Statul grec rămâne fără bani

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 august 2012

Grecia ar trebui să primească, în septembrie, o tranşă de 31 de miliarde euro din sprijinul internaţional.

Grecia ar trebui să primească, în septembrie, o tranşă de 31 de miliarde euro din sprijinul internaţional.

Statul elen rămâne fără bani, aşteptând următoarea tranşă de ajutor de la creditorii internaţionali, conform viceministrului de Finanţe de la Atena, Christos Staikouras, care a tras un semnal de alarmă cu privire la poziţia financiară precară ţării.

"Rezervele de lichidităţi sunt aproape zero", a spus Staikouras la postul de televiziune de stat NET, adăugând: "Este riscant de presupus până când vor ajunge banii, întrucât depinde întotdeuna de execuţia bugetară, de venituri şi cheltuieli. Dar, cu siguranţă suntem pe marginea prăpastiei. Nu a fost virată tranşa pe care trebuia să o primim, iar la data de 20 august va trebui să plătim obligaţiuni deţinute de BCE".

Partenerii europeni ai Greciei au promis, în mai multe rânduri, că statul elen va avea asigurată finanţarea necesară inclusiv pentru luna august, când trebuie să răscumpere obligaţiuni de 3,2 miliarde euro (3,9 miliarde dolari). Însă, detaliile finanţării pentru Grecia nu au fost anunţate încă.

În lipsa acestor bani, Grecia nu va mai putea plăti salariile, pensiile şi ajutoarele sociale, conform unor surse citate de agenţia Reuters.

Pe de altă parte, o sursă guvernamentală citată de publicaţia americană Wall Street Journal (WSJ) afirmă că autorităţile din Grecia intenţionea­ză să ceară prelungirea perioadei programului de ajutor financiar, sperând să poată împărţi pe mai mulţi ani reducerile de cheltuieli de 11,5 miliarde euro cerute de creditorii internaţionali.

Premierul Antonis Samaras, liderul socialist Evangelos Venizelos, şi şeful Stângii Democrate, Fotis Kouvelis, au discutat mai mult de două ore luni, dar nu au ajuns la un acord final asupra reducerilor de cheltuieli pe care trebuie să le implementeze Atena, conform WSJ.

Grecia este deja în întârziere cu atingerea obiectivelor din programul de ajutor financiar, după ce două runde de alegeri parlamentare anticipate au blocat reforma economiei.

"Discuţiile continuă şi se vor des­făşura şi în zilele următoare. Avem probleme clare în faţă, dar avem şi o populaţie care nu mai poate ridica noi poveri", a declarat Kouvelis, după întâlnire.

Grecia trebuie să facă economii de 11,5 miliarde euro în 2013 şi 2014 pentru menţinerea liniilor de finanţare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb