Statista: Uitaţi de Nvidia! Boabele de cacao aduc randamente mai mari

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 aprilie

Evoluţia preţului acţiunii Nvidia şi al boabelor de cacao de la începutul anului până la data de 27 martie.

Evoluţia preţului acţiunii Nvidia şi al boabelor de cacao de la începutul anului până la data de 27 martie.

English Version

Cu o creştere de peste 80% de la începutul anului, acţiunile Nvidia Corp. au fost unul dintre motoarele din spatele raliului bursier din 2024, conform unei analize Statista. Aceasta arată că dinamica acţiunilor producătorului american de cipuri, care a profitat de creşterea rapidă a AI la fel ca alte câteva companii, s-a bazat pe rezultatele record raportate.

Dar, în pofida faptului că Nvidia este una dintre cele mai performante acţiuni din S&P 500, iar acest indice bursier a doborât record după record în anul curent, există o investiţie şi mai bună ce putea fi făcută în ianuarie 2024: boabele de cacao. Asta, pentru că preţul boabelor de cacao, cea mai importantă materie primă pentru fabricarea ciocolatei, a crescut cu peste 120% în acest an, contractele futures pe cacao tranzacţionându-se temporar la peste 10.000 de dolari tona în această săptămână.

Analiza arată că preţurile boabelor de cacao vor rămâne ridicate pentru o perioadă, iar consumatorii vor începe, probabil, să simtă efectele mai târziu în acest an, deoarece producătorii le vor transfera aceste costuri fie sub forma preţurilor mai mari, fie a produselor livrate în ambalaje mai mici, la acelaşi preţ.

Preţul boabelor de cacao a câştigat 255% într-un an

Preţul futures al boabelor de cacao a urcat cu peste 150% pe piaţa din New York, în ultimele trei luni, iar din martie 2023 până în prezent, a câştigat 255%, ca urmare a scăderii ofertei globale. Culturile de profil sunt afectate de condiţiile meteorologice nefavorabile, precum seceta prelungită şi ploile abundente, dar şi de bolile care determină tăierea arborilor de cacao. De menţionat că arborii nou plantaţi au nevoie de trei până la cinci ani ca să producă cacao, astfel că aprovizionarea în următorii 2-3 ani va fi, probabil, mai mică decât media ultimilor 15 - 20 de ani, ceea ce va susţine avansul preţurilor boabelor de cacao.

O analiză realizată recent de aganţia de ştiri Anadolu arată că preţul boabelor de cacao a urcat cu peste 61% anul trecut, acestea devenind materia primă cu cea mai mare creştere după uraniu, depăşind totodată cotaţia cuprului anul acesta, care este de circa 9.000 de dolari pe tonă. Ieri, cotaţia pentru boabele de cacao cu livrare în luna mai era de 9.344 dolari tona pe piaţa SUA, la ora locală 07.13, mai mică cu 1,9% faţă de ziua anterioară.

În urmă cu două luni, boabele de cacao se tranzacţionau la mai puţin de 5.000 de dolari/tonă pe piaţa din New York, iar cu un an în urmă erau cotate sub 3.000 de dolari. Contractele futures pe cacao din Londra s-au dublat de la începutul lunii februarie şi s-au triplat faţă de anul trecut.

Potrivit companiei de analiză GlobalData, oferta de cacao va scădea cu 8% în sezonul agricol 2023 - 2024, comparativ cu ultimele 12 luni, motivul principal invocat fiind problemele din marile ţări producătoare - Coasta de Fildeş şi Ghana, care generează 60% din producţia globală de profil. Fabricile de cacao din aceste ţări au decis să reducă sau să oprească producţia, deoarece nu puteau acoperi costurile cu seminţele.

O recoltă de cacao semnificativ mai mică este aşteptată în Coasta de Fildeş, care asigură 45% din oferta globală de cacao. Totodată, recolta din Nigeria este cu mult sub aşteptări.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb