Start pentru sezonul raportărilor la jumătatea anului, la BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 iulie 2020

Start pentru sezonul raportărilor la jumătatea anului, la BVB

Aurelian Dochia: "Băncile nu au suferit prea mult până acum, astfel încât este posibil să ofere o surpriză plăcută"

Adrian Codirlaşu, CFA România: "Din energie, sectorul petrolier este cel mai afectat, pentru că a fost supus la două şocuri majore"

Sezonul raportărilor financiare pentru primul semestru al anului începe astăzi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), companiile urmând să-şi prezinte situaţia aferentă perioadei ce include şi cele două luni de "blocaj" economic cauzat de starea de stare de urgenţă instituită pe teritoriul ţării noastre, în vederea limitării răspândirii pandemiei de Covid-19, urmată de starea de alertă aflată în vigoare şi în prezent.

Din indicele BET, startul este dat de TeraPlast (TRP), care astăzi îşi va face cunoscute rezultatele aferente primelor şase luni din 2020, producătorul de materiale de construcţii fiind urmat de OMV Petrom (SNP), ce se va prezenta în faţa investitorilor cu situaţia primului semestru în data de 29 iulie.

Restul emitenţilor din BET îşi vor publica rezultatele luna viitoare, sesiunea fiind închisă de Fondul Proprietatea (FP), ce va ieşi la rampă în data de 31 august.

Analistul economic Aurelian Dochia ne-a spus că, luate în ansamblu, rezultatele emitenţilor vor fi cu siguranţă în scădere, atât din punctul de vedere al cifrei de afaceri cât şi al profitului.

"Chiar dacă la noi companiile listate la bursă nu oferă neapărat o imagine reprezentativă pentru economie, cu siguranţă datele macro care au fost publicate, de pildă producţia industrială şi altele, se vor vedea în rezultatele emitenţilor listaţi", a spus Aurelian Dochia.

În opinia sa, băncile nu au suferit prea mult până acum, astfel încât este posibil ca rezultatele lor să reprezinte o surpriză plăcută.

Analistul a explicat: "Rezultatele vor fi în scădere, poate mai mult profitabilitatea decât cifra de afaceri, dar cred că scăderile vor fi mai mici decât aşteptările. Spun asta pentru că, în primul semestru impactul pandemiei nu a fost simţit atât de puternic de bănci, datorită programelor guvernamentale de susţinere a gospodăriilor. Şomajul tehnic a asigurat într-o anumită măsură veniturile unei părţi a populaţiei, companiile au beneficiat de diferite forme de sprijin şi, din acest motiv, nu am avut o creştere masivă a şomajului şi nu s-au înregistrat falimente numeroase. Astfel, nu există deocamdată motive ca băncile să aibă probleme prea mari. Dar aceste programe nu pot fi susţinute la nesfârşit, iar când vor înceta ne vom confrunta cu situaţia reală".

BRD - Groupe Societe Generale (BRD) îşi va publica rezultatele aferente primului semestru în data de 3 august, în timp ce Banca Transilvania (TLV) se va prezenta în faţa investitorilor cu situaţia pentru primele şase luni ale anului în 14 august, cea mai aglomerată zi de la BVB, din acest punct de vedere.

În ceea ce priveşte sectorul energetic şi al utilităţilor, Aurelian Dochia este de părere că situaţia va fi diferită de la companie la companie.

"De plidă, pentru Petrom au fost două luni în care cererea de combustibil a fost foarte scăzută, vânzările foarte reduse, ceea ce cu siguranţă a afectat rezultatele emitentului. În schimb, companiile de electricitate nu au fost atât de puternic afectate. Şi în cazul utilităţilor cred că impactul măsurilor impuse de autorităţi pentru limitarea pandemiei este deocamdată redus", a spus analistul economic.

Adrian Codirlaşu, preşedinte al CFA România este de părere că toate companiile din energie vor raporta rezultate în scădere, dar se vor menţine în zona profitabilităţii.

"Din punctul meu de vedere, domeniul petrolier este cel mai afectat pentru că a fost supus la două şocuri majore. Nu s-a circulat şi nici acum nu se circulă ca înainte de criză, ceea ce înseamă cerere redusă. De asemenea, preţul scăzut la petrolului, chiar la niveluri extreme câteva zile, ceea ce în final se reflectă în vânzări. Dar este ceva temporar şi văd o revenire în trimestrul al treilea", ne-a spus preşedintele CFA România.

În opinia sa, şi rezultatele producătorilor de energie electrică vor fi afectate de măsurile impuse de autorităţi pentru limitarea pandemiei de Covid-19, dar probabil că impactul va fi mai redus, decât în cazul Petrom.

"Economia a fost blocată o perioadă şi au existat companii, mari consumatoare de energie, care şi-au blocat sau şi-au diminuat considerabil activitatea, de unde şi vânzări mai reduse pentru producători. Utilităţile au fost şi sunt necesare, reprezintă un sector defensiv, astfel încât nu văd un impact foarte mare în rezultatele financiare ale companiilor", a apreciat Adrian Codirlaşu.

Electrica (EL) îşi va publica rezultatele primului semestru în data de 13 august, Romgaz (SNG), Nuclearelectrica (SNN), Transelectrica (TEL) şi Conpet (COTE) în 14 august, iar Transgaz (TGN) în data de 27 august.

Preşedintele CFA România ne-a mai spus: "Pe de altă parte, un impact puternic negativ (n.r. asupra situaţiei financiare a companiilor pentru primele şase luni) se va simţi în industria prelucrătoare şi în tot ceea ce înseamnă HoReCa. Iar în sens pozitiv, IT-ul şi comunicaţiile, unde la BVB există Digi şi câteva companii de IT, dar sunt mici".

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), emitent ce a înregistrat pierdere în primul trimestru, îşi va afişa rezultatele aferente primului semestru în data de 12 august, peste o zi Bursa de Valori Bucureşti (BVB) urmând să-şi publice situaţia pentru ianuarie-iunie 2020.

În data de 14 august, Digi Communications (DIGI) şi MedLife (M) se vor prezenta în faţa pieţei cu rezultatele la jumătate de an, operatorul de telecomunicaţii înregistrând pierdere în primele trei luni ale anului, ca urmare a unui rezultat negativ din activitatea financiară.

Purcari Wineries (WINE) îşi va face cunoscută situaţia financiară a primelor şase luni în 20 august, iar Sphera Franchise Group (SFG), companie ce a înregistrat pierdere în primul trimestru, va veni în faţa investitorilor cu rezultatele perioadei ianuarie-iunie 2020 în data de 27 august.

Pentru primele şase luni ale anului trecut, veniturile totale consolidate ale celor şaisprezece companii din indicele BET, ce pe atunci nu includea TeraPlast, au fost de 31,377 miliarde lei, în creştere cu 15,3% faţă de cele ale aceluiaşi interval din 2018, conform unui raport al echipei de la Prime Transaction.

Profitul net a fost de 7,152 milioane lei, cu 29,3% peste cel din perioada ianuarie-iunie 2018, iar marja profitabilităţii de circa 23%.

Toate cele şaisprezece companii din BET au înregistrat profit, în primele şase luni din 2019, iar treisprezece au avut venituri în creştere faţă de primul semestru din 2018.

"Rezultatele primului semestru menţin emitenţii listaţi la BVB la un nivel atractiv prin prisma analizei fundamentale. Creşterea economică se reflectă, după cum era de aşteptat, şi în evoluţia financiară a companiilor listate", notau atunci cei de la Prime Transaction.

Acum situaţia este complet diferită. Pandemia de Covid-19, ce a izbucnit în Wuhan, China, la începutul anului, s-a răspânit repede în toată lumea, a lovit economiile iar bursele, în anticipare, au suferit căderi puternice în februarie-martie, pentru ca ulterior să-şi revină, în unele cazuri aproape la fel de rapid.

Analistul economic Aurelian Dochia este de părere că lucrurile sunt departe de a se clarifica, în condiţiile în care, numărul îmbolnăvirilor este în creştere, iar în unele locuri se pune problema reimpunerii măsurilor de carantină.

"Există o mare incertitudinea privind viitorul, chiar până la finalul anului", ne-a spus domnul Dochia.

Rămâne de văzut cum vor raporta companiile de la Bursa de Valori Bucureşti pentru primul semestru din 2020 şi dacă piaţa, prin evoluţia avută începând cu luna februrarie, a anticipat adecvat impactul pandemiei de Covid-19 asupra activităţii şi în finalul a rezultatelor financiare a emitenţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb