Belgia este a şasea economie a zonei euro, în urma Germaniei, Franţei, Italiei, Spaniei şi Olandei, informează Reuters.
Astfel, PIB-ul Belgiei era de 348 miliarde de euro în 2010, iar banca centrală belgiană estimează că acesta a crescut cu 2% în 2011. Pentru 2012, banca centrală estimează o creştere încetinită de 0,5%, însă ministerul Finanţelor şi grupurile de afaceri nu văd nicio expansiune.
Datoria statului va atinge 97,7% din producţia sa anuală în 2011, în creştere de la 96,2% în 2010. Guvernul primului-ministru Elio di Rupo, care a fost învestit în decembrie, se aşteaptă să reducă deficitul anual sub 3% în 2012 şi să atingă un buget echilibrat până în 2015.
Economia Belgiei este marcată de o puternică divizie între Flandra, nordul vorbitor de flamandă, şi Wallonia, sudul vorbitor de franceză. Regiunea din urmă a suferit enorm din cauza declinului industriei cărbunelui şi oţelului în ultimul secol. Şomajul este aproape de 2 ori mai mare în Wallonia decât în Flandra, iar rata şomajului Belgiei se preconizează a fi de 6,9%.
În decembrie, agenţia de rating Moody's a retrogradat ratingul de creditare al Belgiei cu două trepte, la Aa3 de la Aa1, la o lună după ce Standard & Poor's a scăzut şi el ratingul cu o treaptă, de la AA+ la AA. Fitch şi-a menţinut până acum ratingul de AA+ pentru Belgia, însă perspectiva acestuia este negativă.