START ÎN NOUL AN ŞCOLAR Festivităţi, explicaţii şi controverse

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Cultură / 11 septembrie 2017

Festivităţi, explicaţii şi controverse

Noul an şcolar debutează astăzi cu speranţe, festivităţi, probleme, modificări, controverse. Multe unităţi de învăţământ încă nu au toate avizele de funcţionare, elevii vor primi în continuare fructe, lactate şi produse de panificaţie, în Parlament se va depune o moţiune de cenzură împotriva ministrului Educaţiei, cu manualele sunt în continuare probleme, iar examenele se modifică în punctele esenţiale.

Dincolo de festivităţile momentului, la care cu siguranţă vor participa autorităţi locale şi naţionale, câteva aspecte trebuie reţinute.

Preşcolarii şi elevii din învăţământul primar şi gimnazial vor primi, în anul şcolar 2017 - 2018, fructe şi legume proaspete, produse lactate şi de panificaţie. Guvernul a adoptat săptămâna trecută printr-o hotărâre, modul de aplicare şi de finanţare a "Programului pentru şcoli al României", în perioada 2017 - 2023. Conform actului normativ, pentru anul şcolar 2017 - 2018, limita valorică zilnică/preşcolar/elev este de 2,05 lei, dintre care: 0,6 lei pentru porţia de fructe şi legume; 0,88 lei pentru porţia de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf; 0,57 lei pentru porţia de produse de panificaţie. Guvernul precizează că aproximativ 2,074 milioane de preşcolari şi elevi vor beneficia de acest program. Finanţarea programului va fi asigurată de la bugetul de stat, prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi din fonduri externe nerambursabile. Pentru anul şcolar 2017 - 2018, de la bugetul de stat, este prevăzută suma de 377,08 milioane lei.

Pentru problemele cu avizele de funcţionare, premierul Mihai Tudose a găsit şi o explicaţie: "Multe dintre şcolile neautorizate ISU, de exemplu, o să râdeţi, nu sunt autorizate din cauza dosarelor prost făcute de către primării: n-a pus hârtia 4 între 3 şi 5. Mai la urmă, a îndosariat-o cineva greşit. Ceea ce contează este că vom avea manualele, cel puţin aşa susţine domnul ministru al Educaţiei, cu excepţia celui de la clasa a cincea, unde o să avem un fascicul tipărit şi asta va fi un plus, fiindcă ştim ce s-a întâmplat în ultimii ani pe acest domeniu. Sistemul de educaţie trebuie să fie în corelare cu ceea ce se întâmplă cu această ţară. Dacă nu facem ceva ca stat şi sistemul de educaţie o ia în altă direcţie sau rămâne pe loc, la un moment dat, lucrurile nu mai sunt foarte în regulă".

Pe de altă parte, mâine va fi depusă în Parlament o moţiune de cenzură împotriva ministrului Educaţiei. Iniţiatorii moţiunii solicită ministrului Educaţiei să respecte legea şi să prezinte în Parlament un raport privind starea învăţământului românesc. În textul moţiunii se fac următoarele precizări: "Această moţiune nu a fost depusă din pură formalitate! Dacă o veţi susţine vom arăta că educaţia este o preocupare reală a Parlamentului. Dacă nu o veţi vota, vă întreb cum o să mergeţi în faţa celor care v-au trimis să-i reprezentaţi aici? Votul pentru moţiune va semnifica un pas înainte spre performanţă şi competitivitate. Prin prezentul vot, noi, parlamentarii PNL şi ai USR, cerem Guvernului Tudose: rezolvarea de urgenţă a problemei manualelor şcolare, asigurarea tuturor resurselor financiare şi legale pentru obţinerea autorizaţiilor de funcţionare a tuturor şcolilor, finanţarea corectă a educaţiei româneşti, descentralizarea reală şi depolitizarea şcolii româneşti; promovarea şi dezvoltarea învăţământului profesional; elaborarea unei legislaţii şi a unor proceduri coerente pentru înfiinţarea de noi şcoli doctorale sau acreditarea de noi domenii de doctorat, demisia ministrului Educaţiei". În moţiune se menţionează că România are un abandon şcolar record, rata părăsirii timpurii a şcolii fiind de 19%. Totodată, semnatarii documentului atrag atenţia că anul şcolar 2017 - 2018 începe fără manualele de clasa a V-a, fără autorizaţii de funcţionare pentru şcoli (din peste 31.000 de unităţi de învăţământ, doar 6.500 având avize şi autorizaţii), cu un sistem educaţional politizat la maximum, fără bani pentru salariile profesorilor, fără investiţii pentru modernizarea procesului didactic în universităţi.

Înainte de moţiune, astăzi, Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Marian Pop, va participa la deschiderea festivă a cursurilor noului an şcolar în judeţul Maramureş.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb