START ÎN NOUL AN ŞCOLAR Punct şi de la acelaşi capăt

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 15 septembrie 2014

Punct şi de la acelaşi capăt

Noul an şcolar debutează astăzi, însoţit de un întreg alai de probleme şi controverse. Sute de şcoli nu au autorizaţiile sanitare de funcţionare, elevii din primele două clase primare nu vor avea manuale cel puţin până în luna octombrie, iar dascălii sunt în continuare nemulţumiţi de condiţiile de lucru şi de nivelul salarizării. Din păcate, mii de elevi vor trebui să se prezinte astăzi în şcoli neprimitoare, cu toalete insalubre, mobilier stricat, fără apă potabilă, şi vor trebui să studieze după manuale vechi fizic şi învechite moral, toate aceste probleme secundare urmând să influenţeze negativ procesul de învăţământ.

Problema autorizaţiilor sanitare este una deja tradiţională, an de an toţi cei implicaţi în educaţie confruntându-se cu ea. Lucrările în şcoli încep invariabil foarte târziu şi sunt făcute de mântuială, banii pentru plata acestora ajung în ultimul moment, de fiecare dată apărând promisiunea că anul viitor lucrurile vor fi rezolvate în timp util. Anul acesta a mai apărut o problemă, aceea a manualelor pentru clasele a I-a şi a II-a. Noi, moderne, acestea sunt în pas cu vremurile, dar au o mică problemă... lipsesc cu desăvârşire. Licitaţia pentru manualele şcolare a fost una care s-a finalizat cu..."strigături". Membrii Federaţiei Editorilor din România (FER) au anunţat, în 21 august, la o lună după deschiderea ofertelor, că au depus 17 contestaţii şi au sesizat mai multe instituţii, inclusiv DNA, privind anumite nereguli legate de modul în care s-a făcut licitaţia pentru manualele şcolare. Reprezentanta editurii Aramis, Ana Munteanu, a declarat că ceea ce se întâmplă este de netolerat, pentru cele 24 de discipline existente s-au primit 61 de oferte şi, în urma licitaţiei, au fost acoperite doar nouă discipline, astfel că pentru 75% dintre discipline nu sunt manuale. Conform Mediafax, Paul Balogh, de la Read Forward, a declarat că prejudiciul anchetat de DNA este, probabil, "cel mai mare jaf din domeniul educaţiei", precizând că s-ar fi putut cumpăra manuale pentru toţi copiii timp de 40 de ani. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, declara în luna august că atunci când a declanşat procedura pentru noi manuale şcolare a ştiut că va începe un război pentru că va deranja business-ul editurilor.

Dincolo de acuze şi explicaţii, există o certitudine, cei mai mici dintre elevi vor găsi nişte bănci goale în prima zi de şcolă şi vor fi obligaţi ca în primele săptămâni de şcoală să înveţe după nişte fişe, asta în cazul în care învăţătorii îşi vor permite să le multiplice. Vechile manuale nu mai au nicio şansă de a fi repuse în circulaţie până la noi ordine. Inspectorul general şcolar al Capitalei, Constantin Trăistaru, a anunţat că elevii claselor a I-a şi a II-a nu vor învăţa după manuale vechi, dar programa va fi respectată şi în primele zile se va face... recapitulare. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI.), Simion Hancescu, crede că interesele financiare ale unei părţi sau ale alteia nu justifică această situaţie neplăcută, mai ales că primii care suferă sunt copiii.

Pe acest fond nu se mai poate vorbi de speranţe reale pentru redresarea situaţiei sistemului de învăţământ. Ce începe prost (startul noului an şcolar) se termină de cele mai multe ori şi mai prost (examenele de capacitate şi bacalaureat). Singura certitudine a învăţământului autohton pentru anul acesta este că şcoala începe pe 15 septembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb