Statul vrea să scape de "Oltchim" pe 31 mai

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 martie 2012

Statul vrea să scape de "Oltchim" pe 31 mai

Acţiunile OLT nu ţin cont nici de ştiri, nici de zvonuri

Privatizarea combinatului chi-mic "Oltchim" (simbol OLT) va avea loc pe 31 mai, a declarat Florin Vlădan, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI). Potrivit domniei sale, vânzarea pachetului majoritar deţinut de stat la "Oltchim" va fi dificilă, întrucât societatea nu este profitabilă.

În urma acordului semnat cu Fondul Monetar Internaţional, statul şi-a asumat responsabilitatea că, până la sfârşitul lunii aprilie, va vinde pachetul de 54,8% din capitalul combinatului vâlcean.

În acţionariatul combinatului vâlcean se mai regăsesc compania "PCC SE", care deţine 17,47% din acţiuni, şi fondul de investiţii "Carl-son Ventures", înregistrat în Marea Britanie, cu 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.

Gigantul rus "Gazprom", prin "TISE", şi-a exprimat interesul pentru pachetul majoritar de acţiuni OLT, printr-o scrisoare înaintată, în luna noiembrie 2011, Ministerului Economiei.

"FORTE", companie din Emiratele Arabe Unite, a depus oferta pentru preluarea "Oltchim" la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), anul trecut, potrivit unor surse oficiale din cadrul MECMA. Potrivit acestora, a avut loc şi o rundă de dis-cuţii între reprezentanţii ministerului şi cei ai FORTE.

Pe lista companiilor interesate de pachetul de acţiuni OLT se află şi "Rompet Rogas", care pare să fie o firmă fantomă, întrucât niciuna dintre sursele noastre nu deţine informaţii despre aceasta şi care, se pare, că până în acest moment nu a cumpărat caietul de sarcini.

Anunţul de privatizare a "Oltchim" a fost publicat, în urmă cu două săptămâni, de către Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie.

Autorităţile au anunţat că au optat pentru o metodă combinată, care implică o primă etapă de negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, urmată de "o licitaţie cu ofertă în plic".

Preţul de vânzare va fi făcut public printr-un alt anunţ care va apărea cu cel puţin 30 de zile înainte de organizarea licitaţiei cu oferta în plic.

De asemenea, persoanelor interesate de oferta "Oltchim" li se aduce la cunoştinţă că, pentru cumpărarea rafinăriei "Arpechim", pot negocia cu "OMV Petrom".

Pentru vânzarea pachetului de acţiuni OLT, singurul criteriu de departajare a ofertelor depuse va fi preţul, iar statul se va baza, în negocieri, pe evaluări care relevă că valoarea de piaţă a companiei poate ajunge şi la aproape 300 milioane euro, dacă "Oltchim" beneficiază şi de serviciile rafinăriei "Arpechim", principalul furnizor de materii prime, aflată în prezent în proprietatea "Petrom".

"OMV Petrom" a anunţat în luna martie a anului trecut că va închide definitiv rafinăria "Arpechim", pentru că nu a găsit un cumpărăror "credibil", şi o va transforma în depozit de ţiţei şi produse petroliere. După acest anunţ, Guvernul a iniţiat discuţii cu compania petrolieră pentru repornirea rafinăriei, însă fără rezultat.

Un alt subiect important ţine de intenţia statului de a evita o eventuală blocare, din partea acţionarilor OLT, a deciziei Comisiei Europene, care a aprobat conversia, în acţiuni, a datoriilor combinatului către AVAS.

În acest sens Guvernul a iniţiat, pe 9 martie, un proiect de lege prin care procedura de conversie a creanţelor se va face de drept, acţionarii putând doar să participe la majorarea capitalului. Cu alte cuvinte, minoritarii nu vor mai fi întrebaţi dacă sunt sau nu de acord cu majorarea de capital.

Modalitatea folosită de Guvern este contestată de un număr mare de jurişti care consideră că proiectul de lege contrazice atât Legea societăţilor comerciale, cât şi Legea pieţei de capital, emitentul fiind listat la Bursa de Valori Bucureşti.

În situaţia în care acest proiect va fi aprobat, acţionarii minoritari, dacă nu vor participa la majorarea capitalului social, vor fi diluaţi.

Valoarea datoriei "Oltchim" către AVAS (n.r. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului) ar fi de 125 de milioane de euro, fără dobânzile aferente.

AVAS a preluat, în 2002, de la Ministerul Finanţelor o creanţă în valoare de 508,6 milioane lei provenită din executarea garanţiilor emise de stat pentru împrumuturile externe contractate de societate.

Ţara noastră a notificat în iulie 2009 două măsuri de sprijin în favoarea "Oltchim". Prima măsură implică o conversie a datoriei publice în valoare de aproximativ 135 de milioane euro în acţiuni. Cea de a doua este o garanţie de stat care acoperă 80% dintr-un împrumut comercial în valoare de 424 de milioane euro, care urmează să fie utilizat pentru modernizarea societăţii şi pentru investiţii ulterioare.

"Oltchim" are, în acest moment, datorii pe termen scurt de 1,55 miliarde de lei şi datorii pe termen lung de 986 milioane de lei.

Combinatul "Oltchim" a raportat pierderi de 270 milioane lei, în 2011, cu 20,9% peste nivelul din 2010, pe fondul unei cifre de afaceri în urcare cu 17,1%, la 1,53 miliarde lei.

Compania are un capital social de 34,2 milioane lei, împărţit în 343,2 milioane acţiuni, cu o valoare nominală de 0,1 lei.

Simion Tihon, "Prime Transaction": Titlurile OLT au o evoluţie puternic speculativă

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", apreciază că, ieri, acţiunile "Oltchim" nu au avut o direcţie clară, pendulând între o nouă corecţie şi o revenire.

Legat de evoluţia acţiunilor "Oltchim", domnia sa ne-a spus că atât timp cât volatilitatea este creată de tranzacţiile puternic speculative, nu se pot face estimări fundamentate.

Simion Tihon este de părere că "Oltchim" beneficiază, în continuare, de o evoluţie puternic speculativă: "Ceea ce am văzut luni, o scădere până aproape de limita de -15%, fără un eveniment care să jus-tifice această evoluţie, confirmă teoria faptului că, momentan, titlurile OLT sunt o alternativă bună pentru cei dornici de câştiguri rapide dar care nu iau în calcul riscurile aferente".

Domnia sa consideră că cei care au cumpărat luni acţiuni "Oltchim" au fost atraşi de scăderea titlurilor sub nivelul psihologic de 1 leu.

"Ar trebui totuşi luat în calcul că fiecare acţiune OLT poartă o datorie. Corecţia de luni a venit şi în momentul în care piaţa a dat semne de revenire, titlurile companiilor pentru care cumpărătorii au o motivaţie fundamentală înregistrând unele creşteri de peste 4% (SIF3, SNP)".

Bogdan Gherghe, analist "Tradeville" a subliniat faptul că, în ultimul an, acţiunea "Oltchim" a evoluat într-un interval amplu de variaţie (0,3 lei/ acţiune - 2,3 lei/acţiune), astfel, volatilitatea anualizată a cotaţiilor este de peste 100%.

Ca şi comparaţie, domnia sa a menţionat că indicele BET-XT are o volatilitate de 24%.

Bogdan Gherghe este de părere că ştirile legate de capitalizarea datoriei catre AVAS printr-o ordonanţă de urgenţă au determinat o parte din acţionari să îşi vândă participaţiile deţinute la societate, fie din dorinţa de a nu participa la o majorare de capital, fie considerând că participaţiile actuale le vor fi diluate.

"Astfel, în perioada 15 martie - prezent, valoarea acţiunilor OLT a coborât cu aproximativ 40% (de la 1,3 lei/acţiune la 0,8 lei/acţiune), înregistrând un trend descendent", ne-a declarat domnia sa, adăugând: "Având în vedere volatilitatea extremă a emitentului, şi trendul puternic descendent, considerăm normală fluctuaţia înregistrată în ultimele şedinţe de tranzacţionare".

Pentru investitorii care deţin sau urmăresc societatea, domnia sa apreciază că perioada următoare va fi foarte importantă.

"Reducerea gradului de îndatorare, prin capitalizarea datoriei către AVAS, cât şi posibila privatizare pot fi pozitive pentru companie şi pot fi considerate argumente pentru a specula o posibilă relansare a combinatului, însă diluarea participaţiilor actuale, cât şi necesarul ridicat de investiţii pot determina investitorii să îşi vândă deţinerile", ne-a declarat analistul citat anterior, adăugând: "Evoluţia cotaţiilor OLT este dependentă de succesul privatizării societăţii şi de relansarea procesului de producţie".

Marcel Murgoci, director de operaţiuni "Estinvest" Focşani, consideră că deţinătorii de acţiuni "Oltchim" preferă să vândă, marcându-şi eventualele profituri, pe principiul cumpără pe zvon, vinde pe ştire.

Domnia sa pune scăderea înregistrată luni de cotaţiile OLT pe seama existenţei unui număr mai mare de ordine de vânzare la preţuri la care nu existau suficiente ordine de cumpărare.

"Acest lucru s-a manifestat pe întreaga şedinţă de tranzacţionare, ducând la închidere la un preţ minim al zilei", ne-a spus Marcel Murgoci, adăugând: "Cred că ordinele de vânzare sunt cauzate strict de nişte marcări de profit, fără a avea legătură directă cu anumite evenimente din viaţa societăţii".

Titlurile OLT au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în creştere cu 0,35% la un preţ de 0,87 lei/unitate, după ce, în timpul zilei, cotaţiile au urcat cu peste 6% (în prima parte a şedinţei) şi au coborât la 2% (în partea a doua a şedinţei).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb