearea unui stat palestinian este cea mai credibilă soluţie în războiul dintre Hamas şi Israel"

Crearea unui stat palestinian este "cea mai credibilă" soluţie la războiul dintre Israel şi Hamas, a declarat Moscova, avertizând asupra unui risc "ridicat" de intrare în conflict a unor "terţe forţe"...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Ministerul francez de Externe anunţă că încă un cetăţean a fost ucis în atacurile Hamas din Israel

Ministerul francez de Externe anunţă că un al doilea cetăţean francez a fost ucis în atacuri ale mişcării palestiniene Hamas în Israel, conform News.ro.

"Franţa deplânge moartea tragică a unui al doilea cetăţean francez, victimă a atacurilor teroriste ale Hams împotriva Israelului", anunţă o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei franceze, Anne-Claire Legendre.

"Urmărim demersurile întreprinse în vederea clarificării situaţiei cetăţenilor noştri nelocalizaţi", anunţă ea.

Pe de altă parte, peste zece britanici au fost ucişi sau sunt daţi dispăruţi în aceste confruntări, declară pentru BBC o sursă oficială britanică.

"Prezentăm cele mai sincere condoleanţe victimelor familiilor tuturor persoanelor afectate şi le urăm însănătoşire grabmică răniţilor. Continuăm să urmărim situaţia îndeaproape şi rămânem în contact cu partenerii noştri israelieni şi autorităţile locale", a anunţat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Consiliuljui Naţional american de Securitate (NSC).

---

Actualizare - Nouă cetăţeni americani au fost ucişi în războiul dintre Israel şi Hamas

Nouă cetăţeni americani se numără printre cei care au murit în conflictul Israelului cu Hamas, a anunţat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate din SUA, relatează Digi24.

"În acest moment, putem confirma moartea a nouă cetăţeni americani. Transmitem cele mai profunde condoleanţe victimelor şi familiilor tuturor celor afectaţi şi le dorim celor răniţi însănătoşire grabnică. Continuăm să monitorizăm îndeaproape situaţia şi rămânem în contact cu partenerii noştri israelieni, în special cu autorităţile locale", a declarat purtătorul de cuvânt.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matt Miller, a confirmat această raportare, declarând pentru CNN: "Suntem în contact strâns cu guvernul Israelului, deoarece continuă să desfăşoare operaţiuni de securitate pentru a localiza cetăţenii americani dispăruţi şi suntem, desigur, în contact strâns cu familiile acestor nouă americani decedaţi şi le oferim orice asistenţă consulară pe care o putem oferi".

---

Actualizare - Armata israeliană afirmă că a ucis bărbaţi înarmaţi care se infiltraseră din Liban

Soldaţi israelieni susţinuţi de elicoptere au ucis luni cel puţin doi bărbaţi înarmaţi care au trecut graniţa dinspre Liban, a declarat armata, într-un indiciu al deschiderii unui posibil nou front în timp ce forţele israeliene se luptă cu militanţii palestinieni Hamas în Gaza, relatează Reuters.

Bombardamente de artilerie şi focuri de armă au fost auzite la graniţa sudică a Libanului cu Israelul, în apropiere de oraşul Dhayra, a declarat un corespondent al televiziunii Al-Manar a Hezbollah într-o postare pe reţelele sociale.

O sursă de securitate şi o sursă locală au declarat că un grup de bărbaţi s-a apropiat de graniţă, iar unul dintre ei a tras asupra unui post de observare israelian.

Într-un comunicat, armata israeliană a declarat că soldaţii săi "au ucis un număr de suspecţi înarmaţi care s-au infiltrat pe teritoriul israelian dinspre teritoriul libanez", dar nu a dat detalii cu privire la numărul acestora. Elicoptere militare "lovesc în prezent în zonă", a adăugat comunicatul.

Radioul armatei israeliene a precizat că locul de desfăşurare a operaţiunii este în apropiere de Adamit, vizavi de oraşele libaneze de frontieră Aalma El Chaeb şi Zahajra.

Un purtător de cuvânt al misiunii de menţinere a păcii a ONU din Liban a declarat că forţa este la curent cu un incident la graniţa sudică, dar nu avea mai multe detalii. Armata libaneză nu a făcut niciun comentariu imediat.

Un oficial Hezbollah a declarat că grupul nu a organizat nicio operaţiune în Israel. Oficiali din partea Hamas şi Jihadul Islamic palestinian au negat, de asemenea, implicarea.

---

Actualizare - Zelenski compară atrocităţile comise de Hamas în Israel cu cele ale forţelor ruse în suburbiile Kievului

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a comparat luni atrocităţile comise în weekend de teroriştii Hamas în Israel cu cele ale forţelor ruse în suburbiile Kievului anul trecut, într-un discurs rostit prin teleconferinţă la cea de-a 69-a reuniune a Adunării Parlamentare a NATO ce se desfăşoară la Copenhaga, conform Agerpres.

El şi-a reiterat condamnarea atacului pe scară largă întreprins de mişcarea fundamentalistă palestiniană Hamas împotriva Israelului, acuzând gruparea de etalarea atrocităţilor comise de luptătorii săi.

"Nimeni nu poate uita vreodată ceea ce au făcut teroriştii în Israel. Mii de rachete împotriva unor oraşe paşnice, împuşcarea oamenilor în maşini pe drum - bărbaţi, femei, copii -, nimeni nu a fost cruţat", a afirmat preşedintele ucrainean, în faţa delegaţilor Alianţei Nord-Atlantice formate din 31 de state.

"Teroriştii înşişi au arătat lumii imagini cu atrocităţile lor şi erau mândri de ceea ce au făcut", a declarat Volodimir Zelenski, născut din părinţi evrei.

Zelenski a făcut o comparaţie între atrocităţile comise de Hamas în Israel şi cele de care sunt acuzate trupele ruse în suburbiile Kievului, în special la Bucea, în primele săptămâni ale invaziei ruse declanşate de Moscova la 24 februarie 2022.

A fost acelaşi rău, a spus preşedintele ucrainean: "Şi singura diferenţă e că acolo este o organizaţie teroristă care a atacat Israelul, iar aici este un stat terorist care a atacat Ucraina".

În acelaşi timp, Iranul nu poate pretinde că nu are nimic de-a face cu evenimentele din Ucraina şi Israel, a adăugat el, făcând apel la ţările din întreaga lume să lucreze împreună şi intens pentru a apăra vieţile oamenilor şi dreptul internaţional.

"Nu trebuie să dăm terorii nici măcar o şansă", a pledat Zelenski, care a asigurat duminică Israelul de solidaritatea Ucrainei în lupta împotriva Hamas într-o convorbire telefonică cu liderul israelian Benjamin Netanyahu.

---

Actualizare - Qatarul încearcă să negocieze eliberarea femeilor şi copiilor israelieni răpiţi de Hamas

Mediatori din Qatar au purtat convorbiri telefonice urgente cu oficiali ai Hamas în încercarea de a negocia eliberarea femeilor şi copiilor israelieni răpiţi de gruparea militantă şi ţinuţi ostatici în Gaza, în schimbul eliberării a 36 de femei şi copii palestinieni din închisorile din Israel...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Sergei Lavrov îndeamnă Israelul şi Palestina la negocieri

Ministrul de Externe al Rusiei, Sergei Lavrov, afirmă că discuţiile bilaterale şi negocierile între Israel şi Palestina sunt singura cale către aplanarea conflictului, potrivit Al-Jazeera.

TASS a citat declaraţia lui Lavrov, în care el a spus că este necesar să se acorde "atenţie specială motivelor pentru care nu a fost posibilă rezolvarea problemei palestiniene de decenii".

---

Actualizare - Ministerul Turismului din Israel anunţă că niciun turist străin nu a fost rănit în urma atacurilor

Aproape 130.000 de turişti străini se află în Israel şi niciunul dintre aceştia nu a fost rănit în urma atacurilor, conform unui comunicat de presă al Ministerului Turismului. Aeroportul Ben Gurion este deschis şi funcţionează, dar punctul de trecere al frontierei Allenby Bridge (trecerea terestră din Iordania în Israel) va fi închis pentru următoarele 24 de ore...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Un român cu dublă cetăţenie a murit în atacurile din Israel

Un român care avea şi cetăţenia israeliană a murit în urma atacurilor din Israel. El a servit în Forţele de Apărare ale Israelului, relatează News.ro.

Anunţul a fost făcut de către oficialii Ministerului Afecerilor Externe.

"Profund întristaţi de pierderea unui cetăţean cu dublă cetăţenie, română şi israeliană, care a servit în Forţele de Apărare ale Israelului", este anunţul MAE.

Oficialii instituţiei au transmis condoleanţe familiei şi au reiterat sprijinul pentru Israel.

"Sincere condoleanţe familiei victimei. Suntem solidari cu Israelul în aceste momente dificile. România condamnă cu fermitate atacurile continue asupra populaţiei din Israel", a mai transmis MAE, într-un tweet.

---

Actualizare - Peste 2.300 de răniţi în urma atacurilor Hamas în Israel

Ambasada Israelului în România a transmis, luni, ultimul bilanţ oficial al celor răniţi în urma atacurilor Hamas. Peste 2.300 de persoane au fost rănite, 22 de persoane fiind în stare critică...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Israelul a mobilizat 300.000 de soldaţi în lupta împotriva Hamas

Israel a mobilizat un număr record de 300.000 de rezervişti pentru a contracara atacul orchestrat de Hamas pe multiple fronturi din Gaza şi pentru a trece la... Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Israelul impune un ''asediu total'' asupra Fâşiei Gaza

Ministrul apărării israelian Yoav Gallant a anunţat luni impunerea unui "asediu total" asupra Fâşiei Gaza, în cea de a treia zi a ofensivei declanşate împotriva Israelului de mişcarea islamistă Hamas, relatează Agerpres.

"Impunem un asediu complet asupra Gaza", a declarat Gallant într-o înregistrare video transmisă de serviciile sale.

"Fără electricitate, fără apă, fără gaz", a adăugat el.

Circa 2,3 milioane de palestinieni trăiesc în Fâşia Gaza, un teritoriu dens populat şi măcinat de sărăcie, aflat sub blocadă israeliană din 2007.

---

Actualizare - Austria suspendă ajutoarele pentru palestinieni după atacul comis de Hamas

Austria suspendă ajutoarele acordate palestinienilor în urma atacului orchestrat de grupul islamist Hamas asupra Israelului, a declarat luni ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, potrivit The Hindu.

Austria, care este neutră, a adoptat una dintre cele mai pro-israeliene poziţii în Uniunea Europeană în ultimii ani. Drapelul israelian a fost înălţat deasupra Cancelariei şi a Ministerului de Externe după atacul Hamas lansat sâmbătă din Fâşia Gaza.

---

Actualizare - Banca Israelului va vinde 30 de miliarde de dolari în valută pentru a stabiliza şechelul

Banca Israelului a anunţat luni că va vinde până la 30 de miliarde de dolari în valută străină pe piaţa liberă pentru a menţine stabilitatea shekelului în timpul... Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Ministrul libanez de Externe: "Guvernul a obţinut asigurări că Hezbollah nu va interveni în Israel dacă nu vor fi provocaţi"

Ministrul de Externe al Libanului, Abdallah Rashid Bouhabib, a declarat că guvernul său a primit asigurări din partea Hezbollah că acesta nu va interveni în conflict, potrivit Haaretz.

Bouhabib a vorbit cu ziarul Al-Sharq al-Awast sâmbătă, înainte ca Hezbollah să anunţe că a atacat poziţiile israeliene în zona Muntele Dov duminică dimineaţa.

Potrivit lui Bouhabib, Hezbollah s-a angajat să nu intervină decât în cazul în care "Israelul intimidează şi hărţuieşte Libanul".

---

Actualizare - FMI monitorizează îndeaproape evenimentele din Israel şi Gaza

Fondul Monetar Internaţional (FMI) monitorizează îndeaproape evenimentele din Israel şi Gaza şi a spus că este prea devreme pentru a evalua impactul economic al acestora... Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Israelul încă nu deţine controlul deplin de-a lungul frontierei cu Gaza

Israelul nu deţine controlul deplin al teritoriului său de-a lungul graniţei cu Gaza, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene pentru CNN, în timp ce luni dimineaţă armata israeliană a spus că... Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Polonia şi Ungaria au început să-şi evacueze cetăţenii din Israel

Polonia şi Ungaria au început să-şi evacueze cetăţenii din Israel, după ce sâmbătă această ţară a devenit ţinta unui atac masiv lansat de mişcarea islamistă palestiniană Hamas... Citeşte mai mult...

---

Actualizare - 700 de israelieni ucişi şi alţi 2300 răniţi în luptele cu Hamas

Pe măsură ce războiul cu Hamas intră în a treia zi, armata israeliană încă luptă cu terorişti în localităţile israeliene de-a lungul frontierei cu Gaza, potrivit publicaţiei Haaretz.

Conform sursei citate, cel puţin 700 de israelieni au fost ucişi şi aproape 2.400 au fost răniţi încă de la invazia surpriză a Hamas în dimineaţa de sâmbătă. În Gaza, palestinienii raportează 436 de morţi şi 2.270 de răniţi.

---

Actualizare - Forţele israeliene au lovit 426 de ţinte în Gaza

Avioanele de luptă israeliene au continuat, duminică dimineaţă, să lovească Gaza, în timp ce Forţele de Apărare ale Israelului au evacuat, peste noapte, rezidenţii israelieni din zona Fâşiei Gaza. În prezent, artileria israeliană loveşte o zonă din Liban, ca răspuns la "tiruri" din această regiune, informează news.ro.

Forţele israeliene au lovit 426 de ţinte din Gaza, inclusiv 10 turnuri folosite de Hamas, a declarat, duminică, într-un briefing, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului Daniel Hagari.

Zeci de mii de soldaţi israelieni acţionează pe teren în zona Fâşiei Gaza, a adăugat Hagari.

Un jurnalist CNN din Gaza a afirmat că au fost lovite clădirile Al Watan şi Al Aklouk, din centrul oraşului Gaza.

Conexiunea la internet continuă să fie parţial întreruptă şi alimentarea cu electricitate a fost oprită de sâmbătă.

Sunetul avioanelor de luptă şi al exploziilor a continuat pe parcursul nopţii, iar mirosul de praf de puşcă a umplut aerul, a spus jurnalistul CNN.

Forţele de Apărare ale Israelului au publicat filmări care arată o lovitură asupra unei clădiri cu mai multe etaje din oraş.

Atacul a vizat "ţinte militare Hamas situate în clădiri cu mai multe etaje din Fâşia Gaza", au afirmat Forţele de Apărare ale Israelului.

---

Actualizare - Benjamin Netanyahu: "Vom transforma Fâşia Gaza într-o insulă a deşertului"

"Vom transforma Fâşia Gaza într-o insulă a deşertului" a declarat Netanyahu. Acesta a continuat: "pentru cetăţenii din Gaza, am un îndemn: trebuie să plecaţi acum!".

---

Actualizare - Bilanţul israelian al atacului Hamas a crescut la peste 250 de morţi şi 1.500 de răniţi

Bilanţul victimelor atacului masiv al grupării teroriste Hamas asupra Israelului se ridică la peste 250 de morţi, anunţă presa israeliană, citând oficiali medicali.

De asemenea, cel puţin 1.500 de persoane au fost rănite, multe dintre ele grav, potrivit Jerusalem Post.

Este de aşteptat însă ca bilanţul să continue să crească.

De asemenea, zeci de civili, precum şi soldaţi israelieni au fost răpiţi şi aduşi în Gaza. Forţele armate israeliene au confirmat că soldaţi şi civili au fost luaţi ostatici, dar nu a precizat numărul acestora.

---

Actualizare - Forţele de Apărare ale Israelului afirmă că plănuiesc să închidă graniţa

Forţele de Apărare ale Israelului au plănuit un răspuns agresiv împotriva Hamas, potrivit unui purtător de cuvânt, citat de CNN.

Lt. col. Jonathan Conricus, purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului, a declarat pentru CNN că "multe sute", posibil chiar o mie de luptători Hamas au fost implicaţi în atacurile surpriză de sâmbătă.

Duminică, la ora locală 4.15, Conricus a afirmat: "Încă luptăm, eliberând ultimele case şi locaţii şi comunităţi şi baze".

"Să sperăm că în zori vom putea să declarăm că am restaurat, în sfârşit, suveranitatea şi ordinea în Israel. Dar nu am reuşit încă acest lucru. Şi asta va fi prioritatea noastră numărul unu", a spus Conricus.

"Apoi vom închide graniţa şi ne vom asigura că nu mai vin alţi terorişti", a adăugat el. "Şi apoi vom începe să ne concentrăm pe a lovi Hamas cum nu am mai făcut-o niciodată", a mai spus acesta.

---

Actualizare - Netanyahu: "începe un război lung şi dificil"

Cabinetul politic şi de securitate al Israelului s-a reunit, sâmbătă seară, pentru a stabili răspunsul ţării la atacurile surpriză ale Hamas.

"Începem un război lung şi dificil. Războiul ne-a fost impus de un atac sângeros al Hamas", a afirmat premierul israelian Benjamin Netanyahu.

"Prima fază se termină în aceste ore cu distrugerea majorităţii forţelor inamice care au intrat pe teritoriul nostru. În acelaşi timp, am început formaţia ofensivă şi ea va continua fără rezerve şi fără pauză până când obiectivele sunt atinse", a spus Netanyahu.

Israelul are ca scop să "nege abilitatea şi dorinţa (Hamas) de a ameninţa şi a face rău cetăţenilor Israelului pentru mulţi ani de acum înainte", se arată în declaraţie.

"Vom restabili securitatea pentru cetăţenii Israelului şi vom câştiga", a adăugat Netanyahu. "Printre deciziile luate de cabinet se numără oprirea furnizării de electricitate, combustibil şi mărfuri".

---

Actualizare - Hamas afirmă că 256 de palestinieni au fost ucişi în Gaza

Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, condus de Hamas, afirmă că 256 de palestinieni au fost ucişi şi alţi 1.788 au fost răniţi în Fâşia Gaza.

Se pare că cei mai mulţi dintre aceştia au fost ucişi în Fâşia Gaza ca urmare a loviturilor de represalii ale Israelului.

IDF a declarat că a ucis sute de terorişti palestinieni în Israel şi în loviturile din Gaza.

---

Actualizare - Ministrul iranian de Externe: "Iron Dome a fost un dom de paie deasupra unui castel de nisip"

Ministerul iranian de Externe a declarat că atacurile lansate sâmbătă de aliatul său Hamas asupra Israelului sunt o dovadă a creşterii încrederii pe care o au palestinienii în legătură cu şansele pe care... Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Joe Biden a discutat la telefon cu Netanyahu pentru a-l asigura de sprijinul SUA

Preşedintele american Joe Biden a asigurat sâmbătă că Statele Unite sunt gata să ofere Israelului "toate mijloacele de sprijin adecvate" în urma atacului mişcării palestiniene islamiste Hamas, avertizând totodată... Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Ministrul israelian al Energiei a ordonat întreruperea alimentării cu energie electrică în Fâşia Gaza

Ministrul Energiei din Israel, Israel Katz, a declarat într-un comunicat că a dat instrucţiuni companiei de electricitate de stat să oprească furnizarea de energie către Fâşia Gaza, potrivit Al-Jazeera.

"Am semnat o ordine prin care am instruit Compania Electrică din Israel să oprească furnizarea de electricitate către Gaza", a spus el.

În Gaza există o centrală electrică în funcţiune, dar aceasta depinde în mare măsură de energia furnizată de Israel şi se confruntă cu întreruperi regulate de ani de zile.

---

Actualizare - Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU duminică

O reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la situaţia din Orientul Mijlociu şi problema palestiniană va avea loc duminică, în urma violenţelor dintre Israel şi Hamas, a anunţat sâmbătă Organizaţia Naţiunilor Unite, potrivit Agerpres.

La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat sâmbătă comunitatea internaţională la "eforturi diplomatice pentru a evita o extindere a conflagraţiei" dintre Israel şi mişcarea Hamas.

---

Actualizare - Brazilia va convoca o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

Ministerul de Externe al Braziliei a anunţat sâmbătă că va convoca o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, în urma celui mai amplu atac asupra Israelului din ultimii ani, lansat de... Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Klaus Iohannis: "Acest atac terorist asupra Israelului are un potenţial foarte toxic"

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, sâmbătă, în Portigalia, că atacul terorist din Israel are un potenţial foarte toxic, pentru că are potenţialul de a destabiliza foarte mult situaţia din... Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Presa palestiniană:

- Avioane de război israeliene au lovit o clădire rezidenţială în oraşul Gaza

Avioanele de război israeliene au lansat un atac aerian în această seară asupra unei clădiri rezidenţiale din cartierul Al-Nasr din oraşul Gaza. Conform rapoartelor de la faţa locului, clădirea a fost complet distrusă, însă nu au fost raportate imediat victime în urma atacului israelian.

- Un palestinian a fost ucis şi alţi câţiva au fost răniţi în urma atacurilor aeriene israeliene asupra cartierului Shejaeya

Avioanele de război israeliene au efectuat o serie de atacuri aeriene în această seară asupra cartierului Al-Shejaeya situat la est de oraşul Gaza, ucigând cel puţin un palestinian şi rănind mulţi alţii, unii dintre ei grav.

- Avioane de luptă israeliene au atacat ţinte în Beit Lahiya

Avioanele de război israeliene au efectuat astăzi atacuri aeriene vizând o suprafaţă agricolă şi un zonă a oraşului Beit Lahiya, situat în nordul Fâşiei Gaza, conform surselor locale. Nu au fost raportate victime.

---

Actualizare - Presa israeliană:

- Cel puţin 40 de morţi şi peste 700 de răniţi în atacul devastator al Hamas

Cel puţin 40 de persoane au fost ucise şi 740 rănite de la începutul atacului masiv al grupării teroriste Hamas, relatează presa israeliană.

- Forţele aeriene israeliene efectuează raiduri asupra trupelor Hamas pe teritoriul israelian.

- Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, afirmă că Pentagonul va lucra pentru a se asigura că Israelul "dispune de ceea ce are nevoie pentru a se apăra".

- Schimburi de focuri în apropierea staţiei de poliţie din oraşul de sud Sderot.

- Emiratele Arabe Unite fac apel la încetarea imediată a focului

Emiratele Arabe Unite (EAU) au cerut Israelului şi palestinienilor sâmbătă să prevină escaladarea violenţelor şi să protejeze siguranţa civililor, a relatat agenţia oficială de ştiri, citând Ministerul Afacerilor Externe al EAU.

"EAU solicită exercitarea de reţinere maximă şi încetarea imediată a focului pentru a evita repercusiuni grave", a declarat ministerul într-un comunicat, conform raportului.

- Opinia generală a cetăţenilor israelieni este că armata israeliană va fi victorioasă în cel mult o zi.

Întrebat la telefon cum de au fost luaţi prin surprindere de atacul Hamas, un locuitor al Haifei a început să strige: "Au dormit toţi! Toată lumea dormea! Şi armata şi serviciile secrete şi toţi cetăţenii!".

---

Actualizare - Israelul afirmă că a atacat 17 complexe militare ale Hamas

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că au atacat până în prezent 17 complexe militare şi patru sedii operaţionale ale Hamas, într-o postare pe reţelele de socializare... Citeşte mai multe...

---

Actualizare - Preşedintele palestinian ordonă forţelor de securitate să "protejeze palestinienii de pretutindeni"

Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, afirmă că a ordonat forţelor de securitate ale Autorităţii Palestiniene "să protejeze palestinienii de pretutindeni"... Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Şeful poliţiei israeliene: "Ne mutăm dintr-o zonă de război în alta"

Şeful poliţiei din Israel, Kobi Shabtai, a declarat că poliţia gestionează mai multe zone de război împreună cu IDF şi cu unităţi speciale şi toate forţele suplimentare care au fost trimise către Fâşia Gaza, potrivit publicaţiei israeliene Haaretz.

Acesta a declarat: "Ştim despre civili care sunt blocaţi în tot felul de locuri. Facem un apel la toţi cetăţenii să rămână în casele lor. Vom ajunge la toţi în cele din urmă. Ne deplasăm de la o zonă de război la alta. Au fost ucişi destui terorişti în diferite zone. Din nefericire, sunt şi victime din rândul forţelor noastre şi civili care erau în apropiere. Fac un apel către public să dea dovadă de reţinere şi răbdare şi să rămână în adăpostul caselor."

---

Actualizare - Erdogan îi îndeamnă pe israelieni şi palestinieni să acţioneze rezonabil

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a îndemnat sâmbătă pe israelieni şi palestinieni să "acţioneze în mod rezonabil" şi să evite o escaladare a violenţelor, în urma atacurilor lansate... Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Netanyahu: "Suntem în război şi vom câştiga"

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a făcut primele declaraţii de la începutul atacului Hamas din această dimineaţă, conform Al-Jazeera.

"Suntem în război şi vom câştiga. Inamicul va plăti un preţ pe care nici nu şi l-a imaginat vreodată" a declarat Netanyahu.

---

Actualizare - Israelul anunţă că zeci de avioane de luptă efectuează atacuri în Fâşia Gaza

Armata israeliană anunţă că zeci de avioane de luptă efectuează atacuri asupra ţintelor Hamas din Fâşia Gaza, potrivit Al-Jazeera.

---

Actualizare - SUA monitorizează cu atenţie situaţia din Israel

Ambasada SUA în Israel declară că "monitorizează cu atenţie" situaţia de securitate din Israel după atacurile cu rachete şi infiltrarea luptătorilor Hamas din Gaza, potrivit Al-Jazeera.

"Se recomandă cetăţenilor americani să rămână vigilenţi şi să ia măsuri adecvate pentru a-şi creşte gradul de conştientizare a securităţii, deoarece incidente de securitate, inclusiv atacuri cu mortiere şi rachete, au loc adesea fără avertisment", se arată în declaraţia ambasadei.

De asemenea, se menţionează că personalul ambasadei SUA se află în prezent în adăpost.

Personalul guvernamental american continuă să aibă interdicţie de călătorie în Fâşia Gaza şi în zonele aflate la 11 kilometri (7 mile) de Gaza, se arată în declaraţie.

---

Actualizare - Israelul a închis aeroporturile din sudul şi centrul ţării

Aeroporturile locale din centrul şi sudul Israelului au fost închise pentru utilizare comercială şi recreativă, conform ziarului Yedioth Ahronoth.

Aeroportul Ben Gurion va rămâne operaţional şi va acţiona conform instrucţiunilor şi ghidurilor de securitate.

---

Grupul islamist palestinian Hamas a lansat cea mai mare atac la adresa Israelului din ultimii ani, în această dimineaţă, într-un asalt surpriză care a inclus infiltrarea de trupe în mai multe oraşe israeliene şi un puternic bombardament cu rachete lansate din Fâşia Gaza, potrivit Reuters.

Pe măsură ce sirenele de avertizare răsunau în sudul şi centrul Israelului, inclusiv în Ierusalim, armata Israelului a declarat că se află în stare de război, iar ministrul Apărării a afirmat că Hamas a făcut o "greşeală gravă" declarând război Israelului.

Potrivit sursei citate, armata israeliană a declarat că a lansat atacuri aeriene asupra Fâşiei Gaza, unde martorii au raportat zgomote puternice de explozii.

Atacul a marcat o infiltrare fără precedent a unui număr necunoscut de luptători Hamas în Israel din Gaza şi una dintre cele mai grave escaladări în conflictul dintre Israel şi Palestina din ultimii ani. Cel puţin două persoane israeliene au fost ucise, conform informaţiilor furnizate de postul public de televiziune Kan din Israel. Oficialii medicali au declarat că există zeci de răniţi.

Media israeliană a relatat că au loc schimburi de focuri între grupuri de luptători palestinieni şi forţele de securitate în oraşe din sudul Israelului. Şeful poliţiei din Israel a declarat că există "21 de zone active" în sudul Israelului, indicând amploarea atacului.

În Gaza, oamenii s-au grăbit să cumpere provizii în anticiparea zilelor de conflict ce urmează să vină. Unii au evacuat casele şi s-au îndreptat către adăposturi.

Comandantul militar al Hamas, Mohammad Deif, a anunţat începutul operaţiunii printr-o transmisie pe media Hamas, chemând palestinienii din toate părţile să lupte, potrivit Reuters.

"Acesta este ziua celei mai mari bătălii pentru a pune capăt ultimei cuceriri de pe Pământ," a declarat Deif, adăugând că au fost lansate 5.000 de rachete către Israel.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a afirmat că Hamas a "declarat război Statului Israel". Acesta a declarat că trupele israeliene se luptă împotriva inamicului în fiecare locaţie.

Armata israeliană a anunţat că forţele sale operează în interiorul Fâşiei Gaza, dar nu a oferit detalii.

"Un număr necunoscut de terorişti au fost infiltraţi pe teritoriul israelian, din Fâşia Gaza", a declarat armata într-un comunicat, adăugând că locuitorilor din zona înconjurătoare a Fâşiei Gaza li s-a cerut să rămână în casele lor.

Opinia Cititorului ( 64 )

  1. Urâtă chestie.

    Urmașii stramosului comun Sem cel biblic, arabii și evreii o pun și ei de o escaladare a conflictului lor nesfârșit. 

    Nu era de ajuns un război fratricid între ruși și ucraineni. 

    O să fie vai și amar acum și de oamenii simpli din Gaza și din sudul Israelului.

    Pentru ăștia nici nu cred că mai are importanță acum cine are dreptate. 

    1. Război fratricid între ucraineni și ruși? Iar acum au început ostilitățile între frații palestinieni și evrei.

      Ucraineanul frate cu cecenul și daghestanezul, mare iubitor de tiranie sovietică. 

      am vrut sa te avertizez ca vei fi luat in vizor de trotinetisti... mi-au luat-o inainte :) (vezi 1.1 :) )

      :) trotinetistul fiind tu.

      Sunt ceceni și daghestanezi tefelisti și trotinetisti :)

      mai sunt si frati care se omoara intre ei

      Prin România se numesc seniori.

      mai puisor!, eu cred ca tu esti din aia... cu pantaloni mulati .. :))

      Eu cred că tu ești din ăia care-și lasă mulajul seara în pahar.

      Este un fel de nine/eleven si se va termina cu instalarea Israelului in Fasia Gaza, iar daca Iranul face prea multe valuri va avea soarta Iraq-ului. Urmeaza vremuri tensionate si cu multe incertitudini. Palestinienii au facut o miscare gresita si ii va costa scump.

      Nu stiu ce sa zic,se infiltrau teroristii de la Hamas pe teritoriul.israelian si nu stia Mossadul,astia care stiu tot?Ii inteleg pe israelieni ca vor sa puna capat acestui razboi nesfarsit dar americanii cu interesele lor in Iran?Aici este periculos,nu pot transforma Iranul in ruine precum au facut in Irak.Mos Ali impreuna cu acolitii sai sa se duca noua si cu-a branzii zece dar poporul iranian nu are nicio vina ,dupa ce ca este supus unei dictaturi religioase acum sa mai vina si americanii sa le fure resursele.Mai degraba dictatura decat ruine ,foamete si alte rele.Ar fi ideal ca Iranul sa se transforme intr-o tara laica dar fara sa-si bage americanii nasul

      Peste tot e razboi,doar pe teritoriul lor nu este.Adevarul e ca ei se omoara intre ei. 

      ha ha pai 9/11 a fost un inside-job deci e clar ca si asta e tot inside-job.

      operatiune speciala militara, doar trebuiau sa-si testeze scutul in conditii reale 

      iar putin e amic bun cu netaniahu

      Ce sa ii mai coste? Au pierdut o țara, in tara lor sa mutat Israelul…Palestina a fost tranșata felii ușor ușor cu ajutorul englez și sa dizolvat …

      Si acum, nu stiu zau dc nu cumva israelul vrea sa puna ghearele pe gaza, si sa-i fugareasca pe "palestiniesnii-hamas-terorist i" de acolo cu totul.

      apropo, ce a facut hamas e de o prostie cam imposibil de explicat:cu 300 de oaemni nu puteai sa "cuceresti israel" ci doar sa-i trimiti la moarte sigura. nici cu rachetele n-au facut mare branza, fiind acel iron dome in functiune. deci oare nu cumva israel a stiut de acest plan sinucigas, si l-a lasat cu buna stiinta , ca sa aiba motiv sa elimine gaza si sa o anexeza la israel. si apoi sa spuna "ne-am aparat"?? o sa vedem zilele urmatoare ce va fi dar cam asa pare. 

      Problema iraniana trebuie rezolvata inainte ca planeta asta sa aiba un nou regim dictatorial cu arme nucleare, pentru ca Terra are deja un nebun care se joaca cu rachete nucleare (nord-coreeanul) si nu este nevoie de inca unul (de data asta in lumea araba care uraste tot ceea ce este occidental si crestin, inclusiv pe noi).

      Raul nu poate fi indepartat atat timp cat radacinile lui sunt functionale. 

      Este un moment prielnic pentru rezolvarea problemei iraniene pentru ca: 

      - Iranul se apropie de momentul producerii de arme nucleare 

      - populatia de acolo nu mai sustine regimul dictatorial al lui Khomeini 

      - Iranul nu mai are spatele asigurat de rusi ca pana acum (ci dimpotriva, acum ei asigura spatele rusilor prin furnizarea de armament). 

      Nicodata in ultimii 20 de ani nu au fost intrunite atat de multe conditii prielnice pentru eliberarea iranienilor de dictatura si slabirea axei raului (conditii interne - nemultumirile populatiei si conditii externe - imposibilitatea Rusiei de a sustine militar Iranul). Razboi va fi oricum, daca nu acum, atunci dupa ce Iranul va produce (si va folosi, pentru ca asta este clar doar o chestiune de timp) arma nucleara.

      Am ajuns in situatia aceasta dificila pentru omenire deoarece ambitiile personale ale dictatorilor sunt mai presus de ratiune si de libertatea si bunastarea oamenilor. 

      Observ ca autoritatile iraniene se tot amesteca,dau din gura,instriga,daca ii mananca undeva ,americanii abia asteapta sa ii scarpine!

    Ca rezolvare a situatiei asteptam :

    - sanctiuni economice severe 

    - armele din 30 tari NATO la combatanti 

    - banii din 30 tari NATO, la cei favorizati

    - si nu cumva sa vorbeasca cineva de PACE 

    1. Răspunsul la 5000 rachete este o batistuță albă.

      Când te bat vecinii, mergi la poliție să te predai pt injurii. 

      Comentariul tau ma ingrijoreaza in cel mai inalt grad, oare exista numerosi concetateni la fel de dobitoci?

      "oare exista numerosi concetateni la fel de"

      inculti si lipsiti de cei 7 ani de acasa ? 

      Cu IQ-ul în pragul retardului nu poți beneficia de niciun an de acasă.

      Foarte slăbuț, "cultul",

      noțiunea de IQ ai găsit foarte greu pe google 

      Nu, pe bune! Mujicii tin cu palestinienii aici? Israelul ce ar trebui sa faca? Sa evacueze zona? Cred ca rabdarea EU si SUA se cam termina, si vai de mama orcilor si teroristilor arabi :(

      ai găsit-o se spune la noi, nu și la Teleorman.

      Deci, Serghei s-a-ntors în trei bucăți, axează-te pe ceea ce poți duce. 

    Eu cred ca mos Ali.impreuna cu gasca sa ar trebui dat jos de la conducerea Iranului de catre popor iar Iranul sa devina un stat laic.Asa s-ar mai linisti spiritele in regiune insa cu conditia ca americanii sa nu profite de situatie pentru a le fura resursele naturale

    aici, pe "Bursa", v-ati gasit sa faceti ambitii la comentarii politice, nici unul nescriind nimic despre implicatiile economice/financiare ale evenimentului... :(( Mor oameni, e urat, da...

    Dsr asa e la ei de xand se stiu! 

    Ideea era alta: cum o sa fie dolaru, cum afecteaza petrolul, ce firme fac sisteme militare la ei???

    ...dar voi ii dati cu anii de acasa! pff... 

    1. Vedem luni ce se intampla cu bursa. n-are rost sa-ti stori creierii.

      dolaru o sa fie excelent, pentru ca baga investitii la greu in energie de soare si vant, iar petrolul se duce inapoi de unde vine, adica jos.

    Asa se intampla daca "pisica" nu e acasa,

    USA s-a retras militar din zona in mare parte, 

    povestea "Afganistan" a mai taiat multora din frica,

    si focusarea exclusiva pe Ucraina nu face bine securitatii mondiale in general  

    Johannes Steiniger, politicianul CDU,membru Bundestag,

    a postat pe retelele de socializare ,pe palestinienii din Berlin, 

    pe b-dul Sonnenallee,in plina zi,cum sarbatoresc atacarea Israelului, 

    ce misto e societatea "multiculturala" si "migratia ilegala"

    1. Turnul Eiffel a devenit sionist, atunci cel din Cairo sprijina cauza palestiniana.

      "The Cairo tower has been lit up in Palestinian colors as a show of support." 

    Si Hezbollah a intrat in razboiul contra Izraelului din Liban,

    de unde ataca cu rachete , deci va fi razboi mai lung

    1. 2 saptamani?

      Da Doamne,

      dar foarte putin probabil 

      Hezbollah a invins Israelul si acesta a trebuit sa se retraga din Liban.

    si uite asa Europa va bloca imigrantii arabi...

    Vor intra vietnamezii, indienii, ...fara arabi 

    1. Macar astia nu se arunca in aer

      Si ce e si mai important,

      muncesc bine 

    Dacă Statul Palestinian exista nu mai era Hammas și acum era pace .. Și evrei au partea lor de vina ca nu au fost de acord cu înființarea statului Palestinian … Unde mai pui ca Statul Israel s a înființat cu forța armata pe teritoriile arabe ….Totul se plătește in viața aici pe pământ …

    1. Și Israelul se autointitulează poporul ales … nu știu sigur dacă un Poor ales poate duce un asa păcat și nedreptate…Israelul pur și simplu a mâncat Palestina și a dus și o politica de epurare etnica de toată “lauda” ..e o situație extrem de nociva …

      Au rezolvat un holocaust cu un genocid …și acapararea unui alt stat și exterminarea Palestina gradual .. asta da soluție!

      Este corecta afirmația ca Israelul a acaparat gradual teritoriul Palestinei?

      ChatGPT 

      Da, afirmația că Israelul a acaparat gradual teritoriul Palestinei este în mare măsură corectă din punct de vedere istoric. Formarea statului Israel și creșterea teritoriului său au avut loc în etape pe parcursul mai multor decenii, și nu într-un singur moment. 

      Fără comentarii.. din punct de vedere factual .. 

      Asa,si?Arabii cum si-au cuceriti teritoriile?Cu flori si o bataie prieteneasca pe umar?

      Singura ta problema este ca esti revizionist si revansard. Crimele statului Israel s-au comis intr-o perioada cand erau in vigoare si au fost incalcate rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU. Comisia Europeana a impus un embargou firmelor din Israel care contribuie la colonizarea teritoriilor ocupate ilegal de Israel. Ca arabii ar fi cucerit sau nu acum 1000-2000-3000 de ani, este irelevant acum. Israelul comite crime incepand cu anii 1960.

      Singura ta problema este ca esti partinitor.Gruparea Hamas vrea sa execute ostaticii,civili nevinovati.Numai palestinienii sunt oameni?Numai ei au drepturi?Numai musulmanii au drepturi?Au dreptul sa comita atacuri teroriste si sa omoare oameni nevinovati?Daca nu ar avea latura asta criminala,intunecata a religiei lor,as fi de cealalta parte a baricadei.Religia in sine trebuie sa serveasca binelui,asta este opinia mea.Adevarul.este ca si daca esti ateu,atat timp cat nu faci rau nimanui poti face orice.Acum ,ce sa-i faci?Apa a fost varsata,Israelul va intra in Fisia Gaza si va rezolva problema.Cine vrea sa devina civilizat ,sa invete,sa munceasca,va ramane,cine nu,va pleca.Toate ajutoarele pe care le-au primit le-au transformat in arme in loc sa investeasca in educatie!In plus,este datoria Israelului sa-si recupereze teritoriile biblice.Arabii au pamant cat vezi cu ochii,oamenii astia nu au si ei dreptul.la o.tarisoara?Mica ca suprafata dar mare in toate cele .Evreii sunt de admirat cu exceptia celor fanatici pentru ca fanatismul este fanatism indifetent despre ce religie este vorba .

       

      arabii terorizeaza civilizatia occidentala pentru ca e singurul lucru pe care stiu sa-l faca, ii urasc pe vestici, dar isi trimit copii la studii sau se trateaza de boli in vest

    Sa rememoram suferinta zecilor de mii de palestinieni civili si neinarmati care au participat la Marsul Intoarcerii din 2018 si au fost macelariti de armata israeliana, inclusiv 1849 de copii, 424 femei, 115 medici si 115 jurnalisti. Bravo Spania ca nu accepti dictatul teroristilor din Comisia Europeana.

     

    Amnesty International: 

    "MORE THAN SIX MONTHS HAVE PASSED SINCE THE “GREAT MARCH OF RETURN” PROTESTS STARTED IN THE GAZA STRIP ON 30 MARCH. 

    THEIR CALLS FOR ISRAELI AUTHORITIES TO LIFT THEIR 11-YEAR ILLEGAL BLOCKADE ON GAZA AND TO ALLOW PALESTINIAN REFUGEES TO RETURN TO THEIR VILLAGES AND TOWNS HAVE NOT BEEN MET.

    According to the Al Mezan Center for Human Rights, since the start of the protests, over 150 Palestinians have been killed in the demonstrations. At least 10,000 others have been injured, including 1,849 children, 424 women, 115 paramedics and 115 journalists. Of those injured, 5,814 were hit by live ammunition. According to Israeli media, one soldier was moderately injured due to shrapnel fr om a grenade thrown by a Palestinian fr om inside Gaza and one Israeli soldier was killed by Palestinian sniper fire near the fence that separates Gaza and Israel outside of the context of the protests." 

    Toate capitalele europene au iluminat cate o cladire reprezentativa in culorile drapelului statului Israel .

    Guvernul Romaniei ? Palatul Parlamentului ?  

    Wokism-ul si celelalte imbecilitati americane sunt in floare, se pare si la Harvard. Dictatorii lumii (Putin, Erdogan, Kim si altii) trebuie sa aiba doar rabdare, Occidentul se devoreaza din interior fara ca ei sa faca ceva.

    1. Si marmota ....

      medicamenteee

    studiu de caz:

    sa studiem cum lucreaza din ascuns Dumnezeu:  

     

    USA s-a retras din Afganistan lasand in urma armament mult si valoros.  

    Afganistan a colectat acel armament si prin transporturi aparent civile l-a trimis catre Iran si apoi via retele de transport islamice catre Hamas. Palestina e doar "imaginea" agresorului. In subsidiar discutam despre aliante ale raului intre Afganistan si Iran (cu suportul logistic-operational si de intelligence cel putin al Rusiei).  

    ce s-a intamplat de curand in Afganistan?  

    O serie de cutremure puternice cu multi morti si raniti. Si vor mai fi (boli grele, lupte interne in Afganistan, etc) pana sunt redusi la pulbere nemernicii aia.  

    Asa lucreaza Dumnezeu curatand lumea de maimutele agresive din Afganistan (si din alte tari aliate in numele Raului), ultimii din lumea asta si economic, si social si cultural si ca orice posibil. Afganii nu sunt oameni, sunt la granita dintre oameni si cimpanzei agresivi. Se vede asta din atitudinea fata de stiinta vs religie, din atitudinea fata de ideea de femeie, din viziunea asupra valorilor vietii si asupra lumii, etc. Niste gunoaie ale speciei.  

    Astept cu interes atunci cand noaptea va deveni zi de la cate rachete vor fi trase de SUA si prietenii sai din estul Marii Mediterane asupra Iranului, in special asupra orice inseamna depozit nuclear si instalatii de rafinare, prelucrare, stocare elemente nucleare.  

    Nu se face asa ceva... ce s-a intamplat Israelului. Sabia lui Dumnezeu cand taie, taie adanc.  

    Ban.Cher.Vali 

    1. Ce a facut Hamasul Israelului este de noaptea mintii.Indivizii astia nu gandesc,si-au semnat propria condamnare la moarte.In loc sa invete,sa munceasca,sa devina civilizati.Iranul.este clar implucat dar nu stiu cum o sa demonstreze acest lucru.Probabil ca au americanii un plan,lucrurile par totusi destul de elaborate,sa se lase israelienii sa fie invadati?

      de 3.5 ore a inceput invazia terestra a Israelului invingator in Fasia Gaza.

      nici un cimpanzeu violent nu va fi lasat in viata. 

      Ban.Cher.Vali 

      In nord 2000 000 de israelien sunt pusi la adapost. Armata suspecteaza ca au intrat drone de supraveghere. Razboiul escaladeaza. Probabil Israelul nu o sa mai fie.

      Probabil asa ar vrea Putin si mai ales autoritatile iraniene insa nu mor caii cand vor cainii.

      Ba eu cred ca iranienii vor avea soarta Irakqului destul de curand daca nu se potolesc. Poate-i manca in dos sa omoare vreun ostatic american. Si deindata ce cad astia, se linistesc apele si in zona Israelului. Putinica va spala si el putina pe undeva!

      Armata Israeliana, a spus ca a fost o alarma falsa, datorata unei erori umane.

      Israelul a intrat in descompunere … Statul Israel se apropie de sfârșit ….

      Nu confunda ceea ce se intampla cu ceea ce-ti doresti.Gaza va fi teritoriu israelian.Daca lucrurile se extind,o va pati si Iranul.Abia astept momentul.in care mos Ali.va fi dat jos de la putere!

      s-o crezi tu

      Ban.Cher.Vali 

    teroristii Hamas sunt coordonati ca intelligence si logistic de gruparea rusa Wagner

    Israel e atacat de RUSIA  

    Rusia trebuie sa dispara, trebuie faramitata in 1000 de alte state - a adus razboiul asupra Tel Aviv-ului si Israelului si asupra Ucrainei si asupra oricarei alte tari.  

    Rusii sunt diavoli nebuni si trebuie bagati la loc in iad. Pe bucati.  

    Ban.Cher.Vali 

    1. Ce tampenii vorbesti, rusofobule,

      Hamas este sprijinit mai ales de Iran,si alte tari arabe, mai putin vizibil,

      iar daca Wagner era asa de puternic ,de mult erau in Kiev la chef cu actorasul planetar 

      ia mai cauta matale pe retelele sociale ( x twitter de exemplu) sa vezi niste filmulete aparte unde se vad luptatorii hamas coordonati si condusi de ofiterii wagner

      cauta si vei gasi!  

      Ban.Cher.Vali 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb