Starlink testează în România limitele indicatorului EPFD, o normă globală din anii "90

A.D.
Miscellanea / 1 octombrie

Compania Starlink, operator de internet prin satelit, face teste de cateva luni în România, cu acordul şi sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), dacă o normă globală aplicată din anii '90 şi care limitează tehnic sateliţii de generaţie nouă, non-geostaţionari, precum cei ai Starlink, poate fi relaxată fără a fi afectată funcţionarea sateliţilor clasici, geostaţionari, relatează news.ro. . Norma vizată experimental de Musk pe teritoriul ţării noastre a fost elaborată şi este impusă la nivel mondial de către International Telecommunications Union (ITU), agenţie specializată în IT&C a ONU.

Aceasta reglementează o anumită limită pentru energia pe care sateliţii cu orbită joasă o pot transmite la şi de la echipamentele terestre asociate, indicator denumit Equivalent Power Flux Density (EPFD). Efectul limitei este că restrânge viteza şi aria de acoperire care pot fi oferite de servicii de internet prin satelit precum Starlink. Scopul ei este protejarea sateliţilor geostaţionari de interferenţe care le pot afecta funcţionarea.

SpaceX face de mai mult timp lobby pentru majorarea limitei EPFD, susţinând că aceasta este exagerat de mică faţă de ceea ce este necesar pentru realizarea scopului ei.

Încă din luna iulie a acestui an, în colaborare cu ANCOM, Starlink a iniţiat în România un ″test EPFD″, programat să dureze cel puţin 6 luni. În cadrul acestuia, sub supravegherea Autorităţii, cei de la Starlink au fost autorizaţi să depăşească actualul plafon EPFD impus la nivel global şi să opereze în conformitate cu anumiţi parametri operaţionali conveniţi cu ANCOM, pe o anumită suprafaţă limitată şi exclusiv pe durata testului. Studiul care va fi realizat pe baza testului va trebui să stabilească dacă sateliţii de generaţie nouă precum Starlink pot funcţiona la niveluri EPFD superioare, fără să afecteze sateliţii clasici. Intenţia ANCOM este de a împărtăşi rezultatele studiului în cadrul reuniunilor ITU specializate, transmite news.ro.

″Pariul″ lui Musk este că sateliţii Starlink pot funcţiona la capacităţi de până la 8 ori mai mari faţă de cele permise în prezent de limita EPFD a ITU, fără să afecteze sateliţii geostaţionari.

Serviciile Starlink sunt autorizate şi disponibile în ţara noastra din martie 2022.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4451
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2677
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur378.7000

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb