STATISTICA FACE CLARIFICĂRI CU PRIVIRE LA CREŞTEREA ECONOMICĂ PE CARE AU ANUNŢAT-O PE 16 MAI: "PIB-ul nu include investiţii, consum şi export net"

Cristina Radu
Macroeconomie / 25 mai 2017

Florin Cîţu (Sursa foto: Facebook)

Florin Cîţu (Sursa foto: Facebook)

Florin Cîţu, Vicepreşedintele Comisiei de Buget din Senat: "Rămân multe semne de întrebare, întrucât INS nu a prezentat cifrele pentru investiţii, care sunt la un minim istoric"

Institutul Naţional de Statistică (INS) a calculat PIB-ul pentru primul trimestru exclusiv prin metoda de producţie, aceasta neincluzând date şi informaţii cu privire la investiţii, consum final şi export net, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei, în urma reacţiilor din mass-media cu privire la cifrele anunţate la jumătatea lunii mai şi a cererii Comisiei de buget din Senat de clarificare a datelor.

INS precizează: "Institutul Naţional de Statistică a difuzat, conform calendarului comunicatelor de presă, la data de 16 mai 2017, comunicatul privind «Produsul intern brut-estimări semnal trimestrul I 2017». Potrivit comunicatului, produsul intern brut a înregistrat în trimestrul I 2017 faţă de acelaşi trimestru din 2016 o creştere de 5,7% pe seria brută şi 5,6% pe seria ajustată sezonier. Comparativ cu trimestrul IV 2016, creşterea PIB a fost de 1,7%, date ajustate sezonier. Rezultatele înregistrate în privinţa creşterii PIB au fost comentate în mass media în mod diferenţiat: «pe de o parte ca neaşteptat de mari, umflate şi chiar falsificate» iar, pe de altă parte, ca «nereprezentând o surpriză pentru cei atenţi la realitatea economică»".

Prima aserţiune (cea pesimistă) se bazează, în general, pe evaluări şi tendinţe presupuse, după evoluţiile înregistrate în trimestrele anterioare ale anului 2016, cea de-a doua (pozitivă), după nivelul indicatorilor difuzaţi prin comunicatele de presă ale INS cu privire la evoluţiile înregistrate la principalii indicatori sectoriali în cele trei luni ale trimestrului. Pentru clarificarea situaţiei, INS a fost solicitat să prezinte Comisiei de buget finanţe a Senatului României, informaţii pertinente prin care să justifice datele difuzate prin comunicatul amintit.

În acest scop, Institutul a transmis Comisiei date detaliate pentru trimestrele anului 2016 privind Produsul Intern Brut calculat prin cele două metode specifice, metoda de producţie şi metoda cheltuielilor. Sfera datelor a cuprins informaţii la nivel de ramuri ale economiei, exportul, importul şi soldul operaţiilor de comerţ exterior, precum şi datele pentru indicatorii pe termen scurt ce au stat la baza calcului PIB 2016. De asemenea, au fost prezentate date statistice cu privire la evoluţia trimestrială implicit elementele necesare identificării ecartului între date pentru fiecare dintre etapele de elaborare, astfel: informaţii semnal la 45 de zile; provizoriu I la 60 de zile; provizoriu II la 90 de zile; date semidefinitive la 15 luni; date definitive la 26 de luni.

Pentru trimestrul I al anului 2017, s-au prezentat doar datele semnal disponibile în această etapă, reprezentând evoluţia lunară şi la nivel de trimestru (dinamică). Se precizează că aceste date sunt determinate exclusiv prin metoda de producţie, singura aplicabilă, potrivit standardelor UE în această etapă. Este de la sine înţeles că, prin această metodă nu se cuprind date şi informaţii cu privire la investiţii, consum final, export net, acestea făcând obiectul etapei provizoriu I şi a celorlalte etape succesive, urmând a fi prezentate cu prilejul comunicatului asupra evoluţiei PIB provizoriu I la termenul de 7 iunie 2017.

Ieri, a avut loc la Senat o întâlnire între reprezentanţii INS şi cei ai Comisiei, potrivit INS, ocazie cu care preşedintele INS a argumentat consistenţa şi validitatea datelor elaborate de INS pentru trimestrul I ca date semnal (primele estimări), precum şi faptul că aceste date au fost transmise şi integrate de Eurostat în agregatele europene.

Florin Cîţu, Vicepreşedintele Comisiei de Buget din Senat a declarat ieri că rămân multe semne de întrebare, întrucât INS nu a prezentat cifrele pentru investiţii, care sunt la un minim istoric. Domnul Cîţu a spus: "Frica mea cea mai mare, scenariul către care cred că ne îndreptăm, este cel din 2011. Estimez că peste 1 an de zile ne va anunţa cineva, cum a făcut-o Victor Ponta, că trebuie tăiat din PIB 20-30 de miliarde lei pentru a corecta anumite încasări".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb