STATUL DE DREPT CONDIŢIE PENTRU SCHENGEN Iohannis la Strasbourg: "Românii au trebuit să apere statul de drept"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 24 octombrie 2018

Iohannis la Strasbourg: "Românii au trebuit să apere statul de drept"

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene: "Dorinţa mea este ca în România, înainte de preluarea preşedinţiei Consiliului, să se ajungă la un consens în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei"

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, ieri, în plenul Parlamentului European, la Strasbourg, că ţara noastră este un stat de drept şi un stat democratic. Şeful statului a spus: "Nu vreau să intru în detalii ale dezbaterii interne, dar pot să vă asigur că eu sunt hotărât să rămân implicat pentru a garanta românilor păstrarea valorilor democratice, regulile şi principiile unui stat de drept şi continuarea unei lupte foarte dure, grele, dar drepte: lupta împotriva corupţiei".

Iohannis a menţionat că una dintre problemele Europei este conexiunea dintre cetăţean şi politician, care în multe cazuri este slabă. Preşedintele a spus: "În România, cetăţenii au spus clar ce vor. Am înţeles că ei vor ca eu să continui acest mesaj cu care am fost ales - o Românie europeană, democratică, integrată profund în UE, care păs­trează intact statul de drept şi luptă, cu rezultate notabile, împotriva corupţiei".

Declaraţiile au fost făcute de preşedintele ţării cu prilejul participării în Parlamentul European la o dezbatere privind viitorul Uniunii Europene (UE). Şeful statului a fost invitat să expună viziunea ţării noastre cu privire la UE, le nevoile cetăţenilor şi la aspiraţiile partenerilor Uniunii.

Referitor la statul de drept şi la lupta anticorupţie, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a menţionat: "Din 2014 am spus că România, sub mandatul Comisiei pe care eu o conduc, trebuie să facă parte din Spaţiul Schengen. Mi-aş dori să obţinem asta înainte de finalul mandatului acestei Comisii. Doresc să atrag atenţia, şi este o observaţie nu neapărat către preşedinte, ci către Guvern şi Parlament, că nu trebuie pus în pericol acest lucru prin îndepărtarea de principiile statului de drept. Dorinţa mea este ca în România, înainte de preluarea preşedinţiei Consiliului, să se ajungă la un consens în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei. Este esenţial acest lucru".

Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, a acuzat "reformele dubioase care au slăbit justiţia din România", cât şi "protocoalele secrete" descoperite în ţara noastră.

El a spus că nu trebuie să urmăm exemplele Poloniei şi Ungariei care au luat-o pe o cale iliberală.

Liderul grupului parlamentar al Partidului Popular European, Manfred Weber, a afirmat că guvernul de la Bucureşti a trecut una dintre liniile roşii legate de valorile europene şi "trebuie să schimbe cursul". Referindu-se la lupta anticorupţie, Weber a spus: "Îmi exprim respectul faţă de cetăţenii României, pentru că (...) oamenilor le pasă de situaţia din ţara lor. Guvernul trebuie să schimbe cursul. Am discutat acest lucru în urmă cu câteva săptămâni la Strasbourg şi familia noastră politică subliniază faptul că guvernul de azi din România a trecut una din liniile roşii legată de dezbaterea comună, legată de valori".

Aderarea la Schengen şi la zona Euro, prioritare pentru România

În discursul rostit de la tribuna Parlamentului European, preşedintele Klaus Iohannis a spus: "Pledez ferm pentru unitate, coeziune, solidaritate şi pentru calea europeană comună în eforturile de consolidare a proiectului european".

Şeful statului a menţionat că ţara noastră nu este adepta unei Uniuni Europene în două sau mai multe viteze, că toţi cetăţenii trebuie să aibă drepturi egale, iar cele patru libertăţi fundamentale ale UE - libera circulaţie a mărfurilor, a persoanelor, a serviciilor şi capitalurilor - să se regăsească în viaţa tuturor cetăţenilor europeni şi nu să rămână doar un deziderat pentru unii dintre aceştia.

În acest context, Iohannis a reamintit că aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen şi la zona Euro sunt obiective prioritare, care nu ar trebui condiţionate de factorii politici vremelnici atât timp cât cei mai mulţi dintre cetăţenii români sprijină valorile europene, printre care se numără şi statul de drept. Referitor la acest aspect preşedintele ţării a afirmat: "Suntem o democraţie tânără. Românii şi-au făcut auzită vocea atunci când au trebuit să apere statul de drept. Tânăra generaţie crede în democraţie, iar prin entuziasmul acestor tineri remarcabili se hrăneşte şi optimismul în privinţa viitorului Europei. Pentru România securitatea este un domeniu important, suntem capabili să fim un furnizor de securitate pentru întreaga UE aşa cum o facem în cadrul NATO".

Extinderea UE, o necesitate

Cu privire la politica de coeziune, Klaus Iohannis a spus că avem nevoie de o UE care nu lasă în urmă niciun stat şi niciun cetăţean, iar ideile referitoare la UE cu mai multe viteze sau a cercurilor concentrice nu reprezintă o soluţie. Preşedintele a spus: "Coeziunea nu este doar ambiţia noilor state membre, care au un nivel mai redus de convergenţă economică, ci este o necesitate pentru membrii mai vechi ai Uniunii. Trebuie să ne întoarcem la esenţa principiului coeziunii, aşa cum este acesta reflectat în Tratatele Uniunii - forţă centripetă a unei comunităţi de viziune şi acţiune, generatoare de plus valoare pentru întreaga Uniune. (...) Siguranţa economică este la fel de importantă ca cea a frontierelor, iar prosperitatea Uniunii depinde de capacitatea noastră de a asigura o Uniune Economică şi Monetară puternică, capabilă să răspundă aşteptărilor cetăţenilor, dar şi să facă faţă unor noi provocări".

Şeful statului a vorbit şi despre necesitatea extinderii Uniunii Europene, susţinând că "mărimea conferă putere" într-un context global foarte competitiv. Conform lui Klaus Iohannis, politica de extindere a Uniunii şi-a demonstrat valoarea prin valurile succesive de primire de noi membri, contribuind la prosperitatea şi securitatea continentului. Preşedintele susţine că lărgirea Uniunii nu trebuie să rămână doar un deziderat pentru generaţiile viitoare, ci să fie o necesitate reală, în care statele candidate şi potenţialii candidaţi "trebuie să îşi ancoreze eforturile de continuare a reformelor şi de asumare autentică şi consecventă a valorilor şi principiilor europene".

La finalul dezbaterii, în cadrul unei conferinţe de presă, Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European a menţionat că ţara noastră este un membru important al UE. Referitor la rezoluţia pe care legislativul european o va adopta la începutul lunii noiembrie cu privire la statul de drept din România, Tajani a spus că textul rezoluţiei va fi stabilit în perioada următoare şi că este dreptul deputaţilor europeni de a dezbate şi aproba un astfel de act, atunci când anumite principii şi valori sunt încălcate de către statele membre ale Uniunii.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus că este dreptul Parlamentului European să adopte o rezoluţie privind situaţia statului de drept din ţara noastră, dar că acest lucru nu va avea un impact negativ asupra preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va deţine în perioada 1 ianuarie-1 iulie 2019. Iohannis a declarat: "E neobişnuit ca Parlamentul European să voteze o rezoluţie despre un stat membru care va prelua preşedinţia rotativă a UE. (...) Discursul meu nu a fost legat de dezbaterea privind statul de drept, dar am făcut comentarii pe această temă: România este o democraţie funcţională şi respectă statul de drept, chiar dacă există abordări contrare".

Şeful statului a afirmat că are o colaborare bună cu membrii guvernului Dăncilă cu privire la temele pe care ţara noastră le va aborda în calitate de preşedinte al Consiliului UE.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Presedintia Romanieie a Consiliului Uniuniii Europene ar putea sa propuna crearea unei noi agentii care sa aiba drept obiect al implementarii coeziunea!

    Un institut de cercetare societal care sa creeze un model nou societal capabil sa creeze coeziune! 

    Daca exista ideologii iliberale inseamna ca Europa are nevoie de o noua ideologie care sa corespunda nevoilor tuturor cetatenilor nu numai unei minoritati economico-financiare. 

    Neolibe ralismul nu este sfarsitul istoriei!

    1. "STATUL DE DREPT CONDIŢIE PENTRU SCHENGEN"

      Acum mai bine de 10 ani intrarea in Schengen era conditionata de judecarea si condamanarea lui Nastase.  

      Apoi la fiecare cateva luni mai aparea o conditie sau un contract de semnat... 

      Poate ar fi bine sa promovam modelul nostru de stat de drept si legi ale justitiei in toate statele UE. Instantele de judecata si toate institutiile statului de drept din fiecare stat membru sa incheie protocoale cu serviciile secrete, judecatorilor si procurorilor care trebuie sa decida cine trebuie sa conduca statul,guvernul sa li se faca dosare de urmarire penala ca sa fie constransi/santajati sa dea decizii politice etc. Ne facem ca nu observam abuzurile . Trebuie sa existe o cale de mijloc - sa facem copy-paste la legile din Franta sau din Germania dar fara sa adaugam sau stergem ceva - acelasi model! Vrem? Vrea Comisia Europeana sa procedam astfel ? RASPUNSUL ESTE NU! La noi trebuie reglementate exceptiile si trebuie pedepsiti si oameni nevinovati ca "victime colaterale".

      Forta este cu tine!

      Tu vrei un stat de drept normal, unde premierul este tampita si guvernul o echipa de slugi, in slujba unui infractor multiplu, care conduce tara pentru propriul beneficiu. 

      Nu, noi nu vrem protocoale, ca ne inregistreaza SRI ticalosiile si hotiile si ne sileste sa impartim cu securistii stalinisti banii furati.  

      Noi vrem sa impartim banii furati numai intre noi si asta este definitia noastra pentru statul de drept: adica cum, sa impartim banii furati cu cei care nu au furat?

      Pai unde mai este cinstea?! 

      Esti ridicol, daca vrei sa reglementezi pornind de la profilul persoanelor aflate temporar la conducere.

      Cine a zis ca cei care conduc sunt buni. Hai sa vedem pt. ce au fost condamnati . Gainarii! Furtul marilor averi nu a fost descoperit cercetat sau dovedit desi il vedem cu totii la majoritatea oamenilor politici deveniti milionari exclusiv din functii publice. Basescu si fiicele nu s-au imbogatit prin coruptie si prin abuz de putere? Blaga, si toti pradatorii de la fostul PDL? Si ei au pradat tara, chiar mai mult decat Dragnea. Sa fim obiectivi. daca putem si cei care sunt profesionisti si corecti sa se arate si sa sa conduca destinele tarii in mod independent, daca se poate! 

      Daca eu sunt ridicol, atunci tu ce esti, dorind "Sa fim obiectivi"?

      Nu-ti urez sa ajungi sa fii obiectiv, ar insemna sa-ti doresc moartea. 

      Exact asa cum nu stapanesti limbajul, tot asa si gandesti. Cum de-ti trece prin minte sa aplici caile democratiei occidentale in evul mediu romanesc? Asta nu este ridicol? In loc sa te bucuri ca Dragnea nu a reusit sa controleze complet justitia, tu te plangi de incalcarea principiilor democratice, astfel ca el sa o controleze total? 

      Nu ai sesizat ca problema drepturilor omului in Romania a fost pusa pe tapet de infractorii din conducerea tarii?! 

      Nu esti ridicol? 

      Iti imaginezi ca sunt reglementari generale? 

      Nu, sunt dedicate. 

      Voiculescu, Nastase si alti mari parveniti prin furt postrevolutionari au trecut pe la parnaie, dar, da, pentru gainarii. 

      Ai fi preferat sa nu treaca deloc? 

      Cand l-au impuscat pe Ceausescu te-ai bucurat? 

      Eu, da. 

      Te anunt ca nu i-au respectat drepturile.

      Clar. Avem perceptii diferite! Eu vorbesc despre principii, dumneata despre persoane! Eu sustin sa fim independenti si stam drepti, dumneata vrei sa fim obedienti si sa ne fie frica!

      Nu iti sesizezi eroarea: nu poti vorbi despre principii in lumea viermilor, dupa cum nu poti construi Turnul Eiffel din chirpici.

      Eroarea ta este dubla, caci nu ai priceput nici faptul ca eu nu ma refer la persoane, ci la calitatea unei societati intregi.

      Prin urmare, interpretarile tale sunt complet deplasate. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb