Statele Unite au încălcat regulile comerciale globale prin impunerea unor tarife Chinei

A.B
Internaţional / 16 septembrie 2020

Statele Unite au încălcat regulile comerciale globale prin impunerea unor tarife Chinei

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a constatat marţi că Statele Unite au încălcat regulile comerciale internaţionale prin impunerea unor tarife de mai multe miliarde de dolari Chinei, în războiul comercial al preşedintelui Donald Trump cu Beijingul, decizie care a nemulţumit puternic Washingtonul, transmite Reuters şi News.ro

Potrivit Washingtonului, tarifele impuse în urmă cu doi ani pentru bunuri din China, în valoare de peste 200 de miliarde de dolari, au fost justificate pentru că China obliga companiile să transfere tehnologie şi proprietate intelectuală.

O comisie a OMC formată din trei persoane a afirmat însă că tarifele americane au încălcat reglementările comerciale pentru că au fost impuse numai Chinei şi au fost peste nivelul maxim acceptat de SUA. Washingtonul nu a explicat încă adecvat de ce sunt justificate excepţiile, a conchis comisia.

"Acest raport al comisiei confirmă ce afirmă administraţia Trump de patru ani: OMC este complet inadecvată pentru a opri practicile dăunătoare ale Chinei în domeniul tehnologiei", a afirmat reprezentantul pentru Comerţ al SUA, Robert Lighthizer, într-un comunicat.

Ministerul Comerţului din China a afirmat că Beijingul a susţinut sistemul comercial multilaterial şi a respectat regulile şi deciziile OMC, sperând că Washingtonul va face acelaşi lucru.

Statele Unite pot face apel împotriva hotărârii de marţi a OMC. Însă, acest lucru ar pune cazul într-un vid legislativ, deoarece Washingtonul a blocat deja numirea judecătorilor în organismul de apel al OMC, împiedicându-l să convoace numărul minim de membri necesar pentru a judeca cauzele.

OMC este conştientă că decizia va provoca nemulţumiri. Acesta a menţionat că a analizat doar măsurile SUA şi nu represaliile Chinei, pe care Washingtonul nu le-a contestat la OMC.

"Grupul este foarte conştient de contextul mai larg în care funcţionează în prezent sistemul OMC, care reflectă o serie de tensiuni comerciale globale fără precedent", a conchis raportul de 66 de pagini.

Comisia a recomandat Statelor Unite să îşi aducă măsurile "în conformitate cu obligaţiile sale", dar în acelaşi timp a încurajat cele două părţi să lucreze pentru a soluţiona disputa generală.

"Este timp pentru ca părţile să facă bilanţ pe măsură ce procedurile evoluează şi să ia în considerare în continuare oportunităţi pentru soluţii de comun acord şi satisfăcătoare", potrivit comisiei.

Trump a ameninţat că va impune tarife pentru mărfuri în valoare de 500 de miliarde de dolari în timpul războiului său comercial de doi ani cu China, înainte de a semna o primă fază a unui acord comercial cu Beijingul, la începutul acestui an.

Taxe suplimentare sunt încă în vigoare pentru mărfuri chinezeşti în valoare de aproximativ 370 miliarde USD.

Preşedintele SUA a descris OMC drept o organizaţie "oribilă" şi părtinitoare faţă de China, ameninţând că va retrage ţara din forul internaţional.

Trump, un critic faţă de instituţiile multilaterale, a renunţat deja la organizaţia culturală UNESCO şi intenţionează să retragă SUA din Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Pe clovn il deranjeaza oricine si orice nu se face pres in fata jandarmului....ultimele zbateri ale colonialismului american....astia nu au invatat nimic din istoria lumii. Cum marile imperii mor pe limba lor.

    nu se poate sa joci corect cu cineva care incalca orice regula , care fura si spioneaza orice . furtul de tehnologie este o regula la chinezi . Trump , singura speranta de a reveni cat de cat la normalitate .!

    1. Iti aduci aminte de lupta pe patente Apple - Samsung? Cine a furat de la cine? Furtul de tehnologie este mult mai larg raspandit decat crezi tu. Trump este un escroc.

    Sa joci corect cu China e ca și cum ai avea speranța să câștigi la alba-neagra, jucând la nesfârșit. Clovnul, cum îl numea cineva mai sus e singurul care a luat taurul de coarne. Jumătate din economia Chinei e construită pe furt de tehnologie și know how din occident, cealaltă jumătate pe sclaveți care să muncească pe câțiva dolari (au de unde, sunt peste miliard). Trump e singurul care a pus piciorul în prag, așa clovn cum e. S-a văzut ce înseamnă dependență de China în pandemie. In alta ordine de idei tot clovnul a pus piciorul în prag cu Iranul care nu fabrică arma nucleară până te trezești că o au deja. S-a văzut cu Korea de nord ce înseamnă să lași dictatorii să facă de capul lor. Așa s-a trezit lumea cu un nebun care se joacă cu butonul nuclear. Marele Obama, așa sfătos cum era, nu a făcut nimic, doar vorbe frumoase. Lumea nu se conduce cu vorbe ci cu fapte. Săracii americani sunt puși să aleagă între un clovn și un moșulică expirat, care se pare că vinde că și Obama aceiași gargară ieftină - să facem bine că să nu fie rău.

    cretinii isi doresc o dictatura chinezeasca , sa mearga in uniforme la parazi militare de trei ori pe zi . atunci sa vezi ce inseamna jandarm ! ce bine ca nu doare prostia .

    1. Cretinii habar nu au despre ce vorbesc in raport cu China, Iranul, Coreea. Niciuna dintre aceste tari nu isi exporta ideologia. Nu a venit China sa zica "va fac autostrada" dar sa faceti un partid comunist in tara.

      Singurii care isi exporta ideologia, singurii care vor neaparat democratia de stil occidental sunt americanii. 

      asa e cand cand lasi spalatii pe creier sau postacii de serviciu sa presteze pe aici.....apar mesaje d-astea....dictatura chinezeasca, uniforme, parazi.....boss, ti-ai luat pastilele astazi?

      Nu îți exportă ideologia, îți importă (fură) tehnologia.

      Crezi ca toata lumea este ca tine?

    Aici trebuie enumerate toate MIZERIILE, toate nenorocirile pe care Trump insusi si sleahta lui pirati le-au facut. Lista este incompleta:

    - SUA si Trump au impus sanctiuni si interzis intrarea in SUA a procurorilor generali din ONU de la Curtea Penala Internationala care investigheaza acuzatiile de crime de razboi ale SUA in Afganistan. 

    - SUA si Trump au revocat vizele de studiu pentru 1000 studenti din China aflati in SUA. Acestia vor fi trimisi acasa. Asa cum Hitler trimitea evrei acasa inaintea razboiului. 

    Administratia Trump este atat de NEBUNA de legat incat face parte din suita de tari pirat din secolul trecut. 

    1. democratii de peste tot ( toti de sub plapuma imputita a lui soros ) de mana cu chinezii vor face lumea sa-i regrete pe stalin si lenin .

      Nu este o mizerie sa expulzezi spioni chinezi sau rusi de pe teritoriul tau!

      Erau studenti veniti sa invete in SUA. Fix 1000, ca pe vremea razboiului. Cum poti fi atat de nesimtit?

    Nici China, nici SUA nu sint icoane sa te închini la ele, iar cei ce le conduc, în nici un caz domnișoare de pension. Dar îmi aduc aminte cum povesteau inginerii care puneau în functiune instalatiile romanesti exportate în China pe vremea comunismului, ca peste noapte chinezii le demontau pt a copia părțile componente, mecanismele de funcționare, iar dimineața ai noștrii se chinuiau sa la pună din nou în funcțiune. Procedeul se repeta pina se prindeau ai noștrii. Sau cum importau de la noi mărfuri din otel de buna calitate, dar fără un grad de prelucrare f mare, ca apoi sa le transforme în ascuțitori și altele asemenea,pe care le exportau în toată lumea cu preț pe bucata mic, dar care însumat făcea de sute (poate de mii) de ori pretul otelului importat de la noi. Procedeul nu a fost implementat doar de ei. Olandezii importau prune uscate(la preturi mici)în lădițe de lemn de o anume esență, mai scumpa decit încărcătură lădițe, lemn care apoi prelucrat la un nivel superior, aducea profituri mari. Sau la un moment dat setea de valute forte a lui Ceaușescu a fost speculata cu mare succes de către germani importind de la noi unt la preturi f mici dar în cantități f mari, pt ca uleiul de măsline al Greciei și al Italiei devenise prea scump pt industria cosmetica. Ideologia Chinei nu este comunista, dar place f mult "elitelor globaliste" care ar vrea-o implementata pe toată planeta. În China chiar se muncește dur, mai dur decit ne putem închipui și nu ne-ar conveni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb