Statul încearcă să smulgă "3 Brazi" din Insula Mare a Brăilei

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 22 iulie 2008

Utilaje şi instalaţii de irigat de ultimă generaţie. 55.000 de hectare agricole nu demult acoperite cu stuf. 60 de milioane de euro, investiţi în ultimii şapte ani pentru dezvoltarea unei zone cu agricultură de subzistenţă. Impozite şi taxe consistente către consiliile locale.

Câteva dintre realizările TCE 3 Brazi SRL, în Insula Mare a Brăilei, după cum sus­ţine Lucian Buzdugan, directorul executiv al societăţii patronate de controversatul om de afaceri, Culiţă Tărâţă.

Şi totodată o afacere profitabilă, "de-a gata", care nu avea cum să treacă neobservată de politicienii şi afaceriştii locali.

După şapte ani de investiţii masive, TCE 3 Brazi SRL riscă să fie dată afară din Insula Mare a Brăilei. Motivul? Societatea lui Culită Tărâţă stă pe terenul statului, reprezentat prin Agenţia Domeniilor Statului (ADS), suprafaţă pentru care plăteşte redevenţe, în baza unui contract care expiră în 2021.

Pentru exploatarea Insulei Mari, TCE 3 Brazi SRL are obligaţia, conform înţelegerii, să furnizeze ADS contravaloarea în bani a 500 de kg de grâu la hectar, anual calculată la cotaţia cerealei, la bursa din Londra.

Sub pretextul încălcării prevederilor contractuale, ADS a anunţat că a declanşat procedura legală de recuperare a redevenţelor, a dobânzilor şi penalităţilor aferente. Datoria invocată de ADS este de 87,6 milioane lei.

"TCE 3 Brazi" mai are la dis­poziţie doar trei zile să-şi plătească datoria de 87,6 milioane lei, în caz contrar, urmând să intre în procedură de executare silită", ne-a declarat Daniel Drăgan, preşedintele ADS.

Cu toate acestea, reprezentanţii "TCE 3 Brazi" nici nu vor să audă de somaţia ADS. În realitate, reprezentanţii TCE 3 Brazi susţin că ADS face jocurile unor grupuri de interese care vor cu orice preţ să pună mână pe Insula Mare cu tot cu investiţia TCE 3 Brazi.

Lucian Buzdugan ne-a explicat: "ADS este în slujba unor grupuri de interese. Noi nu avem datorii către stat! Ceea ce ne solicită sunt nişte sume stabilite după bunul lor plac. Probabil ne-au pus în cârcă operaţiunea de destufizare, când pe insulă erau 11.000 de hectare de stuf. Conform înţelegerii, în această operaţiune ei trebuiau să suporte cheltuielile cu erbicidele. Odată cu schimbarea conducerii ministerului agriculturii, s-a refuzat şi s-a pus totul în cârca noastră. Mai mult, în anii anterior, când au fost inundaţii şi secete, treabuia să fim scutiţi de la plata redevenţei conform contractului, pe suprafeţele calamitate. Ei calculează după cum vor, numai să ne elimine. În permanenţă ADS a negat valabilitatea contractului, cu toate că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ne-a dat dreptate".

La rândul său preşedintele ADS, ne-a precizat că "societatea TCE 3 Brazi a plătit numai ce a vrut".

Potrivit unor surse oficiale, interesele asupra Insulei Mari a Brăilei vin tocmai din partea consiliului local. Întrucât societatea este înregistrată la Piata Neamţ, o parte din taxele şi impozitele acesteia iau calea Moldovei, şi nu autorităţilor locale brăilene.

Mai mult, sursele susţin că se încearcă eliminarea TCE 3 Brazi pentru ca suprafeţele modernizate ale Insulei Mari să fie împărţite între politicienii şi afacerişti locali.

Lucian Buzdugan a confirmat cele declarate de sursele noastre şi ne-a precizat că însuşi preşedintele ADS ar avea de intors "o datorie" unor personale nemenţionate.

Totodată ADS şi TCE 3 Brazi îşi caută dreptatea în justiţiei. "Întrucât şi noi am intentat proces ADS, nu au cum să recurgă la executarea silită până la o decizie judecătorească", ne-a mai spus Buzdugan.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Domnule Deacu , ai fost vreodata in viata matale la tara ? Ai vazut in ce conditii se da pamantul in arenda ? Pai in mod normal se cere 1/3 din productie care e cu muuult mai mult decat 500 kg grau , ca sa nu mai zic de floarea soarelui. Dumneata il cainezi pe cel care a luat ceva ce nu ii apartine , in conditii dubioase daca nu penale. Ma mir ca nu ai adaugat ca de fapt ar trebui sa mosteneasca aceasta insula de la Decebal fiinda probabil este unul dintre mostenitori. Sper ca rahatul pe care l-ai mancat sa merite banii !

    toate firmele lui tarita sint datoare statului.tupeul lui tarita se bazeaza pe rudenia cu vacaroiu .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb