Statul nu a ţinut seama de drepturile foştilor proprietari cînd a privatizat marile companii

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Companii / 3 august 2004

Drepturile de preemţiune acordate de stat acţionarilor majoritari în cadrul proceselor de privatizare afectează persoanele care au dreptul la restituiri de acţiuni ale societăţilor urmaşe, conform Legii 10/2001. Potrivit legii menţionate, persoanele care aveau calitatea de asociat al societăţilor naţionalizate au dreptul la măsuri reparatorii constînd în acţiuni acordate cu precădere la societatea comercială care a preluat patrimoniul persoanei juridice naţionalizate. Persoanele care au avut înainte de naţionalizare acţiuni la companii care au devenit ulterior "Romtelecom" şi "SNP Petrom" se lovesc în prezent de clauzele contractuale pe care statul le-a acceptat la privatizarea acestora.

"Dreptul de preemţiune acordat companiilor străine (OTE pentru acţiunile pe care statul român le mai deţine la "Romtelecom" şi OMV pentru acţiunile "SNP Petrom") este un motiv în plus ca să îngreuneze, să amîne

şi în ultimă instanţă să nu acorde vechilor acţionari, acţiuni din societăţile urmaşe", spune Emanuel A. Pantazi, moştenitor al acţiunilor "Societăţii Anonime Române de Telefoane", naţionalizată în 1948, a cărei urmaşă legală este "Romtelecom". Domnul Pantazi a depus, conform Legii 10/2001, dosarul complet de revendicare a acţiunilor la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor şi spune că, deşi comisia de analiză din cadrul ministerului a decis în ianuarie 2004 să înainteze către comisia de evaluare o propunere de soluţionare favorabilă, nici pînă acum nu a primit vreun răspuns. "Într-o întîlnire la MCTI, mi s-a afirmat verbal că statul ar avea o înţelegere cu OTE asupra dreptului de preemţiune al acţiunilor deţinute stat, ceea ce le interzice să-mi dea acţiuni Romtelecom".

În aceeaşi situaţie, se pare că se găseşte domnul Pantazi şi la "SNP Petrom". Domnia sa a moştenit acţiuni ale "Societăţii Anonime Creditul Minier", naţionalizată în 1948. Conform Monitorului Oficial (partea a II-a) nr.63 din 4 martie 1948, "Creditul Minier", împreună cu alte societăţi anonime din industria petrolieră, au fuzionat în august 1947, sub denumirea de "Sovrompetrom", iar "Petrom" este societatea urmaşă a acesteia.

Pentru persoanele care solicită altfel de despăgubiri, ca urmare a naţionalizării imobilelor şi a societăţilor comerciale, Ministerul Finanţelor a emis titluri de valoare, în baza Legii 10/2001. Conform legii, titlurile pot fi vîndute pe piaţa secundară sau pot reprezenta plata unor acţiuni ale societăţilor aflate în proces de privatizare. Deţinătorul titlurilor de valoare trebuie, mai întîi, să identifice societatea comercială în al cărei proces de privatizare vrea să folosescă aceste titluri. În cazul AVAS, titlurile de valoare pot fi preschimbate în acţiuni la orice societate care va fi inclusă în lista societăţilor comerciale cu capital disponibil pentru schimbul de acţiuni contra titlurilor de valoare nominală. Pînă în prezent, fostul APAPS a publicat o singură listă, care şi-a pierdut valabilitatea în luna februarie. În cadrul primei oferte de capital, APAPS a primit opţiuni pentru SC "Uni Mega Com" Alba, SC "Nisacom" Tulcea şi SC "ICH Construcţii Grup" Constanţa.

În vederea asigurării surselor pentru acordarea măsurilor reparatorii în echivalent sub forma de titluri de valoare nominală şi prin acţiuni, statul trebuie să rezerve, conform Legii 10/2001, o cotă parte de pînă la 20% din capitalul social de la societăţile sau companiile naţionale rezultate din reorganizarea regiilor autonome.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb