Anul viitor va fi dominat de o panică globală la nivelul decidenţilor politici în ceea ce priveşte politicile publice care trebuie aplicate, este de părere Steen Jakobsen, economist şef & Chief Information Officer în cadrul Saxo Bank, în condiţiile în care, preţul în creştere şi cantitatea în scădere a banilor, inversarea globalizării şi creşterea preţului energiei îi pune la zid pe decidenţii politici.
Oficialul Saxo notează: "Sunt convins că lumea este la o distanţă de unul sau cel mult două trimestre de a intra într--o panică a politicilor globale. Ce ar însemna acest lucru? Că decidenţii politici investesc tot ce pot într-o economie care se scufundă rapid şi care e încă zdruncinată după greşelile ultimului deceniu, la exact şase luni după ce aceiaşi decidenţi politici au spus - criza a luat sfârşit".
Steen Jakobsen subliniază că Europa alunecă înapoi în recesiune în ciuda unei rate negative a dobânzilor de referinţă ale Băncii Centrale Europene (ECB), iar Germania şi personalităţile sale par a reprezenta un risc mult mai mare decât guvernul populist al Italiei pentru Uniunea Europeană (UE).
"Australia e un dezastru, atât politic, cât şi economic, deoarece Comisia Regală obligă băncile să înăsprească standardele de creditare într-o economie bazată într-o proporţie de cel puţin 50% pe imobiliare", spune economistul Saxo Bank.
În acelaşi timp, potrivit lui Jakobsen, China încă se gândeşte la următoarele stimulente, anume reduceri fiscale, subvenţii pentru creditele ipotecare şi întărirea yuan-ului.
Reprezentantul Saxo Bank a notat: "China se întreabă cum să continue drumul către aniversarea sa de 100 de ani din 2049 în condiţiile în care planul naţional pentru 2025 a fost amânat pentru 2035. În India, rupia este în cădere liberă, iar banca centrală a Indiei şi-a pierdut independenţa. Japonia a înregistrat o creştere nominală negativă a PIB-ului în trimestrul trei, în ciuda creşterii cheltuielilor pentru Jocurile Olimpice din 2020 de la Tokyo. Între timp, Marea Britanie a suferit cea mai mare contracţie a impulsului de creditare din rândul tuturor ţărilor, prima jumătate a anului viitor aducând un risc major pentru activele britanice".
Steen Jakobsen a completat spunând: "De la criza financiară globală încoace, am suspendat ciclul economic şi l-am înlocuit doar cu un ciclu de creditare. Creditele tot mai multe au înăbuşit productivitatea şi au umflat preţurile activelor deşi n-au făcut mare lucru pentru economia reală şi au determinat cea mai mare inegalitate din ultimele generaţii".
În ciuda tuturor acestor elemente, potrivit analistului Saxo, există un nou sentiment de urgenţă în rândul decidenţilor de peste tot.
"Răspunsul clasic «ar fi putut fi mai rău» este acum înlocuit cu întrebări directe legate de ceea ce putem face în viitor şi de cât de mult se pot agrava populismul şi războiul comercial", a mai spus Jakobsen.
Totodată, în opinia economistului Saxo, după Anul Nou chinezesc, se va observa o puternică susţinere pentru economia chineză.
Acesta notează: "China va face tot ce-i stă în putinţă pentru stabilitate. Căutarea unei soluţii este activată pe deplin, iar şansele de a găsi una cresc rapid. În opinia noastră, soluţia ar trebui să apară înainte de 5 februarie, Anul Nou chinezesc. Aceasta este o prioritate pentru ambele părţi implicate în disputa comercială SUA-China".
Steen Jakobsen avertizează însă că răspunsul politic este mai degrabă reactiv decât predictiv şi ar putea veni prea târziu, în situaţii de criză.
Analistul a adăugat: "Trimestrul întâi prezintă cel mai mare risc, şi aici va apărea minimul ciclic al activelor şi al ciclului economic. În continuare considerăm luna februarie ca fiind minimul".
Cu toate acestea, Jakobsen mai spune că 2019 ar putea marca doar manşa preliminară a următorului ciclu de intervenţie şi că e mai probabil ca 2020 să se dovedească "adevăratul an al schimbării".
"Se potriveşte cu ciclul politic şi poate că e nevoie de o sperietură şi mai mare pentru ca băncile centrale şi politicienii să se adune, din păcate. Bine aţi venit la Marea Finală a extinde-şi-pretinde, cel mai prost experiment monetar din istorie", a conchis economistul Saxo Bank.