Start în sezonul raportărilor financiare pentru 2018

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 februarie 2019

Start în sezonul raportărilor financiare pentru 2018

Cinci emitenţi din BET îşi publică rezultatele preliminare pentru anul trecut, în data de 15 februarie

OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol şi gaze din Europa de Sud - Est, se prezintă astăzi în faţa investitorilor cu rezultatele financiare preliminare pentru anul 2018, grupul petrolier dând startul sezonului raportărilor financiare pentru principalii emitenţi listaţi la cota Bursei de Valori Bucureşti (BVB), cei incluşi în indicele de referinţă BET.

Rezultatele financiare preliminare publicate în luna februarie sunt primul reper clar pentru investitori privind potenţialul de dividende al emitenţilor, element foarte important pentru bursa noastră care, în ultimii ani a oferit, inclusiv prin intervenţia statului care a stors de bani companiile pe care le are în subordine, unele dintre cele mai mari randamentele ale dividendelor din lume.

Brokerii activi în piaţa noastră de capital nu se aşteaptă la surprize majore în ceea ce priveşte raportările financiare ale emitenţilor, în condiţiile în care o mare parte a companiilor din BET au afişat rezultate bune pe parcursul anului 2018. Totuşi, spre deosebire de anii trecuţi, când pentru luna februarie brokerii mizau pe creşteri ale cotaţiilor, acum aceştia sunt de părere că probabil vom asista la volatilitate crescută, în condiţiile neclarităţilor privind măsurile din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului n.r. 114/2018, ce au potenţialul de a afecta puternic în mod direct sau indirect toate companiile de la BVB.

"Din păcate, orice poate fi modificat într-o singură conferinţă de presă", ne-a spus Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul casei de brokeraj Goldring, la finalul săptămânii trecute.

În ceea ce priveşte OMV Petrom, anul trecut, compania a adoptat o nouă politică de dividende, prin care se angajează să asigure acţionarilor o rentabilitate competitivă pe perioada ciclului de afaceri, inclusiv prin plata unui dividend crescător.

"Ne propunem să creştem în fiecare an valoarea dividendului sau cel puţin să menţinem nivelul din anul anterior, în concordanţă cu performanţa financiară şi necesarul de investiţii, având în vedere soliditatea financiară pe termen lung a societăţii", se arată în comunicatul din luna aprilie a anului trecut al grupului petrolier.

În 2018, OMV Petrom a acordat acţionarilor un dividend brut de 0,02 lei, care, raportat la cotaţia SNP din data de 4 februarie 2019, de 0,334 lei, ar oferi un randament de circa 6%.

Pentru anul 2017, OMV Petrom a obţinut un profit net de circa 2,4 miliarde de lei, mai mult decât dublu faţă de cel realizat în 2016, în condiţiile unei cifre de afaceri netă de 14,76 miliarde de lei, cu circa 18% peste cea din anul anterior, potrivit datelor publicate pe site-ul BVB.

Pentru primele nouă luni din 2018, emitentul a raportat un rezultat net de 2,66 miliarde de lei, cu 44% mai mare decât cel din aceeaşi perioadă a anului anterior, pe fondul unor vânzări (excluzând accizele la produsele petroliere) de 16,11 miliarde de lei, cu circa 13% peste cele din aceeaşi perioadă a lui 2018.

Asupra producătorului de petrol şi gaze planează spectrul aplicării unei taxe de 2 % pe cifra de afaceri, precum şi plafonarea preţului gazelor la 68 lei/MWh.

Dacă considerăm că taxa de 2% se va aplica pe întreaga cifră de afaceri a companiei (excluzând scenariul în care din metodologia de calcul sunt excluse anumite componente din baza de impozitare), impactul asupra cifrei OMV Petrom pentru anul 2017 ar fi circa 295,29 milioane de lei, echivalentul a circa 12% din profitul obţinut în acel an.

Următorul emitent din BET care îşi va publica rezultatele financiare preliminare pentru anul 2018 este BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care se va prezenta investitorilor în acest sens în data de 7 februarie, în timp ce Banca Transiulvania (TLV), cel mai lichid emitent de la BVB, îşi va raporta realizările pentru anul tocmai încheiat în data de 27 februarie.

Cea mai aglomerată zi în privinţa rapotărilor pentru anul trecut este 15 februarie, când cinci emitenţi din cadrul principalului indice al pieţei îşi vor face publice rezultatele pentru anul 2018, respectiv Fondul Proprietatea (FP), Romgaz (SNG), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL) şi Purcari Wineries (WINE).

Sezonul raportărilor financiare pentru anul trecut al componentelor din BET se încheie în data de 28 februarie, când Conpet (COTE) şi Electrica (EL) se vor prezenta în faţa investitorilor cu rezultatele financiare preliminare pentru anul trecut.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb