Start la descentralizare

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 11 mai 2009

Start la descentralizare

Reunit în şedinţă extraordinară, Executivul a aprobat strategiile de descentralizare în domeniul Sănătăţii, Sportului şi un proiect de înfiinţare a Poliţiei locale

Conform primului-ministru, în următoarele zece zile vor fi promovate şi strategiile de descentralizare în Educaţie, Agricultură, Cultură şi Muncă

Guvernul a aprobat, ieri, în cadrul unei şedinţe extraordinare, strategia de descentralizare în Sănătate, regulamentul de des­centralizare a activităţilor sportive şi un proiect de lege de înfiinţare a Poliţiei locale.

Premierul Emil Boc a declarat: "Descentralizarea înseamnă că vom conferi autorităţilor locale sau judeţene atribuţii prerogative, însoţite de resurse financiare pentru a rezolva mai bine problemele cu care se confruntă oamenii din comunităţile locale. Este de fapt o aplicare a principiului subsidiarităţii, care spune că decizia trebuie să fie luată de autorităţile care sunt cele mai apropiate de cetăţean".

Premierul a subliniat însă că acest lucru nu înseamnă că statul îşi pierde controlul asupra modului în care aceste activităţi sunt derulate.

"Ne păstrăm la nivel naţional competenţele de verificare, control şi de standarde naţionale, care sunt urmărite să se aplice peste tot în ţară, într-o manieră unitară şi potrivit prevederilor legale", a explicat Boc, citat de NewsIn

Guvernul a aprobat, prin Hotărâ­re, Strategia de descentralizare din sistemul de sănătate, care va intra în vigoare de la 1 septembrie, iar din punct de vedere financiar de la 1 ianuarie 2010

"Pâna la sfârşitul anului, vor fi elaborate patru acte normative suplimentare, care vor da posibilitatea ca de la 1 ianuarie, şi din punct de vedere financiar, descentralizarea în sănătate să fie definitivă", a explicat Boc.

Premierul a anunţat că a fost adoptat şi un proiect de lege privind Poliţia Locală.

Emil Boc a explicat: "Este un proiect de lege care ţine cont de nevoile comunităţilor locale, un proiect de lege care stabileşte competenţe specifice autorităţilor locale în domeniul ordinii şi liniştii publice, a dis­ciplinei în construcţii, a protecţiei mediului, a disciplinei comerciale, a evidenţei persoanelor, precum şi a circulaţiei pe drumurile publice.

Este o prerogativă pe care, până acum, poliţiile comunitare existente nu au avut-o şi care va da, după momentul adoptării acestui proiect de lege, competenţe sporite primarilor şi consiliilor locale, pentru a putea face faţă provocărilor pe care le au din partea circulaţiei pe drumurile publice din interiorul localităţilor".

Al treilea act normativ adoptat de Executiv este un proiect de hotărâre pentru aprobarea regulamentului privind descentralizarea activităţilor sportive şi de tineret, propus de ministerul de resort.

Premierul a anunţat că, în termen de zece zile, Guvernul va analiza strategiile de descentralizare în educaţie, agricultură, cultură şi muncă: "În următoarele zece zile, ministerele de resort vor prezenta lista actelor normative care vor fi aprobate, fie în forma proiectelor de hotărâre de Guvern, fie în forma proiectelor de lege, pentru ca şi aici descentralizarea să fie dusă până la capăt.

Actele normative sunt în lucru şi aici, în circuitul de avizare pe la toate ministerele, iar în zece zile vor intra în analiza Guvernului".

Spitalele trec la autorităţile locale de la 1 ianuarie 2010.

Autorităţile locale pot prelua administrarea bazelor sportive sau se pot asocia cu Ministerul.

Poliţia locală va controla activităţile comerciale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb